Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Toto je příběh Samuela F. Gifforda, seržanta a toho času vězně čekajícího na soud za napadení důstojníka v boji. Píše se rok 1945. V Evropě už válka skončila ale tady v Pacifiku na některých ostrovech Japonci stále ještě houževnatě odporují. Atol na kterém se náš příběh odehrává je jedním z nich. Velení se nakonec rozhodne místo válečného soudu odeslat Gifforda do hornaté části ostrova, kde pozice drží odžíznutá jednotka svérázného kapitána George ,,Waco''. Tady v liščích děrách pod minometnou palbou Japonců se dozvíme nejen důvod degradace Gifforda, ale uvidíme i jeho osobní proměnu z neurvalého bohatého synka majitele bavlníkové plantáže. Doma s dělníky zacházel neurvale, ale tady v Tichomoří s nimi sdílí boje, nepohodlí, strach, bolest i smrt a uvědomuje si, že jsou to jeho bratři... (Big Bear)

(více)

Recenze (9)

Mol 

všechny recenze uživatele

YOU'VE DONE MORE THAN YOU KNOW, AND I WON'T FORGET. I WON'T FORGET ANYBODY!! Začátek se slušně rozjel a vypadalo to na pravé válečné peklo. Pak, ale přišel nějakej podělanej flashback, jak hlavní hrdina nosí bílé sako a je hnusnej na dělníky na lánech bavlny. Potom, ne moc napínavá vyloďovací scéna a nakonec slaňování do kulometného hnízda. Naštěstí po tomhle všem jsme zpátky v "přítomnosti" a Sam je zase jebanej od protivného Waco. Přemýšlel jsem jestli dát 3 nebo 4 hvězdičky. No film měl výbornou závěrečnou scénu útěku z kopce, za doprovodu ještě výbornější hudby a hlavní hrdina se přeci jen díky peklu války něčemu naučil. Je to bajka? Je to drama? Možná od všeho trošku, ale hlavně je to něco mezi nebem a peklem! ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

I když se jedná o klasický válečný film z padesátých let, tento je narozdíl od většiny doopravdy jen válečný. I když tam je krátká scéna odehrávající se před válkou, tak i ta byla působivá a do přiběhu dobře zapadla. Jinak se jedná čistě o válečný film, kde jsou velmi dobré bojové scény, a není jich málo. Dokonce i prostředí Pacifiku nebylo na obtíž, naopak bylo dobře vykresleno. Já mám totiž s filmy z Pacifiku z tohoto období ne moc dobrou zkušenost. Tento film mě mile překvapil a rozhodně pro válečné nadšence doporučuji. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tento film je tak trochu jiný. Neglorifikuje hrdiny, protože jsou Američany a protože bojují správný boj... Grorifikuje je jako obyčejné lidi. Lidi kteří ve válce umírají a které válka ničí. Někdy však právě ta syrovost a odhalení toho podstatného pomůže napovědět věci doposud nejasné, potlačované či neviděné. Filozofická rovina tohoto filmu jde opravdu hluboko a trochu bych jej přirovnal k mnou milované a ničím nepřekonané Thin Red Line. Zároveň se však jedná o řemeslně solidně zvládnutý válečný snímek. Akce je tam spousta, pyrotechnické efekty jsou na velice vysoké úrovni. Nejde zde o žádné kapslíkové výbuchy a leckterý pozdější válečný film ze šedesátek či sedmdesátek by se zde mohl učit. Díky době vzniku je veškerá technika i výstroj autentická, takže radost pohledět. Film se točil v exteriérech, tedy v přírodě. Džungle je zde opravdum krásná i hory a hodně tomu pomáhá fakt, že film byl točen v barvě. Zamyslel jsem se nad tím, proč je tento snímek tak jiný. Oproti ostatním podobným neřku-li propagandistickým předchůdcům z let válečných tady o mrtvé z řad američanů není nouze. Vše je bez příkras, patriotismu, kouzelného mámemí o dobrodružstvích na atolech... Pokaždé pitce )rozuměj válce) byť vyhrané, musí přijít těžká kocovina. A z tohohle filmu je to setsakramentsky cítit. 4 baterie do vysílačky. * * * * ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Richard Fleischer o5 nesklamal - takmer perfektny vojnovy film o tom, ako jeden dostojnik US armady travi cas v Pacifiku v roku 1945. Rovnako ako u isteho Terence Malicka sa vhodne striedaju nadherne sceny zivych stromov, zabery na tecuce potoky a na tichomorske plaze, kadejakej flory a fauny s drsnymi vojnovymi scenami. Samotny dostojnik, ci serzant sa meni z neurvaleho bohateho synka a majitela plantaze na ludsku bytost - doma v USA zaobchadzal s robotnikmi drsne a tvrdo, v Tichomori sa to konecne meni . 89 % ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Solidní válečná záležitost, která příjemně vypráví příběh hlavního hrdiny. Částečně si vybavuje události, které předcházely jeho zatčení, ale vzpomene si i na osobní život. Nechybí ani pohledy do současnosti, kde rovněž dojde k válečným akcím. Potěší hudba, která zpracovává Dies irae z Gregoriánského chorálu do vojenského marše a chválím rovněž méně známé herecké obsazení. Zklamat dovedou občas nelogické scény, ovšem i přesto jsem stále na čtyř hvězdičkovém dojmu. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama