Reklama

Reklama

Import/Export

(festivalový název)

Obsahy(1)

Jan miluje Jasmin, ale ona je zasnoubená s bratrancem z Pákistánu, který záhy přijede do Norska, aby se s ní oženil. Pod záminkou, že píše diplomovou práci o obchodech přistěhovalců, získá Jan zaměstnání v obchodě Allahditty a Júsufa, Jasminina otce a švagra. Júsuf pomáhá Janovi, aby se stal muslimem a mohl se tak oženit s Jasmin, a Jan pomáhá Júsufovi s přípravou na taxikářské zkoušky. Zároveň se Jan snaží zmírnit Allahdittův odpor ke smíšeným manželstvím. Komedie, která s humorem odhaluje pákistánsko-norské kulturní rozdíly a problémy s nimi související. (Severská filmová zima)

(více)

Recenze (3)

swamp 

všechny recenze uživatele

Úsměvná, jednoduchá a naivní odpočinková záležitost. Sice občas dojde ku střetu s trapností, ale tak nějak se to dá překousnout. :) ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Nemôžem sa dočkať, kedˇ dnes na nočnej poviem svojim kolegom Jamilovi, Arifovi a Nassirovi: ''Dvaja Pakistánci pracujúci spolu je zázrak, traja Pakistánci je nemožné!'' Buhahááááááááááááá... ! ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Podle všeho za docela levný peníz natočená komedie, která snímá svět nepřikrášlující kamerou a přitom je místy natolik vtipná, že diváky rozesměje nahlas. Příběh Romea a Julie ze současného Norska je sympatický tím, že mladí nevolí revoltu nebo útěk, ale snaží se odmítající rodiče prostě přesvědčit, že jiné neznamená špatné. V tomhle bodě ale už film lehce zaskřípe, protože Jan se snaží jako blázen, zatímco krásná Jasmine spíš rovnou rezignuje. Síle lásky mezi nimi musí divák spíš věřit, než že by ji pocítil z filmového plátna.-------------------------------------------- Možná tento film řekl o soužití Norů a Pákistánců (a dejme tomu Evropy a muslimského světa) víc, než chtěl. Protože zatímco muslimská rodina se přizpůsobí jen vnějškově (jedním oholením kníru, oblečením a lepším uspořádáním zboží v krámku), Evropan musí změnit své zvyky, náboženství a obětovat i choulostivý kousek těla, aby ho aspoň jakž takž přijali. Jakoby poselství snímku bylo: Můžeme žít společně, ale vás to bude bolet! _____ Anebo je vyznění pozitivnější? Přijmout Evropana do rodiny je pro muslimy stejně bolestivé, jako obřízka. Ale jsou schopni to podstoupit. /17. 2. 12./ ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama