foto

Jacques Perrin

  • nar. 13.7.1941 (75 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jacques Perrin začínal jako herec před kamerou již v pěti letech, později si u filmu vyzkoušel i další profese, prosadil se především v 60. a 70. letech jako producent společensky významných snímků a dnes patří již k legendám francouzské kinematografie, což dokládájí i četná prestižní ocenění. Narodil se v Paříži do umělecké rodiny Jacques André Simonet, jeho otcem byl divadelní režisér Alexandre Simonet. Příjmení Simonet užíval zpočátku i Jacques, později ale přijal jméno Perrin po své matce Marii Perrin, která byla herečkou Comédie Française. Jacques Perrin se před filmovou kamerou objevil poprvé v rámci titulu BRÁNY NOCI (Les portes de la nuit, 1946).

Po dokončení školní docházky vystřídal Jacques Perrin několik zaměstnání, nakonec ale nastoupil ke studiu herectví na Národní konzervatoři dramatických umění v Paříži, kde jej jako pedagog vedl Jean Yonnel. Ještě před absolutoriem dostal první příležitost v Théâtre Edouard VII. ve hře Maturitní rok, následně vystupoval na scéně Bouffes-Parisiens. Mezitím přišly i filmové role v zajímavých počinech režisérů Françoise Villierse nebo Marcela Carné. Stejně jako jiní francouzští herci točil Perrin také v Itálii, kde zaujal hned svou první rolí po boku Claudie Cardinale ve filmu DĚVČE SE ZAVAZADLEM (La ragazza con la valigia, 1962). Stejný režisér Valerio Zurlini pak Perrinovi poskytl další zajímavou příležitost vedle Marcella Mastroianniho v RODINNÉ KRONICE (Cronaca familiare, 1962).

Následovalo několik dalších rolí v Itálii i Francii, v nichž Jacques Perrin střídal polohy romantických citlivých hrdinů, ale brzy i uniformovaných důstojníků. Za svou kreaci novináře Michela ve filmu POLOVIČNÍ MUŽ (Un nuomo an meta, 1965) režiséra Vittoria de Sety získal Volpiho pohár pro nejlepšího herce na festivalu v Benátkách (1966). Následovaly nabídky do dalších francouzských i italských filmů, objevil se například ve slavných SLEČINKÁCH Z ROCHEFORTU (Les demoiselles de Rochefort, 1967), v polovině šedesátých let navázal spolupráci také s režiséry Pierrem Schoendoerfferem a Costou-Gavrasem, s nimiž slavil úspěchy i v následující dekádě.

V roce 1968 založil Jacques Perrin vlastní produkční společnost Reggane Films, která se následně podílela na vzniku Oscarem oceněného politického dramatu Z (1969) režiséra Costy-Gavrase. S tímto režisérem pak Perrin produkoval i další výrazné filmy se společensky závažnými tématy jako STAV OBLEŽENÍ (L'était de siege, 1973) a ZVLÁŠTNÍ ODDĚLENÍ (Section spéciale, 1975). Jako majitel autorských práv ke zfilmování slavného románu Tatarská poušť Jacques Perrin obnovil po letech spolupráci s Valeriem Zurlinim, který pak s mezinárodním obsazením natočil stejnojmenný film TATARSKÁ POUŠŤ (Il deserto del Tartari, 1976), na němž se Perrin podílel i jako herec. Film však neměl velký úspěch a Perrinova společnost skončila v dluzích, jen chabou útěchou mohla být Velká cena francouzského filmu, kterou obdržel jako producent. O rok později byl pak úspěšný v oscarovém klání Annaudův satirický film VÍTĚZSTVÍ SE ZPĚVY (resp. Černobílý prapor, Noirs et blancs en coleurs, 1976), který Perrin rovněž produkoval. Z jeho dalších kreací mužů v uniformě stojí za zmínku titulní (nikoli ovšem hlavní) role v oceněném filmu KRAB BUBENÍK (Le crabe-tambour, 1977).

V následujících letech se Perrin představil ve výrazných rolích po boku Annie Girardot v justičním dramatu ČERNÝ TALÁR PRO VRAHA (Une robe noire pour un tueur, 1981), s Alainem Delonem pak hrál v kriminálním thrilleru SLOVO POLICAJTA (Parole de flic, 1985). Podle svého scénáře a ve vlastní režii pak produkoval seriál LÉKAŘI LIDÍ (Médecins des hommes, 1988), spíše si ale zmínku zaslouží další výrazná role v italském filmu BIO RÁJ (Cinema Paradiso, 1989), v němž hrál s Philippem Noiretem. Mezitím začal točit také v televizi a jeho práce se stále zhruba rovným dílem odehrávala ve Francii a Itálii.

Z pozdější Perrinovy práce vynikají dokumenty s přírodopisnou tématikou MIKROKOSMOS (Microcosmos: Le peuple de l'herbe, 1996) a PTAČÍ SVĚT (Le peuple migrateur, 2001). Za první z nich získal jako producent Césaza, druhý byl pak v kategorii dokumentů nominován i na Oscara. Na festivalech a filmových soutěžích pak zaujal i jeho další producentský počin, SLAVIČÍ KLEC (Les choristes, 2004). Před televizní i filmovou kamerou se nadále objevuje jako herec, z jeho posledních vystoupení stojí za zmínku menší úloha ve filmu PEKLO (L'enfer, 2005).

Jako výrazné osobnosti kinematografie se Perrinovi dostalo i významných ocenění ze strany Francouzské republiky, je nositelem Řádu za zásluhy (1985) a důstojníkem řádu Čestné legie (2003). Jacques Perrin je podruhé ženatý; syn Mathieu Simonet (*1975) z prvního manželství je hercem a režisérem, z druhého manželství s Valentine Perrin (od roku 1995) pocházejí synové Maxence (*1995) a Lancelot (*2000). Umělecký profil Perrinovy rodiny doplňme zmínkou o jeho sestře Evě Simonet, která v minulosti byla též herečkou, později se věnovala mediální prezentaci řady filmů, mimo jiné těch, které produkoval Jacques Perrin. V oblasti filmu se pohybuje také Evin syn, režisér, scénárista a producent Christophe Barratier (*1963).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2015 Le secret d'Elise (TV seriál)
2014 Borderline (TV film)
Richelieu, la pourpre et le sang (TV film)
2011 Louis XI, le pouvoir fracassé (TV film)
2008 Zločin po italsku (TV film)
2007 La Lance de la destinée (TV film)
Piano oublié, Le (TV film)
2005 Komisař
Peklo
2004 Peine d'une mère, La (TV film)
Slavíci v kleci
2003 Frank Riva (TV seriál)
Là-haut, un roi au-dessus des nuages
2002 Ti voglio bene Eugenio
2001 Bratrstvo vlků - Hon na bestii
2000 Místa zločinu
Un enfant, un secret (TV film)
1999 Chasseurs d'écume (TV seriál)
Já za to nemůžu
Nanà (TV film)
Nora (TV film)
1998 Elefante bianco, L' (TV film)
Konečně vdaná (TV film)
Prima la musica, poi le parole
Victor Schoelcher, l'abolition (TV film)
1997 In fondo al cuore (TV film)
Láska v obklíčení (TV film)
Un homme digne de confiance (TV film)
1996 Groupe nuit (TV seriál)
Mafia rouge (TV film)
Silence des fusils, Le
1995 L'histoire du samedi (TV seriál)
Lístek lásky (TV film)
Une petite fille particulière (TV film)
1994 C'è Kim Novak al telefono
Hirondelles ne meurent pas à Jerusalem, Les
Loupež ve vzduchu (TV film)
Montparnasse-Pondichéry
Un amour aveugle
1993 Lungo silenzio, Il
Missus (TV film)
Soukromé zločiny (TV seriál)
Zámek Oliviérů (TV seriál)
1992 Corsa dell'innocente, La
Dotknout se a zemřít (TV film)
Eaux dormantes, Les
Milencova žena (TV film)
Oh pardon! Tu dormais... (TV film)
1991 Contre-allée, La
Rien que des mensonges
Stín
1990 Fuga dal paradiso
Haute tension - Pour cent millions (TV film)
In nome del popolo sovrano
Pour cent millions
Ransom
Všem se daří dobře
1989 Manon Rolandová (TV film)
Rozchod po francouzsku
Solo (TV seriál)
1988 Bio Ráj
Haute tension (TV seriál)
Lékaři lidí (TV seriál)
Neapolské vydírání (TV seriál)
Studený pot (TV seriál)
Sueurs froides: Donnant donnant (TV film)
1987 Generál (TV seriál)
Nessuno torna in dietro (TV seriál)
Top Kids (TV film)
1986 Race for the Bomb (TV seriál)
1985 Herbe rouge, L' (TV film)
Ordre, L' (TV film)
Slovo policajta
1984 Année des méduses, L'
Soudce
V záři reflektorů
1983 Pablo est mort (TV film)
1982 Čest kapitána
Les quarantièmes rugissants
1981 Černý talár pro vraha
Disubbidienza, La
Le sang du flamboyant
1980 Legie na Kolwezi
1979 Orient-Express (TV seriál)
1978 Adoption, L'
Part du feu, La
1977 Crabe-tambour, Le
1976 Tatarská poušť
1975 Zvláštní oddělení
1973 Domove, sladký domove!
1972 L'Etrangleur
Stav obležení
1971 Blanche
Francisco Goya - Kronika lásky a osamění
1970 Oslí kůže
1969 Américain, L'
Invitata, L'
Z
1968 Écume des jours, L'
Petite vertu, La
Rose rosse per Angelica
Vivre la nuit
1967 Busca, La
Grand dadais, Le
Horizon, L'
Slečinky z Rochefortu
Un homme de trop
1966 Demarkační čára
Grimace, La
Uomo a metà, Un
1965 Četa 317
Zločin v expresu
1964 Chance et l'amour, La
Oltraggio al pudore
1963 Calda vita, La
Il fornaretto di Venezia
La Corruption
1962 Et satan conduit le bal
Rodinná kronika
Soleil dans l'oeil, Le
1961 Croulants se portent bien, Les
Děvče se zavazadlem
1960 Nymphettes, Les
Pravda
1959 Nezralé mládí
1958 Tricheurs, Les
1957 Peau de l'ours, La
1946 Brány noci

Dokumentární

2014 La nuit des éléphants - vyp.
2011 Podmořské království (TV seriál)
2009 Oceány - vyp.
2006 L´odysée de la vie (TV film)
2005 Phénomania (TV seriál)
Život Claudie Cardinale (TV film)
2004 Les 40 ans de la 2 (TV film) - a.z.
2002 Křídla přírody (TV film)
2001 Ptačí svět
1996 Mikrokosmos
1995 Univers de Jacques Demy, L'
1992 Les Demoiselles ont eu 25 ans
1979 Profession: comédien (TV film)
1978 Raoni

TV pořady

2015 Au fil de la nuit (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1991 Bouillon de culture (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)

Producentská filmografie

Režijní filmografie

1988 Lékaři lidí (TV seriál)

Dokumentární

2015 Příběh lesa
2011 Podmořské království (TV seriál)
2009 Oceány
2002 L´Empire du milieu du sud
2001 Ptačí svět

Scenáristická filmografie

1988 Lékaři lidí (TV seriál)

Dokumentární

2015 Příběh lesa
2002 L´Empire du milieu du sud
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace