Reklama

Reklama

Zátoka

  • USA The Cove
Trailer

Zátoka, oscarový vítěz z roku 2010 v kategorii nejlepší dokumentární film, sleduje elitní tým aktivistů, filmařů a potápěčů, kteří se vydali na tajnou misi, jejímž cílem bylo proniknout do skryté zátoky v japonském Taiji a odhalit její hrozivé tajemství. Využívali při tom speciální techniky, včetně skrytých mikrofonů a kamer ve falešných kamenech, a díky tomu odhalili, jak děsivě tato malá přímořská vesnice přispívá k obrovským ekologickým zločinům, jenž se dějí celosvětově. Výsledkem je provokativní mix investigativní žurnalistiky, eko-dobrodružství a poutavých filmových obrazů, který dohromady tvoří nezapomenutelný příběh inspirující k akci diváky po celém světě. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (401)

juta 

všechny recenze uživatele

Drsnější dokument, o hodně drsnější dokument než je Černý zabiják, ale podobně silný a člověku je až k pláči, jak v dnešní době může člověk zacházet se zvířaty, natož s delfíny, kteří na restaurační menu rozhodně nepatří. Musí se to brát tak, že i jiná zvířata nejsou zabíjena šetrně a je to podobné svinstvo jako zde. Bohužel nemají to štěstí, že nejsou na špici potravinového řetězce. Snad vám to dokáže otevřít oči. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Delfíní úsměv je největší iluzí přírody." Zhovadilost japonských rybářů je všeobecně známým faktem, stejně jako podplácení ostrovních států Japonskem či legendární neschopnost mezinárodních organizací přejít od nekonečného tlachání k činům. Informace o kontaminaci delfínů pro mne však byly dosud utajovanou skutečností. To, co jsem viděl, mi samozřejmě nebylo po chuti, ale tak nějak jsem měl pocit, že jsem tlačen k slzám a očividná snaha autorů rozbrečet na povel co nejvíc lidí mi byla chvílemi až nepříjemná. Nikdy jsem nebyl odborníkem na Delphinus delphis ani další ohrožené druhy, ale na důkaz souhlasného vzdoru nepoctím žádné delfinárium svou návštěvou a sousto rtuťovitého masa rovněž škrtám z jídelníčku. ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Hmm.. V rámci filmových ekoagitek je tohle jeden z nejstřízlivějších, nejvěcnějších a pravděpodobně i nejméně manipulativních kousků který zaujme hned v několika vrstvách. 1. Je poměrně vtipné kolik práce a organizace to všechno jen před pár lety dalo, když dnes by tam stačilo ze silnice(či lesa) pustit letku dronů. 2. Fascinující je absurdita argumentů japonských lobistů, nevědomost 90% japonců a bezzubost všech ochranářských organizací. 3. Je dost k zamyšlení jak se tu hrozivě řeší 25000 delfínů ročně když ve stejném období na světě zemře podobně hnusnou smrtí miliarda krav, slepic atd. (tady South Park opravdu trefil hřebík na hlavičku).. 4. Film se nesnaží tlačit na pilu melodramatu (i těch povinných housliček v pozadí je méně), nesnaží se být prvoplánově šokantní (ano mířím hlavně na tebe Earthlings) a vystačí si jen s fakty, rozhovory a situacemi plnými absurdity (a taky s trochou té ninjovské akce-no)... 5. Je fajn, že film (narozdíl od jeho diváků-jak tu čtu) chápe rozdíl mezi japonci a japonskými velrybářskými společnostmi.... ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Killing for killing, alebo zabíjanie, len preto, aby sa zabíjalo. Už ani nie pokrytecky na "výskum", ako to Japonci robia roky na veľrybách, ani kvôli potrave, lebo Japonci delfínie mäso nejedia, ani kvôli výžive, lebo obsahuje ortuť, ani kvôli pracovným príležitostiam, lebo ponúkané peniaze rybári nevezmú. Všetko to začal začiatkom 70/tych rokov Flipper .... Teda nie on, ale tu sa datujú počiatky vraždenia delfínov. Vraždenia, ktoré Japonci nechcú ukázať svetu. A bojovať ako aktivista proti tejto nezmyselnosti, je problematické, nakoľko japonská polícia aktivistov uväzní na 28 dní bez udania dôvodu. Lebo to majú povolené vo svojej ústave. My svojich zločincov púšťame po 72 hodinách na slobodu. Ale my nemáme delfínov .... ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Od počátku přiznanej aktivistickej dokument, kterej však nepůsobí pouze tím, jak moc šokující informace objevuje, ale také tím, jak je to zatraceně dobře natočené. Přebírá to prvky z hraného filmu a televize (např. skrytá kamera, reality show) a přitom to perfektně graduje - čímž se snímek dělí do třech částí. Divácky je to jeden z nejvděčnějších dokumentů poslední doby a přirovnání, že The Cove je agentem Bournem dokumentů opravdu sedí - adrenalin to vypumpuje spolehlivě. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Herečka Hayden Panettiere zo seriálu Heroes (stvárnila Claire Bennetovú) protestovala proti zabíjaniu delfínov v Taidži už v roku 2007, keď spoločne s ďalšími piatimi surfermi vplávala do zátoky, kde lov prebieha. Herečka je tiež hovorkyňou kampane usilujúcej sa o zákaz lovu s poukázaním na krutosť a zbytočnosť zabíjania a tiež údajný fakt, že mäso delfínov obsahuje nebezpečne vysokú hladinu ortute a nie je preto vhodné na konzumáciu (Pipo83)
  • Oscar 2009: nejlepší celovečerní dokument. (zdeny99)
  • Společnost Kerner Optical, dříve Industrial Light and Magic model shop, pro natáčení vyrobila speciálně maskované kamery, které měly vzhled kamene. Tyto kamery pak pomohly zachytit utajené dění v zátoce. (PATTXA)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama