Příběh chlapce, jemuž změnil život zlatý retrívr. Britský film, inspirovaný skutečnými událostmi.
Je mu šest let a žije ve svém vlastním, uzavřeném světě, do něhož nepustí nikoho, kromě Mašinky Tomáše, vláčku z jednoho televizního seriálu. Kyle Graham, chlapec, u něhož lékaři - po mnohaletém snažení jeho matky - konečně diagnostikovali autismus. Jenomže zjištění, že Kyle není prostě jen zlobivé dítě, je jen první krok k tomu, aby se někdy mohl začlenit do společnosti. Aby mohl - v rámci svých možností - žít normální život. Cesta k tomu je ještě hodně dlouhá a Nicol to ví. Uvědomuje si, že to od ní i od jejího muže Roba bude vyžadovat neuvěřitelně mnoho síly, času a energie, že se budou de facto muset vzdát svého vlastního života. A je odhodlána se s tím smířit. Za ty roky se už ostatně naučila smiřovat se s ledasčím: s jeho nevypočitatelným, nervy drásajícím chováním i s útrpnými i odsuzujícími pohledy a poznámkami kolemjdoucích, když se Kyle na ulici změní ve zmítající se a vřeštící klubko rukou a nohou. Nedokáže se smířit jen s jediným: s vědomím, že autistické dítě neví, co je to mít rád, že si k ní Kyle nikdy nepřijde pro pohlazení ani objetí. A pak do jejich života vstoupí rozkošné chlupaté klubíčko - retrívr Tomáš, kterého Kyle kupodivu pustí do svého světa. Film inspirovaný skutečným osudem autistického chlapce, jehož se díky soustředěné snaze jeho rodičů i šťastné náhodě, která do jejich rodiny přivedla psa, podařilo vrátit do života. O mimořádnou působivost snímku se zasloužil i výkon šestiletého Andrewa Byrnea, jehož si režisér vybral po více než půlročním hledání z více než dvou set dětí. (oficiální text distributora)
tahit
Ano, přesně takovéto filmy přinášejí porozumění, moudrost a hodnoty. Přívětivě a smysluplně sděluje příběh, v němž skutečně o něco jde.(6.3.2010)
Aky
Autismus je zřejmě pro filmaře zvlášť zajímavá psychická deformace. Po mnohokráté o tomtéž, ale nutno přiznat, že uměřeně a se vkusem. Nic zde není výtečné - ani herci, ani scénář, ani příběh, ale dohromady to přesto vytváří harmonický celek, na který jsem se rád podíval.(14.3.2010)
triatlet
Citlivě a civilně (především herecky), uvěřitelně natočený příběh, který vychází ze skutečnosti. Místy sice působí možná instruktážně - jak reagovat při soužití s autistickým dítětem. Celkově se mi líbila promyšlená kompozice - třetina filmu o trablech s malým autistou končí užitím vulgárního "k...a" v kostele při křtinách, další třetina zachycuje hledání možného řešení (líbil se mi přístup prarodičů) a poslední třetinu jsem si jako pejskař užíval díky začlenění canisterapie nejvíc. Jedna ze závěrečných scén - opět v kostele - s rakví ozdobenou Tomášem vyvolává obavy, jak bude Kyle reagovat, ale rodiče už akceptují jeho chování a komentují ho s nadhledem.(6.3.2010)
eileen
Tak tenhle film mě opravdu dostal. Asi je to z části i tím, že mám doma podobného klučinu a ve spoustě situací jsem tu naši "trojku" poznávala. Jsem ráda, že to natočili Briti, jelikož Američani by tam určitě nacpali spoustu patosu a levných větiček typu "Miluju tě" a "Jsem na tebe hrdá". Film působí tak skutečně, vždyť je taky podle skutečného příběhu z dob nedávných, a je opravdu velmi dojemný a přitom nepůsobí levně a myslím, že je velmi těžké toho dosáhnout u tohoto typu filmů. To se tvůrcům opravdu povedlo a držím palce všem podobným rodinám, jako je ta v tomto snímku.(6.3.2010)
Sifaka
Velmi silný až dojemný příběh podle skutečné události...(13.6.2009)
jhrasko
Silne subjektívne: prototyp filmu, ktorý chce zaujať, upozorniť a dojímať, miesto toho ale posobí otravne a vydieračsky. Kombinuje všetky neduhy melodrámy, rodinného príbehu a filmu s posolstvom, k čomu si scenáristi nabalili motív potenciálnej nevery + prekvapujúco mŕtvej babičky a tým spečatili moj divácky pocit zúfalstva. Asi som pozeral iný film ako ostatní...(6.3.2010)
Langy10
Jeden z mála filmů, který mě dojal. Nevi co jinýho napsat, než nádhera :)(12.1.2011)
elle
Vkusně, citlivě pojaté drama rodiny bojující každodenní zápas při péči o autistického chlapce. Statečnost v pravém slova smyslu, která se vyrovná chrabrosti na bitevním poli. Příběh by byl zajímavý i bez následného pokusu se psem. Je to velmi zdařilý film o rodině bojující o soudržnost, kvalitně obsazený ""malý film" a dojemný důkaz o významu, který může laskavá psí přítomnost zahrát v našich životech.(27.6.2009)
Nautila
Fajn "brečící" věc, nijak extra násilně šponovaná, nebo naopak příliš suchá. Výhrady mám snad jen ke konci, na mě moc urychlený.(7.3.2010)
ypres.bass
Jak nemám rád psy a retrívry zvláště, tak tenhle film i pes se mi líbily. Zajímavě pojaté téma výborně postavené na herectví rodičů (Keeley Hawes a Ben Miles) a především tehdy opravdu 6ti letého hlavního protagonisty (Andrew Byrne).(13.6.2009)
Blaogranas
Citlivě natočené nenápadné dílo, které musí vlít do žil alespoň malinko optimismu těm, kteří znají podobný příběh z první ruky. Britové odvedli skutečně dobrou práci. Co mi zpočátku ne zcela sedělo, byl český dabing, ale zase uznávám, že není snádné nadabovat tu spoustu křiku. Postupně jsem se i s tímhle sžil a smekám. Z tohohle počinu skutečně dýchá tvrdá realita. Budmě za něj i za Kyla rádi.(12.1.2010)
han.ci
Film, při kterém jsem si uvědomila, jak musí být těžké vychovávat postižené dítě, ale že vynaložená snaha a trpělivost může přinést i radost. Děj mě úplně pohltil, bavilo se mě na to dívat a když si rodiče se chovali naprosto realisticky, dokonce jsem se i tu a tam zasmála jejich sarkastickým vtípkům. Když si pořídili štěně, byla jsem jako obvykle dojatá. Akorát tam byl ten pes docela andílek, normálnímu štěněti by ta kačenka, s kterou si hráli, vydržela tak dva dny :))(4.4.2010)