foto

James Earl Jones

  • nar. 17.1.1931 (85 let)
    Arkabutla, Mississippi, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se 17. ledna 1931v Arkanbutle státu Mississippi. Jeho oter Rober Earl Jones byl známý herec a boxerský šampion. Vyrůstal na farmě v Michiganu u prarodičů. Po maturitě na Norman Dickson High School, chtěl dále studovat medicínu, ale nakonec roku 1953 vystudoval dramatické umění na University of Michigan v Ann Arboru. James Earl Jones se dvakrát oženil, prvně v roce 1967 a v roce 1982 s Cecilií Hartovou.

V roce 1955-1957 účinkoval v několika divadlech např. American Theatre Wing a u Lee Strasberga. Od roku 1955 účinkoval v Michiganu po čtyři sezóny a od roku 1957 i na newyorských podiích. Hlavní úspěch však přišel v roce 1966 když na Broadwayi boxera Jacka Jeffersona v dramatu VELKÁ NADĚJE BÍLÝCH. Později v roce 1969 za tento excelentní výkon dostal cenu Tony a o rok později byl za stejnou filmovou roli nominován na Oscara.

Díky svému zvučnému a výraznému hlasu zazněl v mnoha reklamách, podílel se na profilování televizní stanice CNN. Nadaboval i kresleného Dartha Vadera z HVĚZDÝCH VÁLEK. Nejčastěji hrál vedlejší nebo malé role. Byl hlavní postavou ve filmu ČLOVĚK, kde ztvárnil prezidenta černé pleti.

V letech 1979-1980 hrál v krimi seriálu PARIS, kde hrál kapitána policie a v roce 1984 hrál v seriálu ME AND MOM. V roce 1991 získal hned dvě ceny Emmy za seriál GABRIEL'S FIRE a drama HORKÁ VLNA. V roce 1986 znovu dostal cenu Tony za broawayskou inscenaci FENCES. Byl jmenován čestným doktorem umění a byla mu udělena medaile Americkou akademií.

Jiří "BloodMax" Neubauer

Herecká filmografie

2016 Rogue One: Star Wars Story
2015 Agent X (TV seriál)
Lví hlídka: Návrat mocného řevu (TV film)
2014 Starbright
Star Wars Povstalci (TV seriál)
The Angriest Man in Brooklyn
2013 Gimme Shelter
2011 Star Tours: The Adventures Continue
2010 Jack and the Beanstalk
Quantum Quest: A Cassini Space Odyssey
2009 Magic 7, The (TV film)
2008 Vítej doma
2007 Teorie velkého třesku (TV seriál)
5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
2006 (J)elita ze střídačky
Klik - život na dálkové ovládání
Scary Movie 4
2005 Čítárna (TV film)
Plácek 2
Roboti
Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů
2004 Dr. House (TV seriál)
Nine Dog Christmas
2001 Finder's Fee
Přestávka: Zázrak na Třetí ulici
Ztracené ideály (TV film)
2000 The Simpsons.com
The 27th Annual Daytime Emmy Awards
Washington Monument: It Stands for All, The (TV film)
1999 Annihilation of Fish, The
Konec léta (TV film)
On the Q.T.
Our Friend, Martin
Santa a Pete (TV film)
Strážný anděl
1998 Barvy moci
Merlin (TV film)
1997 Casper - První kouzlo (TV film)
Druhá občanská válka (TV film)
Gang policajtů
Hvězdná brána (TV seriál)
Sám (TV film)
What the Deaf Man Heard (TV film)
1996 Nejtvrdší zápas (TV film)
Rodinná záležitost
Takoví normální mimozemšťané (TV seriál)
Timepiece (TV film)
Zlomte vaz!
1995 Cry, the Beloved Country
Happily Ever After: Fairy Tales for Every Child (TV seriál)
Jefferson v Paříži
People: A Musical Celebration (TV film)
Signs and Wonders (TV film)
Soudce Dredd
Under One Roof (TV seriál)
1994 Bah, Humbug!: The Story of Charles Dickens' 'A Christmas Carol' (TV film)
Bláznivá střela 33 a 1/3: Poslední trapas
Confessions: Two Faces of Evil (TV film)
Jasné nebezpečí
Lví král
Totální okno
Vernon Johns Story, The (TV film)
1993 Cyklistův sen
Hallelujah (TV film)
Muž meteor
Návrat Sommersbyho
Neporazitelný
Percy & Thunder (TV film)
Plácek
1992 Magic of David Copperfield XIV: Flying - Live the Dream, The (TV film)
Ramayana: Legenda o princi Ramovi
Second Coming, The
Slídilové
Vysoká hra patriotů
Žabák Freddie
1991 Horké hlavy
Parťáci (TV seriál)
Pravá totožnost
Trestanci
1990 Ambulance
Grim Prairie Tales: Hit the Trail... to Terror
Hon na ponorku
Horká vlna (TV film)
Last Flight Out (TV film)
Lovci slonoviny (TV film)
Oheň Gabrielův (TV seriál)
Teach 109 (TV film)
Za ranního rozbřesku (TV film)
1989 Hřiště snů
Hunting of the Snark, The
Karate tiger 5: Nejlepší z nejlepších
Simpsonovi (TV seriál)
Tři uprchlíci
1988 Cesta do Ameriky
Lone Star Kid (TV film)
Terrorgram
1987 Matewan
Mathnet (TV seriál)
My Little Girl
Pinocchio a vládce noci
Soldier Boys (TV film)
Zahrady z kamene
1986 Allan Quatermain a Ztracené Město Zlata
Jak chutná černá
1985 Me and Mom (TV seriál)
The Atlanta Child Murders (TV seriál)
1984 Válka v Las Vegas (TV film)
Zákon města
1983 Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho
1982 Amy and the Angel (TV film)
Barbar Conan
Blood Tide
Faerie Tale Theatre (TV seriál)
Flight of Dragons, The
Freedom to Speak (TV seriál)
1981 Ostří Bushidova meče
1980 Guyana Tragedy: The Story of Jim Jones (TV film)
Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder
The Golden Moment: An Olympic Love Story (TV film)
1979 Kořeny (TV seriál)
Paris (TV seriál)
Paul Robeson (TV film)
1978 The Star Wars Holiday Special (TV film)
1977 Akce
Dvojčata
Greatest, The
Greatest Thing That Almost Happened, The (TV film)
Ježíš Nazaretský (TV film)
Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje
Vymítač ďábla 2: Kacíř
1976 Bingo Long Traveling All-Stars & Motor Kings, The
Deadly Hero
Nepřemožitelný bukanýr
River Niger, The
Vegetable Soup (TV seriál)
1975 UFO Incident, The (TV film)
1974 Cay, The (TV film)
Claudine
King Lear (TV film)
1972 Man, The (TV film)
1970 End of the Road
The Great White Hope
1967 Komedianti
1966 Tarzan (TV seriál)
1964 Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu
1961 Dr. Kildare (TV seriál)
The Defenders (TV seriál)
1956 As the World Turns (TV seriál)
1952 U nás ve Springfieldu (TV seriál)

Dokumentární

2018 Broadway: The Next Generation
2016 Maya Angelou and Still I Rise
2013 Černý zabiják
Milius
2012 The 66th Annual Tony Awards (TV film)
2011 Strange Septembers: The Hill Abduction & the Exeter Encounter
2010 The Simpsons: Access All Areas (TV film) - a.z.
2007 Earth (TV film)
2006 Trail of Tears: Cherokee Legacy, The
2004 Star Wars: Impérium snů (TV film)
2002 Inside TV Land: African Americans in Television (TV film)
The Perfect Pitch (TV film)
2001 Black Indians: An American Story
Muhammad Ali: Through the Eyes of the World
Papp Project, The
2000 Antietam: A Documentary Drama
Art of Stanley Kubrick: From Short Films to Strangelove, The
Conan Unchained: The Making of 'Conan'
Ennis' Gift
Inside the Making of Dr. Strangelove
Sidney Poitier: One Bright Light (TV film)
Tina Turner: One Last Time Live in Concert (koncert)
1999 In Search of Liberty Bell 7 (TV film)
1998 New York City... Come Visit the World
1997 Co kdyby?: Prezidentem Martin Luther King (TV film)
Sports on the Silver Screen (TV film)
1996 Al Pacino - Richard III.
1995 Jak se točil Jurský park
1994 Afrika: Serengeti
Countdown to Freedom: 10 Days That Changed South Africa
Lion King: A Musical Journey with Elton John, The (TV film)
Making of 'The Lion King', The (TV film)
1992 Diamonds on the Silver Screen (TV film)
Lincoln (TV film)
1991 When It Was a Game (TV film)
1989 11-22-63: The Day the Nation Cried (TV film)
1988 Michael Jackson: The Legend Continues
1984 Allen Boesak: Choosing for Justice
1978 Black Theatre: The Making of a Movement
1977 Making of 'Star Wars', The (TV film)
1972 Malcolm X - vyp.
1970 King: A Filmed Record... Montgomery to Memphis
1967 Comedians in Africa, The
1958 Monitor (TV seriál)

TV pořady

2012 84. Annual Academy Awards (TV pořad)
2011 The 65th Annual Tony Awards (TV pořad)
2008 Wendy Williams Show, The (TV pořad)
1992 American Film Institute Salute to Sidney Poitier, The (TV pořad)
The 44th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1991 The 43rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1990 The 42nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1987 Square One TV (TV pořad)
1982 Ebony/Jet Showcase (TV pořad)
Night of 100 Stars (TV pořad)
1980 34th Annual Tony Awards, The (TV pořad)
1979 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1977 Circus of the Stars #2 (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1968 The Joan Rivers Show (TV pořad)

Hudební videoklipy

1993 Dangerous: The Short Films (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace