Reklama

Reklama

Ip Man: Zrození legendy

  • Hongkong Ye wen qian chuan (více)
Trailer

Mestečko Fošan, Čína, píše sa rok 1905. Talentovaný mladík Ip Man (Yu-Hang To) navštevuje školu majstra bojových umení Chana Wah-Shuna (Sammo Hung Kam-Bo), ktorý ho zasväcuje do základov bojovej techniky Wing Chun. Po majstrovej nečakanej smrti sa vedenia školy ujme Ng Chung-Sok (Biao Yuen), ktorý Ipovi pomôže zdokonaliť sa. O niekoľko rokov neskôr sa mladý Ip Man presťahuje do Hongkongu, kde sa spriatelí so starým majstrom Leung-Bikom (Ip Chun), ktorý ho priučí ďalším aspektom der umenia Wing Chun. Rozhodujúca pre Ipov ďalší osud je však konfrontácia a jeho adoptívnym bratom Ipom Tin-Chim (Siu-Wong Fan). Ten totiž skrýva obrovské tajomstvo, ktoré by mohlo ohroziť celú krajinu! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (163)

ORIN 

všechny recenze uživatele

Velmi důstojné zakončení trilogie, která glorifikuje čínského mistra bojových umění Ip Mana. The Legend is Born - Ip Man dějově předchází první části, kdy líčí Ip Manovo útlé mládí a dospívání, přičemž podobně jako první dva díly trilogie předkládá fikční příběh vsazený mezi několik styčných bodů Ip Manova života (výuka Wing Chun a studia v Hongkongu na St. Stephen's College a pozdější návrat do Foshanu). Menší zajímavost nakonec - v roli Leung Bika, Ip Manova mistra Wing Chun v Hongkongu, se představil Ip Chun, skutečný syn Ip Mana. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem v Hermanově filmografii hledal nějaký povědomý titul, ale kromě úchyláckého Untold Story ani ťuk... jeho Yip Man, ač zavání televizními kulisami, dějovými zkratkami (zjevně stačí udělat stmívačku a nasadit titulek s jiným letopočtem a je vymalováno... nebo ne?) a uspěchanými akčními scénami, má ovšem nepopiratelné charisma. Neokoukaný mládežník v hlavní roli, jištěný zkušenými nahrávači (Yuen Biao a Sammo Hung, Fan Siu-Wong), tu prochází úskalími dospívání. Právě předsunutí před Donnieho sérii a snaha nakouknout na další aspekty Yip Manova života - romantický trojúhelník, rozkol mezi jednotlivými Wing Chun styly, film dostatečně odlišují. Pořád se něco děje, takže snadno přimhouříte oko nad tím, že emoční vypětí (úmrtí, zrady, nešťastné lásky) režisér zvládá méně než velké akční scény, které obstaral neprávem pozapomenutý Tony Leung Siu Hung. Za relativně vysoké hodnocení tak film vděčí hlavně překotnému tempu - o spoustě kliček a promarněných šancí (např. podivně nastrčených Japoncích) začnete přemýšlet až poté, co odjedou závěrečné titulky. Jako předehra ke konkurenčním Yip Manům to ale funguje báječně, i díky typové podobnosti představitelů hlavních rolí. Co si mohl Herman přát víc? Teď ještě, aby někdo přišel s pořádným biopicem Bruce Lee... (70%) ()

Reklama

Seti 

všechny recenze uživatele

Další film s čínským národním hrdinou v hlavní roli, tentokrát mapující ranné období jeho života. Herman Yau divákovy představuje Ip Manovy začátky, formování wing chun stylu i nějaké ty životní patálie. Scénář má klasickou strukturu čínských martial-arts filmů, což není rozhodně výtka, a ozdoben je prvotřídní akcí. Legend is Born je tak dalším velmi povedeným střípkem do mozaiky Ip Manova bohatého života. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Příběhově rozhodně lepší než druhý díl. Herman Yau nahradil Yipa na režijním postu, třetího dílu se zmocnil s respektem a tak to podle toho i vypadá. Choreografie bojového umění však místy překračuje rámec lidsky uskutečnitelného, čímž se musí dopomáhat triky a tak je škoda, že ani tento prequel, který se zaměřuje na začátky vzniku Yip Man legendy se nevyhnul této už zažité praktiky, která, ač si to mnozí možná nepřiznají, na působivosti ubírá. 65% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Celý snímek doprovází píseň, kterou my známe většinou v provedení Marty Kubišové pod názvem "Dobrodružství s bohem Panem". Tohle je motiv, který se mi nikdy neomrzí, ale film samozřejmě nestojí jen na tom. Vracíme se dál do Ip Manovi minulosti a zjišťujeme, kde se učil umění wing chun a jak ho zdokonaloval. I zde jsou prvky politické, prvky utlačování, ale do popředí se dostává i romance, což je celkem příjemné oživení. Mladší herec neztrácí nic z toho, co měl Donnie Yen, snad pouze to charisma mu ještě chybí. Filmu pak chybí více scén, které se zaměřují na souboje. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (3)

  • Ip Chun, který ve filmu ztvárnil postavu mistra Leung Bika, je Ip Manovým skutečným synem. (n42)
  • Akčního choreografa na filmu dělal Tony Leung Siu-Hung, v titulcích uvedený pod jménem Tony Leung Siu Hong. Hlavní poradce přes bojová umění byl Checkley Sin. (Rominator)
  • Obchodník na trhu prodává gramofonovou desku s písní "Greensleeves", za jejíhož autora je mylně považován Jindřich VIII. Píseň je z pozdější doby a její autor je neznámý. (CSSML)

Reklama

Reklama