foto

Elmer Bernstein

  • nar. 4.4.1922
    New York City, New York, USA
  • zem. 18.8.2004 (82 let)
    Ojai, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Elmer Bernstein se narodil v New York City 4. dubna 1922. Během dětství vystupoval jako profesionální tanečník a herec a získal několik cen za malování. Už od 12 let ale tíhl k hudbě. V té době dostal klavírní stipendium od Henriette Michelsonové, Juilliardské profesorky, která ho jako pianistka později doprovázela celou jeho kariéru. Naštěstí si mladého Elmera povšiml skladatel Aaron Copland, který byl Bernsteinovou improvizací okouzlen. Zařídil mladíkovi výborné hudební vzdělání od Rogera Sessionse, Stefana Wolpea a proslulého Izraele Citkowitze. Bernstein začínal mezi lety 1939 a 1950 jako klavírní virtuóz. Reprezentoval USA nejen jako pianista, ale i jako dirigent. Miloval různé hudební styly, což podtrhuje fakt, že dokázal napsat jak hudbu k baletnímu muzikálu Petr Pan, tak o 30 později k hudebnímu klipu Michala Jacksona THRILLER (1983).

Během svého působení v americké armádě za 2. světové války psal lidovou hudbu a dramatická skóre pro armádní rozhlas Air Corps. V roce 1949 byl pak Bernstein vyzván k tomu, aby koncertoval pro Národní rozhlas Spojených států. Zde si ho povšiml Sidney Buchman, pozdější vice prezident Columbia Pictures, a nabídl mu práci na filmu SATURDAY‘S HERO (1950). Poprvé si ho povšimli diváci poté, co složil hudbu k filmu SUDDEN FEAR (1952). Jeho kariéra byla na krátkou dobu zpomalena érou mccarthismu, kdy se kvůli svému sympatizování s levicí dostal na „šedý seznam“ Hollywoodu a byl nucen pracovat na nízkorozpočtových sci-fi CAT-WOMEN OF THE MOON a ROBOT MONSTER (oba 1953). Nebyla to ale žádná škoda, protože Elmer měl větší šanci experimentovat, a stal se tak inovátorem a průkopníkem elektronické hudby.

Naštěstí se díky Cecilu B. DeMillovi nedlouho poté Bernstein vrátil do víru mainstreamu. Měl nejprve za úkol napsat jen taneční vsuvky k filmu DESATERO PŘIKÁZÁNÍ (1956). Po krátké době byl ale najat, aby napsal hudbu k celému tomuto eposu.V té době byl doporučen Ottu Premingerovi, jež mu nabídl práci na filmu THE MAN WITH THE GOLDEN ARM (1955), a tak Bernstein poskytl Hollywoodu první all-jazz skóre. Tím prakticky změnil podobu americké filmové hudby vytvářením nových tónů a barev. Poté se jazz stal hitem ve filmech i televizi. Bernstein vytvořil další jazzové skóre pro filmy, jako je SLADKÁ VŮNĚ ÚSPĚCHU (1957) a na Oscara nominovaný WALK ON THE WILD SIDE (1962).

"Historický přínos Elmera Bernsteina k rozvoji filmové hudby je třeba zdůraznit. Až dodnes byl jazz používán pouze jako specialitka nebo při vyvrcholení zápletky. Bernstein ale dokázal, že může být použit jako trvalý a nepřetržitý vyprávěcí prvek podtrhující náladu celého snímku. " - Jack Moffitt, The Hollywood Reporter, 14.prosince 1955

V té době ovšem už Bernstein pracoval i na jiných hudebních žánrech. Spolupracoval s Alanem Pakulou a Robertem Mulliganem na sérii filmů, jež vyvrcholily snímkem JAKO ZABÍT PTÁČKA (1962). Žádný film nemůže úplně charakterizovat Bernsteinovu kariéru, ale tento představuje mnoho různých hudebních prvků, díky kterým se Elmer stal jedním z nejrespektovanějších a nejpopulárnějších skladatelů Hollywoodu. Hudba k tomuto filmu, patří k mistrovým nejoblíbenějším. Toto skóre způsobilo radikální odklon od evropského stylu filmové hudby, který převládal v pozdních 30. a 40. letech.

Bernstein vytvořil nový hudební trend v SEDMI STATEČNÝCH (1960) a definoval tím westernovou hudbu. S Johnem Sturgesem spolupracoval ještě na filmu VELKÝ ÚTĚK (1963). Téma z tohoto snímku se stalo jedním z Bernsteinových nejznámějších. Během 60. a 70. let vytvořil hudbu k osmi snímkům s Johnem Waynem. Začal také pracovat s tehdy novými režiséry, jako byl John Frankenheimer. Teprve až spolupráce s Georgem Roy Hillem na filmu SPRÁVNÁ DÍVKA (1967) vynesla Elmerovi jediného Oscara.

Hledal neustále nové výzvy a zaznamenal úspěch s řadou komedií ze 70. a 80. let, včetně Landisových hitů ZVĚŘINEC ČASOPISU NATIONAL LAMPOON (1978), AMERICKÝ VLKODLAK V LONDÝNĚ (1981) a ZÁMĚNA (1982), Reitmanových komedií KROTITELŮ DUCHŮ (1984), LAMPASY (1981) a NEMOTOROVÉ (1979), Hillovy NAKLÁDAČKY a BLÁZINCE a mnoho dalších úspěšných komediálních snímků, např. HEAVY METAL (1981) a PŘIPOUTEJTE SE, PROSÍM! (1980). I přes tyto velké úspěchy Bernstein nechtěl být vymezen na pouze jeden žánr, a tak odmítl práci na GHOSTBUSTERS 2 a hledal nezávislé filmy významného charakteru. Podle jeho slov byl první snímek jeho další éry MOJE LEVÁ NOHA (1989), na které pracoval zcela zadarmo. Dalšími nezávislými filmy, kterým se Bernstein věnoval bylo DA (1988) a PASTVINA (1990).

Když uslyšel, že Martin Scorsese plánuje remake MYS HRŮZY (1990), požádal režiséra, aby mohl přepsat původního soundtrack Bernarda Herrmanna. Přidal také pár Herrmannoových motivů z ROZTRŽENÉ OPONY (1966), které Alfred Hitchcock nikdy nepoužil.

"Bernard Herrmann je jedním z mých hrdinů a já cítil, že by mi bylo ctí pracovat na jednom z jeho skóre. Napsal jsem jen šest minut vlastní hudby, většinu originálního Herrmannova díla ponechal a prostřídal všechny motivy, protože Scorseseho verze je velmi odlišný film."

Podle Bernsteinových slov by měl každý skladatel pracovat s Martinem Scorsesem alespoň jednou v životě. On sám s ním pracoval sedmkrát. Jejich spolupráce na filmu VĚK NEVINNOSTI (1993) je pravým příkladem souhry režiséra a skladatele. Začali mluvit o charakteru hudby dlouho předtím, než byl film natočen. Stejně tak práce s Francisem Fordem Coppolou na VYVOLÁVAČI DEŠTĚ (1997) byla pro Elmera experimentálním a tvůrčím procesem. Pro SOUMRAK (1998) Roberta Bentona napsal velmi odlišný druh skóre.

"Je to film-noir s romantickou, kouřovou atmosférou. Hudební styl je poctou mým Váženým přátelům Bernardu Herrmannovi a Davidu Raksinovi."

Kromě práce na filmech, v televizi a divadle, Elmer složil řadu skladeb pro koncertní sál. V září 1999, Honolulu symfonie měla premiéru Bernsteinova "Koncertu pro kytaru a orchestr", který uváděl světoznámý klasický kytarista Christopher Parkening. Další vystoupení následovala v Hollywood Bowl v srpnu 2002 a ve Velké Brtánii v Royal Albert Hall s Royal Philharmonic Orchestra v říjnu 2002.

Bernstein byl dvakrát ženatý a stal se otcem čtyř dětí, mimo jiné i spisovatele Gregoryho Bernsteina. Stal se držitelem velké spousty cen, včetně Oscara, Emmy, dvou Zlatých glóbů a Ocenění za celoživotní přínos od Akademie filmových věd a umění. Pár let před svou smrtí získal kultovní status mezi fanoušky fotbalového týmu Anglie, když bylo jeho hlavní téma pro VELKÝ ÚTĚK (1963) přijato, broukáno a hráno během zápasů. V roce 1996 mu navíc byla na Hollywood Boulevard udělena hvězda s jeho jménem.

"Elmer Bernstein byl jedinečný. Jeho hudební hlas byl jako jeho vlastní, identifikovatelný a nezaměnitelný. Ten člověk nám bude chybět, ale jeho hudba zůstane navždy." - Jon Burlingame

Petr "Goldbeater" Zumr

Skladatelská filmografie

2002 Daleko do nebe
Taking the Wheel
The Rising of the Moon
2000 Chinese Coffee
Rabín, kněz a krásná blondýna
1999 Černá Carmen Dorothy Dandridge (TV film)
Počítání mrtvých
Wild Wild West
Ztraceni v moři
1998 Puppies for Sale
Soumrak
1997 Buddy
Gangster
Vyvolávač deště
1996 Střelený
1995 Ďábel v modrém
Frankie hvězdář
Kanadská slanina
Nikdo není sám
Scénář smrti
1993 Dobrý synek
Když mi odejdeš
Věk nevinnosti
Vzteklej pes a Glorie
Ztraceni navždy
1992 Babe
1991 Mys hrůzy
Oscar
Popínavá růže
Poprask v Harlemu
1990 Pastvina
Švindlíři
1989 Moje levá noha
Vítr zkázy
1988 Blázinec
Být dobrou matkou
Da
1987 Leonard Part 6
Tichý protest
1986 Orlové práva
Tři amigos
1985 Černý kotel
Gulag (TV film)
Marie Ward - Zwischen Galgen und Glorie
Prince Jack
Špióni jako my
1984 Krotitelé duchů
1983 Třída
Vesmírný lovec
Záměna
1982 Pět dní jednoho léta
Připoutejte se, prosím! 2
1981 Americký vlkodlak v Londýně
Bláznivá dálnice
Heavy Metal
Lampasy
Poslední důkaz (TV film)
Stát se opicí
Vyvolení
1980 Guyana Tragedy: The Story of Jim Jones (TV film)
Připoutejte se, prosím!
Saturn 3
The Chisholms (TV seriál)
This Year's Blonde (TV film)
1979 Delta House (TV seriál)
Charleston (TV film)
Nemotorové
Svítání Zuluů
Velký Santini
1978 Little Women (TV seriál)
Pokrevní bratři
Zvěřinec časopisu National Lampoon
1977 Billy Jack Goes to Washington
Polavision
Seventh Avenue (TV seriál)
3,000 Mile Chase, The (TV film)
1976 Captains and the Kings (TV seriál)
Neuvěřitelná Sarah
Od dvanácti do tří
Serpico (TV seriál)
Střelec
1975 Ellery Queen (TV seriál)
Old Curiosity Shop, The
Vyšetřovací zpráva
1974 McQ
Men of the Dragon (TV film)
Trial of Billy Jack, The
Zlato
1973 Cahill, U. S. marshal
Incident on a Dark Street (TV film)
Nightmare Honeymoon
1972 Jízda sedmi statečných
Podivuhodný pan Blunden
The Rookies (TV seriál)
1971 Appointment with Destiny (TV seriál)
Doctors' Wives
Owen Marshall: Counselor at Law (TV seriál)
Slepá hrůza
Velký Jake
1970 A Walk in the Spring Rain
Děla pro Cordobu
Vykoupení L.B. Jonese
1969 Gypsy Moths, The
Maršál
Midas Run
Most u Remagenu
Pistole sedmi statečných
Where's Jack?
1968 Lovci skalpů
Miluji tě, Alice B. Toklasová!
1967 Správná dívka
1966 Havaj
Návrat sedmi statečných
The Silencers
Velký žal
1965 Cesta spásy
Když do deště se dá
Synové Katie Elderové
The Big Valley (TV seriál)
1964 Svět Henryho Orienta
Zbohatlíci
1963 A Girl Named Tamiko
Caretakers, The
Hud
Králové slunce
Muž, o němž nic nevím
Rampage
Velký útěk
1962 Jako zabít ptáčka
Ptáčník z Alcatrazu
San Francisco Fire
The Beachcomber (TV seriál)
Walk on the Wild Side
1961 By Love Possessed
Comancheros
Summer and Smoke
The Dick Powell Show (TV seriál)
Young Doctors, The
1960 Rat Race, The
Sedm statečných
Z terasy
1959 Johnny Staccato (TV seriál)
Příběh z titulní strany
Riverboat (TV seriál)
1958 Anna Lucasta
Farma pod Jilmy
Králové jsou vpředu
Pirát
Saddle the Wind
Some Came Running
1957 Drango
Fear Strikes Out
Men in War
Sladká vůně úspěchu
Šerifská hvězda
1956 Desatero přikázání
1955 Gunsmoke (TV seriál)
It's a Dog's Life
Muž se zlatou paží
Storm Fear
The Eternal Sea
The View from Pompey's Head
1954 Make Haste to Live
Miss Robin Crusoe
1953 General Electric Theater (TV seriál)
Never Wave at a WAC
Robot-monstrum
1952 Battles of Chief Pontiac
Boots Malone
Náhlý strach
1951 Saturday's Hero

Dokumentární

2004 Cecil B. DeMille: American Epic (TV film)
1995 Martin Scorsese v roli průvodce americkým filmem (TV film)
1982 Genocide
1977 Powers of Ten
1971 Appointment with Destiny: The Last Days of John Dillinger (TV film)
1970 Kifaru... The Black Rhino
Unfinished Journey of Robert Kennedy, The (TV film)
1969 Making of the President 1968 (TV film)
1965 Time-Life Specials: The March of Time (TV seriál)
1964 Čtyři dny v listopadu
National Geographic Specials (TV seriál)
1963 Hollywood and the Stars (TV seriál)

TV pořady

1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad)

Hudební videoklipy

1983 Michael Jackson: Thriller (hudební videoklip)

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(253)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace