foto

Jet Li

  • nar. 26.4.1963 (53 let)
    Peking, Čína
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jet se narodil v provincii nedaleko Pekingu a vyrůstal pouze s matkou, jelikož jeho otec zemřel, když Jetovi byly pouhé dva roky. V sedmi letech se začal věnovat Wu-Shu (sestava pohybů znázorňující souboj s imaginárním protivníkem kombinující bojové umění a akrobatické prvky). Po pár letech se dostal do národního týmu a dokonce své umění předváděl i před Bílým domem.

Po řadě úspěchů přišla nabídka na film SHAOLIN TEMPLE a z Jeta Li se stala hvězda. Hned poté si zahrál i ve dvou pokračováních SHAOLIN TEMPLE a vrhl se na další filmy, které ale skončili neúspěchem. Přelom nastal v roce 1991, když v režii Tsui Harka ztvárnil hlavní roli v eposu ONCE UPON A TIME IN CHINA. Hrál čínského lidového hrdinu, lékaře a neporazitelného bojovníka Wong Fei-Hunga, který bojuje proti cizineckému útlaku v Číně. Někomu se tento film možná může zdát dost komunistický, ale rozhodně mu neupřete úžasné "drátové" bojové scény. Film zaznamenal fenomenální úspěch a dočkal se mnoha pokračování. Ve dvojce si s Jetem zahrál i Donniem Yenem.

Dalšími skvělými filmy jeho hongkongské kariéry jsou dva díly (točené ve stejném roce) bláznivé komedie FONG SAI-YUK, kde si Jet vyzkoušel, jaké je to být srandovní (samozřejmě že se při tom kopalo) a o rok později přichází pro mnohé fanoušky nejoblíbenější Jetův film FIST OF LEGEND, který je vlastně remakem FIST OF FURY s Brucem Lee. Tento film má opravdu jedinečné bojové scény, protože Jet Li zde nepoužívá své oblíbené dráty a spoléhá se jen na to, co jeho tělo dokáže samo vyprodukovat.

Po dalších úspěších i pár neúspěších proráží do Holywoodu v roli záporáka ve čtvrtém dílu SMRTONOSNÉ ZBRANĚ a s Andrzejem Bartkowiakem točí ROMEO MUSÍ ZEMŘÍT, kde se režisér rozhodl vylepšit Jetovi tríčky počítačem. Se svojí hollywoodskou kariérou Jet Li není tak uplně spokojen a tak to střídá - občas točí ve Francii podle scénáře Luca Bessona (např. POLIBEK DRAKA) anebo si odskočí zpátky do Číny. Tady ve spolupráci se Zhangem Yimou natočil jeden ze svých nejlepších filmů HRDINA, kde se opět potkal s Donniem Yenem a s dalšími hvězdami jako Tony Leung nebo Zhang Ziyi.

Že je stále co objevovat, ukázal opět ve spolupráci s Lucem Bessonem ve filmu UNLEASHED, kde používá opravdu brutální techniky. UNLEASHED se dočkalo kladných ohlasů a nezbývá, než se těšit, co Jet Li ještě stihne natočit - přece jenom už totiž není nejmladší.

Erich "Superpero" Züda

Herecká filmografie

2016 Saam Fung San Bong
2014 Expendables: Postradatelní 3
2013 Bu er shen tan
2012 Expendables: Postradatelní 2
2011 Bai She Chuan Shuo
Long Men Fei Jia
2010 Expendables: Postradatelní
Nebeský oceán
2009 Založení republiky
2008 Mumie: Hrob Dračího císaře
Zakázané království
2007 Boj
Válečníci
2006 Obávaný bojovník
2005 Utržený ze řetězu
2003 Od kolébky do hrobu
2002 Hrdina
2001 Jedinečný
Polibek draka
2000 Romeo musí zemřít
1998 Král zabijáků
Smrtonosná zbraň 4
1997 Huang Fei Hong 6: Xi yu xiong shi
1996 Černá maska
Tajemná schránka
1995 Gei ba ba de xin
Velké riziko
1994 Legenda o Červeném draku
Pěst legendy
Zhong Nan Hai bao biao
1993 Evil Cult - Tajemství Kung-Fu
Fang Shi Yu
Fong Shi Yu II: Wan fu mo di
Tai ji: Zhang San Feng
Tenkrát v Číně 3
Železný dráp
1992 Mistr
Swordsman 2
Tenkrát v Číně 2
1991 Tenkrát v Číně
1989 Odpadlík
1986 Bojová umění Shaolinu
Linie obrany
1984 Shao Lin xiao zi
1982 Klášter Shaolin

Dokumentární

2010 Inferno: The Making of 'The Expendables' (TV film)
2009 Životopisy: Jet Li (TV film)
2003 Cinema Hong Kong: Kung Fu
2002 About Face
Jet Li Is 'The One'
Modern Warriors (TV film)
Multiverses Create 'The One'
Ultimate Fights from the Movies
2000 Making of 'Romeo Must Die', The
1995 Top Fighter
1994 Shao Lin zhen gong fu
1992 Da ba gua
1988 Dong fang ju long
Shao Lin Hai Deng da shi
1987 This Is Kung Fu

TV pořady

2003 La méthode Cauet (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)

Hudební videoklipy

2000 Aaliyah - Try Again (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Producentská filmografie

2001 Bojovníci (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 639)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace