Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Poklid městečka Suddenly čeří maximálně tak neúspěšné nadbíhání místního šerifa Toda Shawa (Sterling Hayden) vdově Ellen Bensonové (Nancy Gates). Ellen je pacifistka, která nesnáší nejen zbraně, ale navíc ještě i ty, kteří je používají. Nedlouho předtím, než má městem projíždět prezident USA (podle roku vzniku pravděpodobně Eisenhower), vyhlídne si psychopatický nájemný vrah John Baron (Frank Sinatra) nejlepší místo, odkud by ho mohl zastřelit. A tím je samozřejmě Ellenin dům.

Film noir o psychopatickém zabijáku natočil v roce 1954 režisér Lewis Allen, který se zaměřil především na prokreslení psychologie vraha Barona. Podle Frankovy biografie od Kitty Kelley se na tento film díval několik dní před vraždou JFK vrah Lee Harvey Oswald. Tento fakt se Frank dozvěděl až mnoho let po tragédii a neprodleně snímek stáhl z oběhu. Když byl film stažen, nastaly problémy s obnovením práv a tak se film stal veřejným majetkem (stáhnout můžete zde). V polovině osmdesátých let film také kolorizovali a to přineslo další skandál, Frankovy legendární modré oči nabarvili na hnědo. (monolog)

(více)

Recenze (40)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Varování ministerstva zdravotnictví: komentář obsahuje SPOILERY! V této partii se od samého začátku hraje s odkrytejma kartama, to ale ani v nejmenším neznamená, že zážitek bude o to menší. Jeden zapadákov jménem Suddenly, jeden domek poblíž vlakového nádraží, jedna rodina-žena (vdova) se svým synem a tchánem a profesionální zabiják John Baron se svými dvěma kumpány je drží jako rukojmí a zároveň mu domek slouží jako ideální pozorovatelna s výhledem na nádraží, kde je netrpělivě očekáván vlak se speciálním „nákladem“- americkým prezidentem. Syrové od samého úvodu, téměř se chce říci „dokumentární zpracování“ a jako třešínka na dortu přesvědčivě všehoschopný, chladnokrevný psychopat, žoldák J. Baron v podání mistrně úsporného F. Sinatry. Nic pro mainstream, ale lahůdka pro fajnšmekry žánru krimi-noir. P.s. ty, co milují pikatnosti jistě potěší poznámka, že paralela mezi filmovým J. Baronem a skutečným vrahem Lee H. Oswaldem je tak nápadná, že snímek byl po atentánu na Kennedyho na několik let stažen z distribuce. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Do malého městečka, kde se nikdy nic neděje, má nečekaně zavítat prezident a v tu chvíli se začnou dít věci.. Sterling Hayden v roli šerifa ohromně sympatický, Frank Sinatra mě příjemně překvapil, zvládnul to na výbornou, šel z něj strach.. Příběh připravovaného atentátu má několik velice zajímavých momentů, dost podnětů i myšlenek k pozastavení a jako psychologická „hra“ funguje skvěle.. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Svižné béčko, které táhne nahoru zejména Sinatrova bezcitná mašina na zabíjení (jež se porouchá až v okamžiku, kdy je jí znemožněno zabít). Podprahové sdělení, že ochrana vlasti má přednost před ochranou osobní, se překvapivě tolik neliší od toho, co hlásala propaganda komunistů, kteří tehdy v USA představovali hrozbu číslo jedna (Baronova levicová orientace je pouze naznačena, nikoli potvrzena, nebo vyvrácena). O něco důsledněji se nás film snaží přesvědčit, že základem bezpečné domácnosti, a potažmo i domoviny, je střelná zbraň, kterou by každý uvědomělý občan, byť přesvědčením pacifista, měl mít schovanou (a pro jistotu rovnou v nabitém stavu) v šuplíku. Tohle militantní stanovisko zmírňuje alespoň polopatické upozornění na rozdíl mezi koltem pro děti a skutečnou zbraní, s níž se důrazně nedoporučuje zacházet coby s hračkou. Nakonec si ovšem stejně svorně zastřílí celá rodina. 65% Zajímavý komentář: sportovec ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Byla by to obyčejná propaganda o tom, že na prezidenta, a zvlášť na americkýho, se prostě nestřílí, ale postava psychopatického atentátníka a zvláště její představitel, Frank Sinatra, ten film vyzvedají strašně vysoko z bahna. Sinatra je výbornej. Místo obvyklého vyšilujícího magora, co podřeže, koho může, a zbije, koho může, a znásilní, koho může, tady máme naprosto chladnokrevný stroj na zabíjení. Nemusí křičet, rozhazovat rukama a šermovat s bouchačkou. Naopak chodí klidně po pokoji, připravuje atentát na prezidenta a chvílemi se chová i jako docela milý chlapík. Ale můžete si být jistí, že jak se o něco pokusíte, zabije vás. Jeho postava je tak zajímavá (podezření z komunismu vyvrátí tím, že je mu úplně jedno, kdo platí, což je taky fajn, na východě by atentátník zlým imperialistou prostě MUSEL být), že patrně byla vystřižena dvě nebo tři místa, kde Sinatra zřejmě pronášel tak ožehavé myšlenky, že musely pryč. Škoda. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Konečně poznávám Franka Sinatru i trochu jinak než pouze jako zpěváka. První jsem viděl nedávný remake tohoto snímku, a tak jsem byl docela zvědavý na to, jaké je původní provedení. Už jen skutečnost, že se jednalo o provedení černobílé, mě hodně lákalo, navíc natočené devět let před Kennedyho smrtí. Poměrně intenzivní snímek, kterému ale chybí trochu více dramatičnosti a možná i drastičnosti. Remake není nic skvělého, ale tomuhle přece jen chybí pořádný náboj, i když Frank je v roli šmejda kouzelný. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (4)

  • Suddenly bylo posledním filmem, na který se údajný vrah prezidenta Kennedyho Lee Harvey Oswald díval před provedením atentátu. Oswaldova manželka později prohlásila, že film sledoval často a že si oblíbil Sinatrovu postavu. (StarsFan)
  • V 80. letech spatřila světlo světa kolorovaná verze filmu, která je ale dnes skalními fanoušky zatracována i proto, že Sinatrovy legendární modré oči dostaly ve filmu hnědou barvu. (StarsFan)
  • Nedlouho po zjištění, že se jednalo o Oswaldův oblíbený film, bylo Suddenly staženo z oběhu, jak si přál i Frank Sinatra. Nicméně častá teorie, že se Sinatra osobně postaral o stažení filmu, není pravdivá, protože nebyl vlastníkem práv a na jeho názoru tedy vůbec nezáleželo. (StarsFan)

Související novinky

Nesmrtelný Brouk

Nesmrtelný Brouk

19.06.2006

Když Lee Harvey Osvald zastřelil Johna Kennedyho, sledoval několik dní před činem pořád dokola film Franka Sinatry Suddenly, kde Frank hraje psychopatického vraha, který chce zastřelit prezidenta… (více)

Reklama

Reklama