Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sůl měla nad zlato – a co lásku? Neveselý život pohádkové Marušky, krásné ženy a skvělé herečky Mileny Dvorské, která by letos oslavila 75. narozeniny, v mnoha ukázkách a vzpomínkách syna, V. Brabce, V. Justa, M. Pavlaty, I. Rajmonta a dalších (2011).
Legendární Maruška, pro niž byla sůl nad zlato, se ke své roli dostala díky náhodnému setkání Jana Wericha s patnáctiletou studentkou střední zdravotnické školy v Prostějově. Zhruba tři roky nato přijali Milenu Dvorskou na DAMU i bez maturity. Byla v té době už známou filmovou herečkou s velkým talentem. Tady ovšem pohádka končí. Další život nebyl tak růžový a snadný, naopak. Na jedné straně velká herecká dráha, na druhé však nepříliš šťastné soukromé osudy, které vedly k hořkému konci těsně před vánočními svátky roku 2009. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na vrchol jí pomohl Werich a na dno jí dostal alkohol. Pro vzhledově atraktivní herečku se smutnýma očima se našlo sice množství rolí, ale její legendární Maruška z "Byl jednou jeden král" nebyla překonána. Není mnoho rolí, ze kterých bych si Milenu Dvorskou zapamatoval jinak než pro její svůdné charisma. Většina režisérů to viděla podobně a tak dostávala role žen obdivovaných, ale neznám moc rolí, kdy bych ji viděl jako typickou ženu v domácnosti se zástěrou a vařečkou v ruce - a jestli vůbec takové jsou. Její talent sahal více, ale nebyla to přece jen herečka, co dokáže pobavit národ, jako svého času Jiřina Bohdalová nebo Iva Janžurová, a na charakterní role byly v popředí jiné a sice taková Jana Hlaváčová nebo Věra Galatíková, A tak se pro mě stala Dvorská spíše synonymem nedoceněné herečky plnící hereckou lajnu někde uprostřed, kdy výrazný komediální talent nebyl její předností, a film, ve kterém přišla charakterní role, zase nevešel do širšího diváckého povědomí. Vybavím si ji ze zajímavě pojaté "Smrti mouchy", kde byla objektem mladické touhy, jako přísnou matku z populárního seriálu "Chlapci a chlapi", jako pragmatickou mámu dvou bráchů z rodinného filmu "Neohlížej se, jde za námi kůň!", dále jako ženu provádějící "rozbor" básně z kultovní komedie "Marečku, podejte mi pero!" anebo z "Vesničko má středisková", kde to s ní riskl, do pro ní atypické role ženy závozníka Pávka, Menzel, ale tím to u mě hasne. S diváky se rozloučila poněkud nedůstojnou rolí v seriálu "Ulice", kde už na ní byly znát zřetelné známky silného alkoholismu a s tím spojená mizerně odvedená herecká práce. Její nezapomenutelná Maruška na motivy klasické pohádky "Sůl nad zlato" však z televizních obrazovek nezmizí nikdy. Tenhle dokument spíše průměr a působil až moc pietně. 60% ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V dokumentu promlouvá i dcera Lucie a je vidět obrovský rozdíl v chápání světa i neshody ve vzájemném vztahu. Milena Dvorská se zřejmě do velkého světa vůbec nehodila a nebýt Wericha, který ji, patnáctiletou, pobláznil pro film, mohla žít mnohem šťastněji. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevšedně depresivní medailonek Mileny Dvorské, které se dostalo pozornosti ve všech výraznějších hereckých cyklech současnosti. O čem ale pojednával? O její roli matky? O jejích 13. komnatách? O politických postojích? O jejích promarněných šancích na Národní divadlo? O tom, že bývala obsazována zejména podle svého vzhledu? Jako obyčejně vše bylo jen naťuknuto, expresivně vylíčeno příbuznými, spolužačkami, kolegy a v neposlední řadě teatrologem Justem, který se zasnil v otázce - co udělala Milena Dvorská špatně, že nehrála s novou vlnou? Základní fakta jako vždy chybí, emoce jsou přednější a to už skutečně po těch letech této dokumentaristiky vysloveně nudí. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Milena Dvorská, neobyčejně krásná žena a herečka velkých výbojných, vzdorných poloh, zůstává nedoceněnou osobností, umělkyní, která byla spíše přehlížena, než vzývána. Neshody s nejbližšími rodinnými příslušníky, frustrace, nejistota, ztráta divadelního jeviště, přicházející stáří... I proto nebyl její předčasný odchod pro veřejnost tak překvapivý. Byl bych ovšem rád, aby v toku řečeného nezanikl jeden důležitý detail – Milena Dvorská jako jedna z mála neváhala, vědoma si všech možných sankcí, podepsat v lednu 1989 petici za propuštění Václava Havla z vězení. Statečná, silná žena. ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to zvláštní, Mileně se ve 26i letech narodila dcera, kterou víceméně odložila u rodičů v Prostějově, aby mohla hrát v Praze. A to je tak citlivá věc, která dokáže zamotat zbytek života jí i dceři Lucii, která taky trochu šla slepou cestou. A taky už bych byl býval zapomněl, že byla celkem aktivní v listopadu 89 a po jako aktivistka OF. Celkově z toho mám takové ty pomíchané pocity, její život vlastně byl pravý opak její filmové a divadelní kariéry, takže z dokumentu mám spíš takový hořký pocit a to většinou u jiných dílů tohoto cyklu nemívám. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama