Reklama

Reklama

Domov aneb Kam směřuje naše cesta

  • Česko Home (více)
Trailer 2
Dokumentární / Drama / Rodinný
Francie, 2009, 95 min (Special Edition: 118 min, Director's Cut: 120 min, Televizní verze: 2x55 min)

Obsahy(1)

Úchvatný portrét našej zeme - nafilmovaný zhora, z pohľadu pomaly letiacej kamery. Autori dokumentu zároveň upozorňujú na ničenie životného prostredia, v dôsledku konzumnej politiky ľudskej spoločnosti. (RTVS)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (585)

heyda 

všechny recenze uživatele

KRUTÁ REALITA!!! Vypovídající hodnota filmu je natolik významná, že 5 hvězdiček je málo, ale technická stránka filmu má několik much. Začnu zápory = film obsahuje především na začátku několik úplně zbytečných nicneříkajících záběrů, které bych ihned vymazal. Film by měl pak lepší spád a nenudil by. Dá se říct, že tak prvních 20 minut filmu se film strašně táhne, zaběry jsou zbytečně pomalé a bez hudby nic neřikající a fakt jsem se místama docela nudil. Ke všemu na Svěrákův dabing jsem si taky musel postupně zvykat, ale tak po 10 minutách to bylo OK. Klady = ve zkratce je to krásná vizuální stránka, hudba a význam filmu. ...... Film vybízí k srovnání s Earth, ale tyto filmy mají k sobě opravdu daleko. Earth nenásilnou formou poukazuje na životní cykly organismů, meteorlogické cykly, na vazby mezi vodou a oceánem atd., zatímco Home je mnohem silnější, dotýká se každýho z nás, chce abychom si uvědomili, jaký sme svině a my - lidé svině jsme. Krom toho Home obsahuje i mnoho odborných a zajímavých momentů, na které v Earth nenarazíte. Home je film, který patří do školy už díky tomu že se dozvíme, co je například biodiverzita, mangrove, eroze, význam vápenatých schránek, posun ledovců atd. Krásně popisuje vývoj organismů a počátky člověka - na to v Earth taky nenarazíte. Obsahově je to mnohem širší než Earth. ZÁVĚREM KONSTATUJI: Earth je po stránce hudební a vizuální nepřekonatelný, kromě toho je docela milý, je tam hodně zvířátek a především nic nevnucuje, jen poukazuje na to, co nám ještě planeta krásného nabízí a o co bychom mohli záhy přijít. Oproti tomu Home je silným kafem, který na nás vytasí těžký, ale pravdivý kalibr, kterému bychom se nejradši vyhnuli, ale nemůžeme - je to tak a je to pravda. Home je i do značné míry odborný, ale zároveň velice zajímavý a krásně přehledný, všechno je vysvětleno polopaticky, aby nikdo neměl problém s porozuměním. Home je prostě film, který se alespoň snaží trochu tvrdším způsobem poukázat na to, co sme provedli a snaží se ukázat nám cestu, jakou se máme ubírat....Osobní dodatek: Co je to ale platné, když velmoci jako Čína, Indie a Arabský svět absolutně ignorují přírodu. V Africe si dělají spousty dětí, které pak stejně umírají na hlad, Aids nebo malárii. V Americe neskutečně plýtvají energií. V Jižní Americe niží Amazonský prales. Ale co už, mrkněte se na tento snímeček a nejen, že Vám otevře trochu oči, ale dozvíte se i spoustu zajímavých věcí, o kterých ste neměli ani páru. 87% mé hodnocení. ()

oje 

všechny recenze uživatele

Silný dokument snoubící vizuální krásu naší planety s tichou ale ráznou ekologickou apelací na její obyvatele. Obdivuhodná přesvědčivost a sugestivní síla jde ruku v ruce s zajímavým obsahem a schopností maximálně upoutat. Rovné dvě hodiny tak navzdory dokumentárnímu žánru utečou, aniž bych stačil odvrátit oči od obrazovky. Jeho svědectví, zprostředkovaná pomocí kamery i zajímavých statistických údajů, by mělo být číslo jedna na televizních obrazovkách každé základní a klidně i střední škole. ()

Reklama

Jamal 

všechny recenze uživatele

Opravdu dech beroucí záběry. Téma ekologie, které nás bombarduje ze všech stran, nás při sledování tohoto dokumentu musí trefit do nejcitlivějšího místa, pokud ještě nějaké máme. Není to nejlepší dokument světa, ale je to jeden z dokumentů, který se týká celé společnosti, celého lidstva a tudíž má v tomto hledisku hlubší význam. Premiéra filmu na celém světě v mnoha veřejnoprávních médiích snad už konečně "nakopne" společnost k lepšímu zamyšlení nad ekologickými problémy. Nebuďme stále jen optimisty. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Po - Earth - ďalší vizuálne dokonalý dokument zameriavajúci sa tentoraz na ľudské obyvateľstvo planéty než na jej faunu a flóru. Veľa nádherných obrázkov, skvelá hudba a kvalitný komentár. Ale stále je to "len" dokument, tentoraz upozorňujúci na uponáhľanosť ľudskej civilizácie. Je tam aj odkaz na súčasný rok 2015 a najviac sa mi páčili tie pravdy (i keď to vyznie zle), čo všetci dobre vieme a je to poukázané aj tu, že raz nás na Zemi bude toľko, že bude panovať hladomor, nebude pitnej vody pre všetkých, ľadovce zmiznú z povrchu zemského, more stúpne a všetky mestá a aj veľkomestá vybudované v blízkosti vody, budú zatopené a ľudstvo sa bude sťahovať viac do vnútrozemia.. atď. Toto všetko bude mať za následok veľkú paniku a pravdepodobne aj vojny. Človek sa má na čo "tešiť". ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Poškozování životního prostředí jsem narozdíl od našeho pana exprezidenta již viděl, jenomže poněkud jinak, než mi jej ukazuje Home. Ten nás totiž s křehkostí ekosystému neseznamuje, pouze ji konstatuje. Je výčtem obvinění, sledem číselných hodnot, kterým dramatický přednes dává zdání obrovské důležitosti, ale vlastně nevysvětluje, v čem by ta důležitost měla být. Někdy ta důležitost zřejmá je a jindy zase ne. +++++ Je 1400 litrů vody na 1 kg hovězího hodně nebo málo? Opravdu je třeba jíst méně masa? Možná. Máme tedy stáda vybít? Dožít? Jak moc se měnila hladina moří v minulosti? Jak rychle? Je 7 metrů hodně? Za jak dlouho? V minulosti byla hladina i o 140 metrů níže než dnes. Atakdále, atakdále. Význam indikátorů tu víme, tu tušíme, tu si troufáme polemizovat. Ale ony se valí společně s hezkými obrázky a plakátově duchovně-přírodní hudbou - kdo má vzdorovat tomu přívalu. Na konci nezbývá než rozhodit ruce a jít protestovat. Proti někomu. Kdo za to může. Věřit v solár, vlny, vítr... Jakoby tu snadná řešení byla, jen by stačilo zvednout naši zadnici. Komplexnost světa se tu sice deklaruje, ale v jádru dost podceňuje. Přesto... asi tu zadnici trochu zvednout musíme. OK. Ale musíme vědět k čemu a proti čemu. Bojím se, že Home nás v tomto ohledu může lehce mást. ()

Galerie (142)

Zajímavosti (10)

  • Film odkazuje na colorádsky Grand Canyon, aj keď v skutočnosti žiadna časť z neho nie je blízko Colorada. Je to rieka Colorado, ktorá ním preteká. (Marek1991)
  • V Las Vegas, které je vybudované v poušti a kde žije kolem 600 000 lidí, se denně spotřebuje průměrně kolem 800-1000 litrů vody na osobu. V roce 2009 průměrný Čech denně zpotřeboval 138 litrů vody. V tomto údaji je ale kromě spotřeby záchodu, pračky, umývání nádobí či použití sprchy započítán i podíl vody potřebné k vyrobení např. potravin, výrobků, atp. (Expertt)
  • Na projektu Home se finančně podílela celá řada velkých světových společností, nejvíce firma PPR. (ČSFD)

Reklama

Reklama