Spasení Sarah Cainové

Saving Sarah Cain

USA, 2007, 99 min

Mark McKenzie

Mně se líbí ten námět. Celý ten způsob života amišů je hrozně zajímavý. Navíc mám hroznou slabost pro malou Bailee Madison, takže asi proto 4 *.(12.7.2011)

Mě se to líbilo. Samozřejmě není to bez chyb ale jako drama pro mě velmi dobré. 70%(10.7.2011)

Tak ... s tímhle snímkem mám větší než jen malý problém. Zpracování je na můj vkus až moc idylické (včetně vztahu hlavní hrdinky a jejího přítele) - ale to je jen drobná a víceméně kosmetická vada na kráse. Hlavní zádrhel spočívá v tom, že jsem krajně nedůvěřivá a podezíravá ve vztahu k uzavřeným náboženským komunitám. Mám takovou (možná úchylnou) představu, že jsou svázané až zbytečně přísnými a svým způsobem nesmyslnými pravidly, která sice zaručují přežití tradic, ale podstatně omezují svobodu jednotlivce. Na druhou stranu nikomu nemůžu a ani nechci upírat právo žít podle své víry - a uznávám, že prostý a poklidný život v duchu určitého jednotného řádu může být ve skutečnosti daleko bohatší a spokojenější nežli náš každodenní shon a honba za hmotnými a pokud možno ještě hmotnějšími statky. Jenomže děti si narozdíl od dospělých tuhle variantu nevybraly a nemají žádné srovnání s životním stylem svých vrstevníků, kteří žijí mimo jejich společenství. Dočetla jsem se, že u amišů mohou mladí od šestnácti let podle tradice rumspringa "ochutnat svět" majoritní společnosti a sami si zvolit svou další cestu - ale pokud neznáte nic jiného než nějakou striktně uzavřenou komunitu, kde máte všechny své známé a přátele a rodinu, která do vás vkládá nějaké naděje a něco od vás očekává, NEMŮŽE to být svobodné rozhodnutí ... protože každý z nás se bojí osamělosti. ----- !!! MOŽNÝ SPOILER !!! ----- Tak si myslím, že osiřelí sourozenci měli dostat ŠANCI poznat lesk i bídu našeho způsobu života ... alespoň na omezenou dobu dvou let - nedokážu zkrátka úplně akceptovat celkové vyznění snímku. P.S.: Narozdíl od Sarah Cainové nejspíš nebudu spasena, ale co na tom - v nebi by mi za chvíli ze všech místních svatých naskákala kopřivka ... kromě toho je tam zaručeně trvalý průvan - a v pekle se alespoň ohřeju ... 3,5*(11.7.2011)

• rikitiki

Aseptický televizní sentiment. /30. 4. 12./(29.4.2012)

Tak už konečně pořádně vím, kdo jsou to amišové. A co setkání s nimi znamenalo pro Sarah Cainovou. Každopádně, děti mají asi vychovaný....Jedna velká romantika. Pohoda na poklidný večer nebo odpoledne a ani to nebylo vlezlé nebo trapné.(4.5.2012)

Wau, nečakal som od toho veľa. Ale po zhliadnutí môžem povedať, že je to veľmi dobrý a hlavne dojemný film. Pričom by som povedal, že hlavná postava to z nich zahrala asi najhoršie :) 80%(21.7.2011)

..podľa mňa v pohode film...:) nevidím dôvod prečo nie :)(10.12.2011)

• Avarga

Představte si, že vám zařve ségra a jako dědictví inkasujete partu "dojčácko-mluvících" harantů. Dá se na to koukat, ale je tu taky docela nuda. Nevadí, čert to vem. Pořád lepší, než Grand Torino :p(29.4.2012)

• dogma97

Proti námětu samotnému vůbec nic nemám, ale toto zpracování je (ú)děsně naivní až povrchní (zejména konfrontace amišských dětí s realitou běžné školy). Výraz tváře Lisy Pepper (novinářka Sarah) zná jen dva stavy - neutrální (to je ten lepší případ) nebo "to je ale roztomilé štěňátko", který nasadí vždy při hovoru se svěřenými dětmi. Naopak se mi líbil výkon Abigail Mason (nejstarší z dětí Lyddie).(29.4.2012)