Reklama

Reklama

Armadillo

(festivalový název)
  • Dánsko Armadillo (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V únoru 2009 přijíždí na základnu Armadillo v jihoafghánské provincii Helmand skupina dánských vojáků v doprovodu dokumentaristy Januse Metze. Ten zde společně s kameramanem Larsem Skreem celých šest měsíců sleduje, jak probíhá život mladých vojáků necelý kilometr od tálibánských pozic. Výsledkem jejich práce je strhující a navýsost autentické válečné drama, které bylo na letošním festivalu v Cannes po zásluze odměněno hlavní cenou v Týdnu kritiky. V Dánsku vzbudil snímek bouřlivé reakce ohledně kontroverzního chování některých vojáků během přestřelky s bojovníky Tálibánu. Při natáčení této napínavé, brilantně sestříhané a vizuálně vytříbené sondy do psychiky mladých mužů uprostřed nesmyslné války, jejímiž oběťmi jsou především místní vesničané, tvůrci nejednou riskovali svůj život. Ještě znepokojivější než scény, kdy kulky tálibánců sviští kolem jejich kamery, jsou však záběry mladých vojáků, snažících se každý po svém vyrovnat se situací, při níž jde o holý život. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (99)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Súhlasím s Malarkeym. Je to dokument, ale zhruba od polovice je tak adrenalínový, že skôr pripomína vojnový film. Sledujeme cestu niekoľkých Dánskych vojakov, ktorý prvýkrát okúsia misiu v Afganistane. Ich cesta začína rozhovormi s rodinami, oni ich rozhodnutie samozrejme nechápu. Chlapi očakávajú dobrodružstvo a nemalou motiváciou sú iste i peniaze. Režisér s nimi musel byť na misii asi celých 6 mesiacov. Určite sa tam natočila hromada materiálu, takže bolo z čoho vyberať. Vznikol tak výborný dokument z reálneho prostredia, kde letia vzduchom skutočné guľky. Roztrasená kamera nevadí, kameramanovi od strachu určite nevošiel do zadku ani zastrúhaný vlas a v pohode si na to zvyknete. Vrcholom je vydarený útok na 4 člennú skupinu Talibancov, ktorých na kusy roztrhá ručný granát. Ten masaker je tam nasnímaný, vrátene toho, čo to schytal najviac(úplne na sračky). Okolo tejto úspešnej akcie sa točí aj celý záver dokumentu. Severania ma už neprekvapujú. Na čo siahnu, to premenia vo "filmové zlato". Ako dokument si zaslúži plný počet. 100%. ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Neotesaný pohled do života mladých vojáků na šestiměsíční misi v jižním Afghánistánu. Velice úderně popisuje dlouhou nudu a rutinu, ze které vás zpět do kruté reality sem tam vytrhne nějaké drama. Syrové zpracování vás drží na místě, mezi vojáky, velice osobním/dokumentárním stylem. Velice zajímavý dokument, na kterém mi vadilo jen to, že jsem nikdy neměl takový přehled, jaký bych chtěl mít, abych si mohl dobře dělat svůj úsudek. A to přehled kdo je kdo, kde se co děje, orientaci na bojišti a podobně. Nevím, jestli to bylo jako záměr, přiblížit zkušenost pocitu ztraceného vojáka v cizí zemi, nebo jen takový styl, co zvyšuje dramatičnost, ale já osobně mám raději trošku přehled. kAždopádně, pokud vás bere moderní válka, válečné dokumenty, vojenské (dánské) jednotky pod tlakem guerillové války Talibanu, tak Armadillo nemůžete vynechat. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Slabší dojem než Restrepo (x), nicméně i tady to dánský svědectví je zajímavá podívaná, která maluje ten stejný obraz - mylná představa o přestavbě, absence zápalu a víry boje za dobrou věc, nevyhratelný boj proti otrhaný guerillový armádě kdesi v pustý a nehostinný krajině, bez vůle tamních obyvatel. Neříkám nechat vznětlivý region úplně napospas Rusku-Číně, ale vysr*t se na strašáka terorismu a nechat také na svůj osud. ()

L-V 

všechny recenze uživatele

Moderní dokument se vším všudy, který vás přenese z pohodlí domova do afghánských polí, kde se stanete součástí skutečné vojenské patroly. Od obligátního loučení, přes počáteční nudné výjezdy až po strhující závěrečný souboj s Talibanci se jedná o bezprostřední záběry ze života současného vojáka. Pokud se někdo v souvislosti s Afghánistánem ptá, co tam ti naši vojáci vlastně dělají, tak mu vřele doporučuji tento snímek - určitě mu dá lepší představu o tom, co vojáci na zahraniční misi dělají, co si myslí a jak ve vyhrocených situacích jednají. Takovou autentičnost vám zkrátka TV zpravodajství nemá šanci nabídnout... ()

Raven0 

všechny recenze uživatele

Dokumenty o válce přímo miluji. Zde navíc "okořeněno" morálně-etickými otázkami... Člověk, jenž čte jen novinové titulky je zděšen, jak se koaliční vojáci chovají k nepříteli... Ale když vše sledujeme v širším kontextu, vidíme frustraci vojáků, kteří žijí v neustálém napětí, nudí se, žádná akce se nekoná, nepřítel se skrývá a demoralizuje je pomocí výbušných zařízení... Diví se pak někdo, že jim jednou rupnou nervy? Otázkou druhou však je, jestli válka v Afganistánu není naproto zbytečná... ()

Galerie (14)

Zajímavosti (2)

  • Hudba: Český národní symfonický orchestr (Marty20)
  • V porno scénke, ktorú sledujú vojaci na základni, si zahrali Nikki Benz, Lichelle Marie a Justin Magnum. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama