foto

Gregory Peck

  • nar. 5.4.1916
    La Jolla, California, USA
  • zem. 12.6.2003 (87 let)
    Los Angles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Eldred Gregory Peck se narodil 5. 4. 1916 irským rodičům, kteří se rozvedli, když mu bylo pět let a Gregory byl poslán na vychování k babičce. V deseti letech nastoupil na vojenskou akademii v Los Angeles a ve vzdělání pokračoval na střední škole v San Diegu. Po jejím absolvování se rozhodl studovat lékařskou přípravku a dějiny literatury na University of California v Berkeley. Zde jako člen studentského divadelního kroužku poprvé stanul na jevišti ve hře Eugena O'Neilla Anna Christie .

Roku 1939 odjel do New Yorku s úmyslem věnovat se profesionálně herectví a po absolvování hereckých kurzů v Neighborhood Playhouse získal angažmá na letní scéně Barther Theatre ve virginském Abingdonu a v zájezdovém souboru Katharine Cornellové.

V roce 1942 se poprvé představil na Broadwayi ve hře Emlyna Williamse THE MORNING STAR a v roce 1943 hrál v protiválečném dramatu Irwina Shawa SYNOVÉ A VOJÁCI. Ve filmu se poprvé objevil v roce 1944 ve válečném dramatu DNY SLÁVY. Už další role katolického misionáře Francise Chisholma ve filmu THE KEYS OF THE KONGDOM mu přinesla nominaci na Oscara.

Díky své vysoké postavě (191 cm) a ušlechtilé tváři často představoval gentlemanské zastánce práva (PŘÍPAD PARADINOVÁ, MYS HRŮZY, SOUBOJ NA SLUNCI, PISTOLNÍK, VELKÁ ZEMĚ, PLÍŽIVÝ MĚSÍC, MACKENNOVO ZLATO). Zahrál si hrdiny ve vojenské uniformě ( DĚLA Z NAVARONE) i v kněžské sutaně (TV film ŠARLATOVÝ A ČERNÝ). Uplatnil se v komediích PRÁZDNINY V ŘÍMĚ, MILIONOVÁ BANKOVKA, i v hororových filmech MOBY DICK, OMEN: PŘICHÁZÍ SATAN.

Po čtyřech oscarových nominacích (KLÍČE OD KRÁLOVSTVÍ, DÍTĚ DIVOČINY, DŽENTLEMANSKÁ DOHODA, PŘÍMO NAD HLAVOU) mu byl konečně udělen v roce 1962 Oscar za roli Atticuse Finche, státního návladního z jižanského městečka v protirasistickém dramatu JAK ZABÍT PTÁČKA (r. R. Mulligan).

Od roku 1958 působil Peck také jako filmový producent několika společensko-kritických filmů (mj. SOUDNÍ PROCES S CANTONSVILLESKOU DEVÍTKOU a HOLUB).

Roku 1965 se stal členem Národní umělecké rady, v letech 1967-70 byl prezidentem Americké akademie filmového umění a věd a zakládajícím členem a později také předsedou Amerického filmového institutu (AFI). Dvakrát odmítl nabídku Demokratů kandidovat do senátu.

V roce 1986 byl vyznamenán Humanitární cenou Jeana Hersholta, dále byl poctěn Cenou Amerického filmového institutu za celoživotní dílo (1989), Čestným Césarem (1995) a Cenou na MFF v Karlových Varech 1996, jehož se zúčastnil se svou rodinou. (Tato návštěva byla pro něho spojena s nepříjemnou příhodou - díky akutnímu zánětu slepého střeva byl nucen podstoupil úspěšnou operaci přímo v karlovarské nemocnici). Své vzpomínky a zkušenosti shrnul do autobiografické knihy AN ACTOR´S LIFE (1978).

V roce 1942 se poprvé oženil s divadelní kostymérkou a kadeřnicí Gretou Konenovou, se kterou měl tři syny (Jonathan - v roce 1975 spáchal sebevraždu, Stephen - účastník války ve Vietnamu, Carey). Z druhého manželství (1955) s francouzskou novinářkou Veronique Passani měl dvě děti (Anthony - 1956, Cecilia - 1958). Zemřel 12. června 2003 ve věku 87 let doma v Los Angeles.

Hela "sydney" Voříšková

Herecká filmografie

2016 Personne - a.z.
2015 Trumbo - a.z.
1998 Bílá velryba (TV film)
1993 Passage à l'acte - a.z.
Portrét (TV film)
1991 Mys hrůzy
Peníze jiných
1989 Přistěhovalec
1987 Tichý protest
1983 Šarlatový a černý (TV film)
1982 Modrá a šedá (TV seriál)
1980 Mořští vlci
1978 Hoši z Brazílie
1977 Generál MacArthur
1976 Přichází Satan!
1974 Dva klobouky
1971 Vyrovnávání účtů
1970 Držím se v řadě
1969 Extraordinary Seaman, The - a.z.
Mackennovo zlato
Předseda
Zajati vesmírem
1968 Plíživý měsíc
1966 Arabeska
1965 Mirage
1964 Spatřit plavého koně
1963 Captain Newman, M.D.
1962 Jak byl dobyt Západ
Jako zabít ptáčka
Mys hrůzy
1961 Děla z Navarone
1959 Beloved Infidel
Na břehu
Pahorek Pork Chop
1958 Drzá čela
Velká země
1957 Módní návrhářka
1956 Bílá velryba
Muž v šedém flanelovém obleku
1954 Lidé z temnot
Purpurová pláň
1953 Boum sur Paris
Milionová bankovka
Prázdniny v Římě
1952 Sněhy Kilimandžára
The World in His Arms
1951 Captain Horatio Hornblower R.N.
David a Batšeba
Only the Valiant
1950 Pistolník
1949 Přímo nad hlavou
The Great Sinner
1948 Žluté nebe
1947 Džentlemanská dohoda
Případ Paradineová
The Macomber Affair
1946 Souboj na slunci
The Yearling
1945 Rozdvojená duše
The Valley of Decision
1944 Dny slávy
The Keys of the Kingdom

Dokumentární

2004 Imaginary Witness: Hollywood and the Holocaust
2003 Starring - Taina Elg (TV film) - a.z.
2001 Making of 'Cape Fear', The
2000 American Prophet: The Story of Joseph Smith
1999 Art of Norton Simon, The
Conversation with Gregory Peck, A
From Russia to Hollywood: The 100-Year Odyssey of Chekhov and Shdanoff
Hollywood a Bible (TV film)
1998 Fearful Symmetry
Films of Charles and Ray Eames Volume 5
Life and Times of Hank Greenberg, The
Thar She Blows: The Making of 'Moby Dick' (TV film)
1996 Jack Lemmon: America's Everyman (TV film)
Wild Bill: Hollywood Maverick
1995 Martin Scorsese v roli průvodce americkým filmem (TV film)
Roger Moore: A Matter of Class (TV film)
Sinatra: 80 Years My Way (TV film)
1994 Baseball (TV seriál)
Eichmann - nacistický uprchlík
Theremin: An Electronic Odyssey
1993 Audrey Hepburn Remembered (TV film)
1991 Frederic Remington: The Truth of Other Days (TV film)
Hollywood Collection, The (TV seriál)
1989 Films of Charles and Ray Eames Volume 1
Films of Charles and Ray Eames Volume 2
1987 Happy 100th Birthday Hollywood (TV film)
1986 Directed by William Wyler
1985 Sanford Meisner: The American Theatre's Best Kept Secret
1984 Ingrid - a.z.
Olympic Gala (koncert)
1979 Ken Murray Shooting Stars - a.z.
1976 NBC: The First Fifty Years - A Closer Look (TV film)
1969 Hollywood: The Selznick Years (TV film)
1967 Africa (TV film)
1966 John F. Kennedy: Years of Lightning, Day of Drums
1965 Love Goddesses, The
1962 Lykke og krone
1953 Gregory Peck kävi Suomessa
1951 Pictura

TV pořady

2004 76. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 AFI's 100 Years... 100 Heroes & Villains (TV pořad)
1998 Tony Bennett Live by Request: An All-Star Tribute (TV pořad)
1997 American Film Institute Salute to Martin Scorsese, The (TV pořad)
Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1993 Legend to Legend Night: A Celebrity Cavalcade (TV pořad)
The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1991 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1990 American Film Institute Salute to David Lean, The (TV pořad)
Sammy Davis, Jr. 60th Anniversary Celebration (TV pořad)
1989 American Film Institute Salute to Gregory Peck, The (TV pořad)
1988 American Film Institute Salute to Jack Lemmon, The (TV pořad)
1985 All-Star Party for 'Dutch' Reagan (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1980 Lou Rawls Parade of Stars (TV pořad)
1978 Rockette: A Holiday Tribute to Radio City Music Hall (TV pořad)
Tribute to Mr. Television Milton Berle, A (TV pořad)
1976 American Film Institute Presents a Salute to William Wyler, The (TV pořad)
1969 Jack Benny's New Look (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace