Když do deště se dá

Baby the Rain Must Fall

USA, 1965, 100 min

Robert Mulligan

Jedinečný koncert Steva McQueena v jedné z jeho dalších rolí, které jsou mu snad všechny šité na míru. Film jako takový sám nabádá k zamyšlení a nevyskytuje se tu nic jako klišé, ale ani cokoliv, co bychom byť vzdáleně mohli předvídat, viz omračující poslední útěk, na ty je holt Steve nepokořitelný specialista.(28.3.2005)

• Oskar

Proklamativní óda na "správné americké" hodnoty jako je vzdělání, upachtěné zaměstnání, rodina a sešněrovaný život pěšáka, nevybočujícího z řady. Pro mě je to depresivní film o vítězství dogmatického systému nad jednotlivcem a netoleranci k jiným životním prioritám, než jsou ty výše uvedené. Je mi líto, tentokrát nic pro mě. 40%(4.11.2005)

Ač jsem si to původně nemyslel, tenhle film doplácí na svou nejslabší stránku - scénář. Z počátku se slibně rozvíjející příběh zvolna ztrácí na síle a závěr postrádá katarzi (snad jen scéna na hřbitově nějaké emoce vyvolá). Steve McQueen a Lee Remick byli sice dobří (i když své lepší chvíle měli jinde), ale film to (bohužel) nijak neovlivní. Slušný film, který měl ale na víc. 50%.(30.10.2005)

Vynikající Steve McQueen v roli, která mu sedí, Lee Remick, jejíž postava je sympatická, a nepředvídatelný děj v doprovodu výborné hudby. Smutný příběh o nenaplněných ideálech a o člověku s nezlomným duchem, kterého jeho povaha, minulost a občas zkratovité jednání přivádí do značných problémů. Přes všechna pozitiva tohoto snímku se však nedostanu přes 3*.(5.2.2012)

Výborný film vybízející k zamyšlení. McQueen i Lee Remick zvládají své role s přehledem. Příběh je více než zajímavý a celý film doprovází vynikající hudba.(16.2.2009)

Zajimave a smutne vypraveni o zivote Henryho Thomase; zpevaka ktery byl propusten z lapaku na podminku a snazi se zivit jako rockova hvezda, kdyz hraje po zabavach a v barech se svou kapelou. Avsak cely jeho zivot se zmeni ve chvili kdyz za nim prijede jeho zena s dcerkou a snazi se obnovit jejich manzelsky vztah a vse vratit do poklidnych koleji. Bohuzel v zivote nejde vse podle nasich planu a proto se cely pribeh zamotava a vyusti ve smutny konec. Co se tyce hercu neni co vytknout. Steve McQueen i Lee Remick predvadeji strhujici vykon, ktery rozhodne stoji za shlednuti.(26.5.2005)

Jeden z nejlepších hereckých výkonů Steva McQueena, jestli ne vůbec nejlepší. Velice dobrý film o člověku, který se nedá spoutat i když to všem přináší pouze bolest. A abych nezapoměl Lee Remicková taktéž skvělá.(16.1.2010)

Steve McQueen v roli muže, který je jako pták, po kterém se nechce aby létal..(7.4.2006)

Pro mě jen nuda a šeď ...(2.12.2010)

• Jonatthan

Mám rád herecké umění Steva McQueena, ale nemusím nutně chválit vše co natočil... Jestli jsem v tomhle filmu měl najít nějaké hlubokomyslné poselství, tak jsem ho bohužel nenašel a docela se nudil...(29.3.2005)