Reklama

Reklama

Probíhá druhá světová válka, britský válečný letec Bill Forrester žije v Barmě a sužují ho bolestné vzpomínky na ztrátu milované ženy během londýnského bombardování. Z letargie ho vytrhne až letecké ztroskotání uprostřed nepřátelského území. Nejbližší voda je desítky kilometrů daleko, jídla minimum a podmínky nesnesitelné. Navíc jeden člen posádky se při pádu zranil a pohyb s nosítky už tak zoufalý stav ještě více komplikuje. Jaká je vůbec šance na přežití? A stojí pokus se o ni vůbec pokoušet? Britské válečné drama Purpurová pláň vzniklo roku 1954 a jeho působivost spočívá především ve věrohodném zobrazení různorodých lidských charakterů v náročných podmínkách. Hlavní roli vnitřně komplikovaného Forrestera si zahrál legendární herec Gregory Peck. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

Han22 

všechny recenze uživatele

Co s takovým filmem, u kterého člověk několikrát usne a dokoukává ho se sebezapřením? Druhý Peckův film o letcích a opět šlápnutí vedle a opět příšerná nuda. Je to válečný film, ale bez války, tu tu obstará jen příšerný začátek s modýlky, pak sledujeme Pecka, jak si léčí světabol někde v Barmě, hádá se s ostatními a vylívá si srdíčko barmské dívce. Ještěže se to poslední půlhodiny změní v solidní survival, jinak by to bylo k nepřežití. Hvězdičky jen za tu půlhodinu a finální "pochod smrti". ()

conery1 

všechny recenze uživatele

Po smrti manželky, hľadajúc smrť vo vojne, nachádza tvárou v tvár smrti, chuť žiť. Film o nezlomnej viere vo svoje schopnosti. Keď sa človek neopustí a nevzdáva, dokáže divy. Trochu mi vadila príroda, ktorá viac pripomínala strednú Ameriku ako Barmu. V jednom zábere som si všimol Opunciu, druh kaktusu. Kaktusy v Ázii nerastú. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Na moje počudovanie tento film z roku 1954 má farbu a čo ma prekvapilo ešte viac,pekný obraz.Film z vojnového prostredia pilotov neprináša prakticky žiadnu vojnovú scénu, ak nepočítame malú vzdušnú prestrelku v úvode, kde je jasne vidieť makety lietadiel.Trojica pilotov pri rutinnej prieskumnej akcii havaruje a hoci prežijú, pravý boj o život ešte len začína.Žiadne jedlo, vody veľmi málo,neznesiteľné horúčavy a pomoc v nedohľadne...V hlavnej úlohe žiari sympatický G.Peck, ktorý si v rozhodujúcich chvíľach vie zachovať chladnú hlavu. Filmy ako tento prakticky nikdy nezostarnú, pretože pud sebazáchovy a pravidlá prežitia sa nemenia. Celý čas film na mňa pôsobil podstatne mladšie, než akým v skutočnosti je. Ťažko uveriť, že film má už 55 rokov. Film 80%. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jak jedna hezká exotická tvářička dokáže rázem vytrhnout muže z hluboké deprese. Ale: příběh tří vojáků ztracených ve vyprahlé krajině (stěžejní část filmu) mě nudil a nedokázal přinést zajímavé momenty – jen ty očekávatelné. Vyloženě odbyté pak bylo zakončení pouti. To scenáristé odflákli a vyřešili to jen zmínkou v dialogu. Ani ten rubín věnovaný kráskou neměl vůbec žádnou pointu – byl falešný nebo pravý? Hrdinovi nepomohl jako vzpomínka, nevyužil ho jako platidlo… Byl jednoduše zbytečný. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Válečný film, který se odehrává v Burmě r.1943. Britského pilota a tím i hlavní postavu zde hraje legendární Gregory PECK. A tím je pro mě řečeno vše. Je to můj "srdeční herec", a jako takový podléhá i mému subjektivnímu hodnocení. U mě vždy výborný ! Ale přece jenom bych k samotnému filmu chtěla říci, že byl příliš sestříhán nebo nedotočen. Byly tam některé scény o kterých se jenom mluvilo,ale nebyly natočeny. Na př. "Uděláme mu z bambusu nosítka " Kamera klap a na nosítkách ležel pacient. Jako v kouzelné pohádce. Nebo "zde máš revolver, každou hodinu vystřelíš, abych našel cestu zpět." Kamera klap, letiště a dozvíte se,že jsou oba zachráněni, protože je našli domorodci." To jsou věci pro diváka nedořešené a i happy end byl nějak "odfláknutý". Pan režisér PARRISH se s tím moc nezdržoval. Ale jinak na rok 1954 (to bylo G.P. právě 39 let) bylo filmové dilko dost dobré. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (5)

  • Režisér Robert Parrish vo svojich memoároch napísal, že v noci spával v rovnakom stane ako Gregory Peck. Raz v noci Peck zavtipkoval a odrazu zavyl a vybehol zo stanu bosý do džungle. Parrish sa zobudil, tiež zavtipkoval a nasledoval ho. (westerns)
  • Film sa stal úspešným po jeho vydaní a taktiež sa stal 11. najpopulárnejším filmom vo Veľkej Británii v roku 1954. (westerns)

Reklama

Reklama