Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok, který změnil svět. Bitva u Hastings v roce 1066 změnila Anglii navždy. Vedle mnoha známých faktů o králích a dobyvatelích jsou však i všední historie obyčejných lidí, o nichž se nikde nepíše. Nyní přichází BBC s jedinečným snímkem, který ukazuje každodenní život uprostřed převratných válečných událostí. (oficiální text distributora)

Recenze (45)

majo25 

všechny recenze uživatele

Historický bojovný 3-dielny polo-epos, ktorý pojednáva o legendárnej bitke pri anglickom Hastings. Žáner a téma, ktoré mám rád. Ale asi v inom spracovaní, ako ponúkajú Briti, resp. BBC. Hlavne pri bojových scénach sa kvalitatívné rozdiely oproti americkým filmom/seriálom s podobnou tematikou prejavujú najviac. Ďalej sú to nesympatické postavy, niekedy hlúpe dialógy či miestami chaotická kamera. Kvitujem autorom snahu o autentičnosť a o akýsi edukatívny úmysel, možno až snahu o vyvolanie národnej hrdosti a ukázanie pravdy. Ale predtým zmienené argumenty to nevytlačí, resp. iba čiastočne obrúsi. Hodnotenie: 60% ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Udržet pozornost u hraného dokumentu po 2,5 hodiny bylo docela náročné (a taky se mi to moc nedařilo). Ale bitvy byly zrekonstruovány celkem pěkně a asi i věrně, což se cení. Nejvíc se mi líbilo, že byl příběh doplňován úryvky z téměř dobových textů, a že byl vyprávěn na pozadí tapisérie z Bayeux, na níž je celá ta řež důkladně zaznamenána. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument, hlavne svojím akčným filmovým spracovaním. Nie je to síce nič extra, pretože sa stále jedná o dokument, ale celkom dobre sa to pozerá a žiadny historici sediaci na stoličke neskáču medzi scény, pretože príbeh rozprávajú hlavné postavy a rozprávač. Je to rozdelené na tri časti, obsahovo nabité a s časti aj dosť akčné. Každý diel ma celkom dobrý strih, nikde sa dlho nestojí na jednom mieste a informácie, vysvetlivky, bojové formácie, mapy útokov, všetko je tu pekne zrozumiteľne. 70% - 3* ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Anglosasové byli sami nájezdníci, kteří vytlačili z Anglie kmen Britů (do Walesu a Skotska, takže rozhodně nejsou obětí, ale jen historickou událostí. Měli smůlu, že se na ně hrnul nepřítel ze dvou stran: - z Francie Normané a ze severu Vikingové. Nebylo v jejich silách nepřítele odrazit. Vilém z Normandie se tak stal králem Anglie a běhen tří generací Normané splynuli s místním obyvatelstvem, takže ani o ztrátě svobody Anglosasů se nedá mluvit. Jediný kdo ztratil, byla původní šlechta na úkor nové normanské, a samozřejmě ti, kteří byli zabiti a zmrzačeni. Vilém zavedl západní feudální systém, což přineslo značné daňové zatížení a pracovní povinnosti (možná tak je myšlena ztráta svobody, ale blíže neobjasněna). Vilém jako první inventarizoval pozemky a majetky na ostrově (Doomsday Book), mohl by být brán tedy i jako reformátor. Jako dokument zde tedy snímek naprosto selhává (kromě záležitostí týkajících se přímo bitvy samé), patos z něj přímo teče, po filmařské stránce chybí jakákoli dramatizace, vše působí jako ochotnické představení. Tyhle dokumentární akčňáky se sice Anglánům většinou vydaří, ale tentokrát to krutě nevyšlo. Nejzoufalejší ze všeho je ovšem roubování Pána Prstenů na tento příběh, zřejmě ve snaze snímek zpopularizovat . ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Historický snímek dokumentární povahy rekonstruující události, které jsou krvavě zapsány do dějin Anglie. Našlo se tu mnoho skvělých okamžiků a pár sympatických postav (např. Odgar, Leofric a zejména Snorri), jejichž působení ve scénách dobře podkreslovala hudba, bez níž by jejich výpověď nebyla zdaleka tak poutavá. Zpracování bitvy u Hastings se mi však po vizuální stránce nelíbilo. Dalším důvodem, proč nemohu dát 4* je fakt, že jsem se nedokázal upnout na žádnou z postav (možná jen trochu na Snorriho). Hodnotím tedy pěknými 3 hvězdami zato, že jsem měl možnost náhlednout do anglických dějin z trochu více autentického úhlu pohledu. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Bitva u Hastingsu, ve které se rozhodovalo o budoucnosti Anglie, se odehrála na Senlackém vrchu 14. října 1066. V bitvě padlo asi 3 000 Normanů a jejich spojenců a asi 5 000 Anglosasů, včetně krále Harolda II. Godwinsona. (Petulka88)
  • Tapisérie z Bayeux, na které jsou zobrazeny výjevy událostí předcházející invazi stejně jako invaze samotná, je přes 68 metrů široká prošívaná tkanina. Nejedná se tedy o pravou tapisérii. Jednou z rozporných informací je zobrazení smrti krále Harolda II. Godwisona. Tradiční výklad, totiž že se jedná o postavu s šípem v oku, bývá zpochybňován. Pod latinským komentářem o smrti krále je totiž zobrazeno více postav. (stefji)

Reklama

Reklama