Reklama

Reklama

Cesta bojovníka

  • Indonésie Merantau (více)
Trailer

V Minagkabau v západní Sumatře se Yuda, zkušený žák Silat Harimau, připravuje na Merantau - prastarý rituál přerodu mladíka v muže. Kvůli tomu musí opustit svou rodnou vesnici a vydá se do rušné Jakarty, aby nasbíral zkušenosti. Život v Jakartě je těžký a po sérii neúspěchů si Yuda není jistý svou budoucností. Náhodou se setká s dívkou Astri, která je obětí gangu obchodníků s lidmi. Yuda se jí pokusí zachránit před jejím psychotickým šéfem Ratgerem a jeho pravou rukou Larsem. Yudovi se podaří osvobodit Astri i jejího mladšího bratra Adita, ale gang je jim v patách - chce zpět své "zboží" i krvavou odplatu. Yuda nemá jinou možnost, než čelit útočníkům a postavit se jim v dechberoucím finále. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

breeder

breeder (hodnocení, recenze)

Čo vám vadí? Je to predsa akčný film a akčné filmy sa sledujú primárne pre akciu, alebo nie? Ong-bak mal vari reálnejšieho hrdinu? Pamätám si na bitku v Ong-bak v aréne. To bolo reálnejšie? Úprimne, mne na tom nezáleží.

A čo Spiderman? Ten bol reálnejší? Hrdina smrteľnejší? A o tom, že v každom podobnom filme je nejaká ženská, ktorú hrdina miluje, o tom ste nepočuli? Vo všetkých takýchto filmoch, kde hrdina bojuje, čo sú akčné tak majú hrdinu+hrdinku.

A čo Kill Bill? Za to, že to režíroval slávny režisér, za to, že tam hrá Uma Thurman a že je to "originálne" o pomste ženy s katanou? Tam realita šla tatam a hodnotenie? Namaxované.

Ale filmov ako je tento je u nás ako šafránu. Mne sa proste tento film páčil. Všetkým haterom: dám vám otázku, ste majster bojových umení, idete po ulici a uvidíte, že niekoho bijú alebo mu robia zle. A keby mu hrozila smrt, čo spravite? Vybodnete sa na to? O tom to totiž je. Hrdina sa nemôže vybodnúť.

BrunoAnthony

BrunoAnthony (hodnocení, recenze)

Za ty tanečku tu 1* dám, ale jinak jsem byl rád, že na konci ten superman v té volovině zhebnul. Už jsem myslel, že je nesmrtelný. Takovéto chujoviny ted běží na ČT 2, kde kdysi člověk mohl najít skvělé klubové filmy. Ted pro ně zřídili ten kanál Art, asi televizákům dorostly do dospělosti děti, tak je bylo nutno někam umístit.Tam jsou asi pracovní místa dědičně držená rodovými klany.

Rogue

Rogue (hodnocení, recenze)

tak to pochopitelne souhlasim, ze to neomlouva. Ja mam zase problemy s prehnanym letanim... kazdy ma neco.

H34D

H34D (hodnocení, recenze)

Chápu, věci, které prostě vadí mě, nevadí vám. Ale třeba trademarkem akčních filmů 80. let je, že jsou stupidní, řadě lidem to taky nevadí, někteří se naopak u toho pobaví, ovšem v závěrečném soudu, to jejich stupiditu nijak neomlouvá...

Rogue

Rogue (hodnocení, recenze)

Take si myslim, ze prepalene herectvi je urcitym trademarkem. A niktoriusovi se omlouvam za zjednodusovani pro efekt - jisteze dementi nejsou vyhradne zlutackym syndromem :o)

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

Ne. Já jen jen říkám, že filmová tvorba Jižní Asie se v lecčem liší od té Severní (plus asijské filmy populární u nás se mohou dost lišit od těch, co jsou nejpopulárnější v zemích jejich původu). A jedním z těch IMHO dost typických "jižních" znaků je pojetí filmu jako něčeho, co je odtržené od reality - vše je v tom jasné a jednoduchá, záporáci jsou co nejzápornější, hrdina co nejhrdinější atd.  A nejde tu vůbec o pochopení, ale pouze o přijetí toho stylu. Netvrdím, že zrovna tenhle film je dokonalý a že některé srdceryvné pasáže v něm nejsou na facku (viz koment), nebo, že se nějak šeredně pleteš v jeho hodnocení, ale snažím se vysvětlit, proč ho (IMHO) ostatní přijmají pozitivněji.

H34D

H34D (hodnocení, recenze)

Niktorius: Hele, ty se mi tu snažíš protlačit ideu, že jihoasijská kultura je natolik odlišná i od té asijské, kterou znám, že ji nejsem schopen po jednom filmu pochopit (už o tom pochybuji, přeci jen si myslím, že takový idiot nejsem a jak jsem řekl, něco emocionálně vypjatých filmů z asie už jsem viděl). Ale já tady posuzuji konkrétně tento film a ten je prostě podle mě sračka, je to neuvěřitelně stupidní béčko a proto tam ty emoce nefungujou. A i kdybych nakoukal dalších 50 těchto sraček, nebo naopak dalších 50 filmů, kde budou podobné emoce, ale prostě vyzní líp díky lepším okolnostem filmu, tak to nezmění můj názor na Merantau.

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

Jde o to, že celý ten film je jedna velká nadsázka nelze ho vnímat, jako by se snažil o zpodobnění reality.

Chtělo dát si větší nálož jihoasiských mainstreamáků - byť se na jejich styl naladíš, nebo se tomuto regionu už budeš dosmrti vyhýbat :)

Ilustračně si tu dovolím uvést ukázky ze svou jihoindických filmů (konkrétně tamilského a telugského) - v obou případech začíná ta pravá sranda cca v třetí minutě...A prosím nezaměňovat s Bollywoodem:

http://www.youtube.com/watch?v=pWFInePJPRk
http://www.youtube.com/watch?v=aN-f3RlCpoE&feature=related

H34D

H34D (hodnocení, recenze)

Tak to já s váma nemůžu vůbec souhlasit, viděl jsem dost bojových béček, ale todleto je prostě moc, kila patosu, neuvěřitelná přepálenost, debilní charaktery, opravdu extrém a nadsázka nulová - žádné odlehčující scény si tam teda nevybavuji. A že atrakcí jsou herecké výkony? Proboha, jedna nasraná grimasa Scotta Adkinse v Undisputed III je lepší (a hlavně věrohodnější) herecký výkon než cokoliv zde...

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

Jo, tady je nutné nutné podotknout, že se poněkud liší severoasijská a jihoasijská tvorba.... A vtipné odlehčující scény zahrnující dementa rozhodně nejsou výhradně žluťácké, mají velkou tradici i v Indii (nepřekvapivě hlavně v té jižní)....A to nejen ve filmu, ale už třeba v sanskrtském divadle.

U Merantau jde IMHO hlavně o to, že ten film nijak nezastírá, že jen to "jen" film a že je přepálený a pramálo ukotvený v realitě - jde tam hlavně o ty atrakce (což jsou nejen souboje, ale právě i ty velmi expresivní herecké výkony třeba).

Rogue

Rogue (hodnocení, recenze)

ja si tedy take nemyslim, ze bych se v akcnich/bojovych filmech uplne nevyznala.. a tedy, osmdesatkove mlaticky a vubec, zlutacke mlaticky byly vzdy dejove desive... smarja preci. tady ani nejsou typicky zlutacne vtipne odlehcujici sceny nutne zahrnujici jednoho dementa... ten film je zlaty. to bude tim, ze je z indonesie a neni tam slon :o)

H34D

H34D (hodnocení, recenze)

Není pravda, asijských filmů jsem pár desítek viděl a to včetně těch hodně emocionálních (ať už profláknuté A moment to remember, My Sassy Girl, nebo s tímhle více související Hongkongské kung-fu filmy atd.).

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

To je tak, když někdo není zvyklý na asijskou emocionální přepjatost :)

H34D

H34D (hodnocení, recenze)

V případě, že diskusi sledují lidé, v akčních/bojových filmech trochu znalejší - nepřijde vám, že tohle byla neuvěřitelně patetická sračka? Já jsem fanda bojových filmů, ale tady jsem měl požitek díky odpadnímu ději z velké části skažený (viz koment)... Zlatý Ong bak 2, tady jsem si místama málem ublinkl pod košili...

Lateef

Lateef (hodnocení, recenze)

Vypadá to, že každá země od Himalájí na východ si chce natočit svůj vlastní Ong-Bak ... a proč ne, když to disponuje propracovanou choreografií a kaskadérskými pády, ze kterých bolí tělo, jen když se na to díváte... nicméně, Ong-Bak nastavil laťku hodně vysoko... takže uvidíme, jak se s tím pentjak silat popere...

Reklama

Reklama