Reklama

Reklama

Jerusalema

  • Jihoafrická republika Gangster's Paradise: Jerusalema (více)
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Nový snímek uznávaného jihoafrického režiséra Ralpha Zimana se ve šlépějích šokujícího Města bohů vydává do ulic nejlidnatějšího města v zemi, Johanesburku, kterému vládne pouliční násilí, kriminalita a gangy chudáků, kteří už dávno ztratili ambice chovat se lidsky. A patří mezi ně i Lucky Kunene, téměř negramotný mladík pracující na benzinové pumpě, jehož životním snem je vlastnit sérii nablýskaných bavoráků, dům s výhledem na moře a mít za manželku chytrou a vzdělanou ženu. Jenže cesta k naplnění těchto představ vede pouze skrze peníze. A když padne poslední možnost, jak se dostat do školy, rozhodně se Kunene uspět jinak. Proto začne se svým nejlepším kamarádem Zakesem krást auta. Za Datsun si pořídí nový oblek, za zcizenou Toyotu novou lednici, za Mazdu velkou hi-fi soupravu a než se oba nadějí, trčí Kunene a Zakes až po krk v organizovaném zločinu. A navíc se vinou marxismem zaslepeného Nazaretha připletou i k ozbrojené loupeži. Pak už je pozdě chtít utéct a skrýt se jinde. Komu se jednou dostane snadno nabytý luxus do krve, nikdy se touhy krást již nezbaví. A proto i v Hillbrow, kam oba muži odejdou, je jim v patách stále jen překračování zákona a podvádění. Nakonec si vyšlápnou i na místního narkobarona. Ulice se začínají měnit na válečnou zónu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

kareen 

všechny recenze uživatele

Krádež je sprosté slovo. Říká se tomu pozitivní odnětí. Na nějakou syrovou výpověď zločineckého života v JAR bych to až tak neviděla, na to byl ústřední (anti)hrdina příliš velký sympaťák (dalo by se říci, že dokonce se silným sociálním cítěním), ale jako gangsterská žánrovka je to hodně povedené. Střílecí akce mají spád, díky dobře zvolené muzice i slušnou dynamiku a obejdou se i bez zběsilých střihů, ale napínavé jsou i klidnější pasáže, ve kterých Lucky Kunene svou mazaností přečůrává policii i systém. Navíc je to vzhledem k námětu o dost méně klišovité, než bych čekala a úspěšně se to vyhýbá i jakémukoliv náznaku patosu. Možná malinko nadhodnocuji, ale vzhledem k tomu, že mě to dokázalo na dvě hodiny zcela vtáhnout do děje i do odvrácené strany života v Johannesburgu, to neřeším. Viděno v rámci Challenge tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Film, ze ktereho atmosfera Johannesburgu jen sala. Dobre odvypraveny pribeh, natoceny podle skutecnych udalosti o jednom gangsterovi a jeho kariere v jednom z nejnebezpecnejsich mest sveta. Herecke vykony civilni a uveritelne. Velmi dobre natoceny film, ktery si me ziskal a kteremu nemam co vytknout. ()

Reklama

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Film rozpráva silný, napínavý a dobre zahraný príbeh o vzostupe mladého gangstra k moci, zároveň vykresľuje zdrvujúci obraz toho, ako a prečo sa zločin v Južnej Afrike vymkol spod kontroly.Hlavná hviezda filmu - Lucky Kunene - má svoje životné motto prevzaté z filmu o Al Caponem: "Ak chceš kradnúť... kradni vo veľkom a dúfaj, že ti to prejde!" Ako mucha na stene môžeme sledovať, ako sa nevinný mladík zo Soweta, obeť okolností, obráti k zločinu a vypracuje sa na chuligána z Hillbrow. Herecké výkony sú vynikajúce a film vás pohltí. Zdalo sa mi, že  opis juhoafrického zločineckého podsvetia je uveriteľný. Čo je na tom všetkom najstrašnejšie? Je založený na skutočných udalostiach! ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Úvodní scéna naznačí, že opice patří do klece, divák se začne těšit na syrovou, špinavou, nekompromisní drámu a ... Ono ejhle, místo toho divák sleduje řemeslně slušně natočený film o jednom hodném kriminálníkovi a cpe to divákovi po frňák takovým stylem vyprávění, že mi místy bylo až nevolno. Kriminálník, zloděj a vrah zůstane kriminálníkem a vším tím ostatním bordelem, i když se mi tvůrce bude sebevíc snažit naznačit, že je to hodný (a snad i empatický) člověk, který to všechno vlastně myslí dobře a jen brojí proti systému, vládnímu, systému mocných a policie. Ehmm... Aneb vydělávat prachy zlodějnou, ty "přizpůsobivé" negry necháme žít a bubáky v podání feťáků, překupníků drog a kurev nemilosrně vykopeme na dlažbu. To jsou mi panečku pohádky. K polidštění příběhu použijeme jednu líbivou židovskou krásku, aby se nezapomnělo na patetické scény a film se stal přístupnějším, samotným závěrem pak veškerá stupidita příběhu vyvrcholila. Kdyby to celé bylo točené očima policie a jediné zajímavé postavy, kterou film nabízí - Inspektora Swarta, líbilo by se mi to více. Obsahově odpad, natočeno to však není zle, tu špínu Johannesbourgu věřím, africké rytmy fungují a hvězdu přidám za scény aneb Hollywood plodí zlo (inspirace filmem ke krádeži) a vtipnou scénu z mládí a krádež prvního auta (neumím řídit). A co oceňuji, je natočení akčních scén přehlednou formou, bez roztřeseného obrazu. [Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií] ()

campix 

všechny recenze uživatele

Přesně mě napadla stejná myšlenka jako tady uživatele Mattyho. Jerusalema mi tak trochu připomíná Amerického gangstera, pouze se odehrává v Jihoafrické republice, nehollywoodská produkce není ani náhodou tak rozmáchlá a hlavní hrdina ani náhodou nevlastní šarm Denzela Washingtona, ba naopak. Myslím si, že je jedním z nejnesympatičtějších hlavních hrdinů co jsem za poslední dobu viděl. Ale to k tomu patří v Jihoafrické republice to nemohlo být vůbec lehké zvlášť když pocházíte se slumu a denně se musíte rvát o žvanec chleba. Opravdu kvalitní a zajímavý snímek. Škoda, že neuspěl u akademie. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (7)

  • Jméno Jerusalema vzniklo z myšlenky, že oblast Hillborow ležící na kopci při pohledu z dálky připomíná Nový Jeruzalém. (Caaslav)
  • Alternatívnym názvom tohto filmu je Gangster's Paradise: Jerusalema. (MikaelSVK)
  • Mix jazyků, který se ve filmu vyskytuje, se nazývá Tsotsitaal. Jde o slang, který je spojován nejčastěji s mladými lidmi žijícími ve slamu a se zločinci. Jde o mix zulujštiny, afrikánštiny, sothštiny a angličtiny. (Caaslav)

Reklama

Reklama