Reklama

Reklama

V hlavní roli já

  • Irsko A Film with Me in It
všechny plakáty
Trailer

Černá komedie tragických rozměrů aneb Zubatá se nepřezouvá.
Irská komedie V hlavní roli já je černá a drsná. Drsnější a černější než většina černých komedií, které jste mohli doposud vidět. Jejím hrdinou je člověk, který má oprávněný pocit, že se ocitl na dně. Bohužel netuší, že dno může mít i sklep. Neúspěšný herec Mark (Mark Doherty) nosí permanentně uštvaný výraz, jemuž dominují psí oči. Není divu. Na konkurzech bývá většinou do počtu a navíc během nich zažívá mrazivá ponížení uštědřovaná nespokojenými režiséry (pikantní cameo rolička režiséra Neila Jordana). Opřít se navíc nemůže ani o přítelkyni (Amy Huberman), toužící po přívlastku „bývalá“, bratra (David O´Doherty), paraplegika upoutaného na vozík, ani o nejlepšího kámoše (Dylan Moran), který je sice budoucí slavný režisér a scenárista, ale zatím utápí svůj údajný talent v alkoholu a hazardních hrách. Jako pověstný Damoklův meč nad ním navíc visí hrozba vystěhování z pronajatého bytu, protože panu domácímu (Keith Allen) dochází trpělivost kvůli nesplácenému nájmu. Nějak takhle by mohlo vypadat peklo na Zemi. Jenže pod tenhle kotel absolutního zoufalství lze ještě přiložit. Kombinace blikající žárovky v kuchyni, špatně zavěšeného lustru, uvolněných klik u dveří a popraskaného stropu odstartuje sérii katastrof, které ústí v sérii mrtvol, jež se zoufalému Markovi hromadí před očima. Ten ve snaze zachránit situaci roztáčí kolotoč bizarních a absurdních situacích, které všechno ještě zhoršují. Komedie V hlavní roli já patří k filmům, u kterých se královsky bavíte, nicméně v hloubi duše se za to stydíte, protože v ní opravdu nic není k smíchu. Představitel jedné z hlavních rolí Dylan Moran patří k nejúspěšnějším britským komikům současnosti díky lehce anarchistickému britskému sitcomu Black Books, který volně vychází z poetiky Monty Pythonů. Ostatně i oni mají ve svém repertoáru slavný skeč, jehož hrdinou je muž, kolem něhož se sérií bizarních nehod kupí mrtví, aniž by on sám třeba jen hnul prstem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

casioa.... 

všechny recenze uživatele

Alfréd H. chľastajúci írsku Jameson-whisky :).....a v hlavní roli jáa. MARK: "This is a lie, Pierce." PIERCE: "Shut up! It's not. It's the new truth."---quoting, ktorý hovorí za všetko. Byt, ktorý náhodne vraždí, kopec mŕtvol a dvojica...ktorá sa s nimi musí vysporiadať. To napíše iba život...alebo ten, koho som spomenul na začiatku. A na konci niekto bude musieť prijať identitu svojho brata....ale, tak to už niekedy v živote chodí. A nie len v Írsku....! Dylan skvelý, a Marka Dohertyho som prvý krát vo filmovom svete stretol (alebo si uvedomil) práve tu, tak uvidzíme-vyzerá sľubne. ()

c.tucker 

všechny recenze uživatele

Komedie černá jako horníci v šachtě, když jim totálně vyhasne světlo. Perfektně to funguje, ty dva jsou takový ztroskotanci až to hezké není a při tom to senzačně šlape. Mrtvoly kam se podíváš a zábava v pravém britském (irském) duchu. Bavil jsem se, ale k dokonalosti mi tam ještě docela dost scházelo. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

nápad dával prostor pro spoustu gagů, hlášek i šílených situací, stejně jako pro charakteristický britský rukopis. Ale ani jednoho jsem se, až na výjimky, nedočkal. Lví podíl na tom má nejen režie, ale i dvojice hlavních představitelů, kteří jsou ve svých rolích naprosto bezkrevní. Tady bych byl snad i spokojenější s uřvaným americkým remakem, než s touhle nudou. 30% ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Tak nějak takhle podle mě vypadá malý, lidský a přirozeně působící film. Čili přesně to, co naše kinematografie kdysi uměla výborně, a co dneska zoufale nezvládá. Na A Film with Me in It je krásně vidět, že česká tvorba nejvíc zaostává ve schopnosti napsat uvěřitelný scénář. Křečovité, a ve výsledku trapné pokusy o moderní žánry jsou kategorie sama pro sebe, ale nad síly našich scenáristů je zřejmě i obyčejná romantická jednohubka. Teď se dívám na tebe, Vieweghu. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Slabinou sitcomově koncipovaného (většina scén probíhá v prostoru jednoho bytu a jeho dvorku) filmu je obsazení Dylana Morana a jeho vnějškového stylizování do proslulé figury Bernarda z "Black Books", což vytváří neadekvátní očekávání. Toto není film Dylana Morana, nýbrž herce a scenáristy Marka Dohertyho, přičemž fakt, že se jedná o jeho první celovečerní scénář, staví film do pozice zjevení. Takto pečlivě promyšlené a dramaturgicky precizní dílo, navíc ještě černá komedie, se v Evropě jen tak nevidí. Krom toho je potřeba ocenit chytrou sebereflexivní hru, kdy se evidentně laciný film stylizuje jako klasické thrillery hitchcockovské éry, zatímco dialogy odůvodňují užití příslušných postupů a reflektují současné trendy žánrové kinematografie. Více v recenzi na Aktuálně.cz. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo v irském Dublinu. (Terva)

Reklama

Reklama