foto

Luc Besson

  • nar. 18.3.1959 (57 let)
    Paříž, Île-de-France, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Keď točím film, chcem diváka preniesť z jeho každodenného života niekam inam." - Luc Besson

Syn potápačských inštruktorov. Po nich prebral lásku k oceánu a túžil byť morským biológom. Čo sa týka filmárskeho štýlu, býva považovaný za Neo-barokistu. Na začiatku 80. rokov debutoval krátkometrážným filmom L´ AVANT DERNIER. Už tu hral jeho dvorný Jean Reno, ktorý si zahral aj v jeho celovečernej prvotine, čierno-bielom post-katastrofickom sci-fi LE DERNIER COMBAT. Film neobsahuje dialógy a získal Hlavnú cenu na festivale v Avoriazu.

Po SUBWAY s Isabelle Adjaniovou a Christopherom Lambertom, si dal tri roky pauzu (dlhoročné prestávky v natáčaní sa mu stali povestnými), aby následne svet ohúril v Cannes vypískanou, mladými francúzskymi návštevníkmi kín milovanou a dnes legendárnou LE GRAND BLEU, kde dal výraznejší priestor Renovi, ktorý stvoril duo so zasneným Jeanom-Marcom Barrom. Autor tu naplno zúžitkoval technický talent a lásku k potápaniu; pre úraz v detstve nemohol rozvíjať svoju kariéru týmto smerom a tak sa dal na filmy. V americkej verzii Jacques dopláva do Atlantídy.

Besson bol kritickými recenziami na Magickú hlbočinu natoľko znechutený, že keď dokončil thriller NIKITA, odmietol pozvať novinárov na premiéru. Práve od tohto filmu si berie to najlepšie z oboch filmových svetov, ku ktorým odjakživa inklinoval - fracúzskeho a amerického. Z toho prvého záujem o psychologickú prepracovanosť a svojskú atmosféru, z toho druhého dynamické tempo a veľké akčné scény, podporené patričným rozpočtom. Príbeh Nikity (Anne Parillaudová), ktorá má na výber - smrť alebo byť tajnou agentkou, zaznamenal taký úspech, že sa dočkal amerického remaku Johna Badhama a kanadského seriálu.

Jeho nasledovným počinom bol detský sen - ATLANTIS: fascinujúci fim s hudbou dvorného Erica Serry, oscilujúci medzi vizuálnym obžerstvom podmorského sveta a dokumentom bez rozprávača. Besson sa vyše jedného roka s profesionálnymi kamarátmi-potápačmi ponáral v šiestich svetových oceánoch. Film býva považovaný za sequel Hlbočiny - až na ten detail, že v ňom nie sú žiadni ľudia; len na úvod počujeme rachot mesta, postupne ale všetko utícha a a nás objíme chladná voda, v ktorej sme strávili 9 mesiacov. Dodnes sa tomuto filmu vyrovnal snáď len chrobáči Mikrokozmos.

1994 sa vrátil príbehom zakázanej lásky a zaslúženej pomsty. LEON vychádzal z roličky Jeana Rena, ktorý sa v Nikite mihol ako čistič Viktor. Bessonovi postava vŕtala v hlave tak dlho , až jej dal samostatný film, kde po jeho bok postavil talentovanú lolitu Natalie Portmanovú a proti zdrogovaného fízla Garyho Oldmana. Story o samotárovi, ktorý miluje kvetinu, staré muzikály, pije mlieko a vraždí ľudí, nadchla kritiku aj obecenstvo.

Keď bol Besson teenager, vyrastal v nudnom mestečku, čo nebolo pre jeho fantáziu nič prospešné. Vytvoril si - ešte pred Hviezdnymi vojnami - svet 23. storočia, ktorý sa stal 1997 základom pre sci-fi za 80 miliónov dolárov PIATY ELEMENT, kde sa mu do titulnej úlohy nasáčkoval Bruce Willis a kde objavil širšiemu svetu ex-modelku Millu Jovovichovú, s ktorou sa načas oženil. Vízia sveta budúcnosti, ktorému hrozí zničenie Aboslútnym Zlom (zastupovaným obskúrnym G. Oldmanom), je detailne premysleným svetom, od jazyku čarokrásnej Leeloo, až po štýl, akým sa platí za lietajúci taxík.

Povedal, že za svoju kariéru natočí desať filmov. Ak počítame Le Dernier Combat, ostávajú mu ešte dva. Tým 8. sa stala 1999 ambiciózna JOHANKA Z ARCU, kde obsadil okrem Jovovichovej aj Dustina Hoffmana, Johna Malkovicha a Faye Dunawayovú. Veľkofilm, natáčaný v Čechách, však prepadol a má sa za to, že preto odvtedy Besson dodnes už nič nenatočil.

Radšej sa rozhodol svoj čas, ale evidentne nie talent a lásku, venovať svojej francúzskej fabrike na výrobu akčných filmov vo francúzskom duchu za americké peniaze, ku ktorým píše scenáre alebo ich produkuje. Skúsenosti s produkciou nabral počas natáčania vlastných filmov. Filmy, ktoré kryje ako scenárista (častá spolupráca s Robertom Markom Kamenom) a producent, dosahujú hlavne vo Francúzsku výrazný komerčný úspech (a strašné kritiky) a tak sa Besson nemá prečo vrátiť k nervnej réžii. Začalo sa to hitom TAXI, z ktorého sa napokon stala pre nebývalý úspech celá filmová séria. Nasledoval napr. BOZK DRAKA s Jetom Li, WASABI so Jeanom Renom, remake FANFÁN TULIPÁN, PURPUROVÉ RIEKY 2, BANDIDAS s Penélope Cruzovou a Salmou Hayekovou.

Ivan "tron" Kučera

Režijní filmografie

Herecká filmografie

2010 Bez soucitu
2000 Taxi, taxi
1988 Magická hlubina
1985 Podzemka
1984 Ne quittez pas
1981 Avant dernier, L'

Dokumentární

2011 Belmondo, itinéraire... (TV film)
2009 Nejlepší hollywoodští režiséři (TV seriál)
1989 Aventure du Grand Bleu, L' (TV film)

TV pořady

2009 C à vous (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
2006 On n'est pas couché (TV pořad)
2002 Eigo de shabera-night (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1991 Bouillon de culture (TV pořad)
1981 20 heures le journal (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)

Spisovatelská filmografie

2006 Arthur a Minimojové - kniha

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(2 379)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace