Reklama

Reklama

Sedmnáctiletý Kurd Bilal přijíždí do francouzského přístavu Calais, aby se odtud dostal do Anglie za svou láskou. Na místě zjišťuje, že cesta do Anglie nebude tak jednoduchá, jak si představoval, a vymyslí bláznivý plán – chce přeplavat kanál La Manche. Neumí ale dobře plavat. V téměř neřešitelné situaci, s dluhem a bez prostředků uprostřed cizí země, se ho profesionálně i lidsky ujímá místní instruktor plavání Simon. Vzájemný vztah tragicky poznamená obě strany. Imigrantské drama Welcome přináší silný příběh i skvělé herecké výkony obou hlavních představitelů. Autenticky je tu zachycen život v komunitě ilegálů živořících v Calais s věčnou nadějí, že se jim podaří uspět na Západě, a zároveň s vědomím, že domů se už vrátit nechtějí. Film je natočen s dokumentaristickou strohostí a v minimalistickém stylu, i tak si zachovává emocionální působivost. [44. MFFKV 2009] [FFF 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Welcome je film opravdu k zamyšlení. Naše slavná "Pevnost Evropa", překypující bohatsvím a vymoženostmi, o kterých si může několik miliard lidí nechat jenom zdát, se vydatně a usilovně brání přistěhovalcům. Přistěhovalcům snižujícím naši životní úroveň, beroucím nám práci, vytvářejícím problémové sociální komunity, zkrátka Evropa je nechce. Je to anonymní dav podivných lidí, nemytých, odpuzujících. Ale co když se z davu vynoří člověk, který má tvář, jméno? Najednou je tu příběh, vztah, změna. Jen z lásky přeplavat La Manche do Anglie může jen blázen, to dojme i stárnoucího šampiona v plavání, poskytne pomoc, vyslechne příběh iráckého emigranta, a už se veze... Pomoc utečencům je nezákonná, přesto pomůže. Film mne zanechal rozpolceného. Vím jaké to je, když se do země derou stovky cizinců denně, sám jsem byl kdysi jedním takovým. Zároveň ale dnes jsem zase já ve své zemi. Je to opravdu těžké dilema a nemá řešení. A ty "fašounský pravidla" jak píše Enšpígl má v podstatě každá země EU. 80% ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

spis 3* za vykalkulovanost, ktera mistami byla moc a uz se dalo predpokladat, za jake nitky reziser zataha .... ale 4* za tu beznadej a uvedomeni si. Jsou to vydedenci, co nemaji moc na vyber a resi zakladni lidske potreby, my, mame vic nez potrebujem a resime hlavne to, ze by nas mohli okrast a nebo nam jen proste "smrdet"... a samozrejme je nechceme mit na ocich... at nam nepripominaji to, ze do "lidskosti" ma nase chovani daleko. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Celkem by me zajimalo, jak by festivalovi povaleci z roku 2010 hodnotili tento film dnes? Mam na mysli ty, co zde pisou o xenofobnich a fasistickych Francouzech. Za me standartne natoceny film s nikterak vyjimecnymi hereckymi vykony a nijakou atmosferu. Me osudy techto migrantu nechavaji chladnym, nebudu mit uz nikdy potrebu si film zase pustit. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Bilal byl tak neuvěřitelně sympatický kluk a jeho úsilí tak obdivuhodné, že zkrátka nešlo si ho nezamilovat. A stejně jsem obdivovala nesobeckost a odvahu charismatického Simona, protože nebylo snadné dělat to, co dělal. Je moc dobře, že se ti dva potkali, pro mladého Kurda to znamenalo v jeho nelehké situaci nepostradatelnou přátelskou duši a pro citově vyprahlého, po bývalé manželce toužícího instruktora plavání zas tolik potřebnou životní vzpruhu. Mám ráda takové snímky, které mají daleko k nepřístupnému artu, ale také k sladkobolným sociálním pohádkám. Ano, někdy se zadaří, ale mnohem častěji se v životě dočkáme spíš těch kopanců, bohužel. A Enšpíglovi děkuji za moc hezký filmový zážitek :-) ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Fakt vynikající film o kterým bych ani nevěděl kdyby mi ho kámoš nedoporučil. Film tak skvěle natočenej že vypadá tak skutečně to jsem dlouho neviděl je to hrozně smutny ale je to život no. Herci to zahráli taky perfektně jde vidět že se do svích rolích velmi vcítily. A je to taky trochu romantické co chce chlapec udělat pro životní lásku a k tomu mu pomáha moc milý chlapík který ho naučí plavat. Vubec jsem nečekal jak to dopadne je to smutny no.. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • Ceny: MFF Berlín 2009: Cena ekumenické poroty, MFF Varšava 2009: Cena diváků, Cena Louise Lumièra: nejlepší film. [LFŠ 2010] (Krouťák)
  • Severofrancúzske mesto Calais je od Britských ostrovov (konkrétne od anglického Doveru) vzdialené len 34 km. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama