Reklama

Reklama

Australané v první světové válce nebojovali jen na Gallipoli, ale i v hlubokém evropském podzemí. Příběh filmu australského režiséra Jeremyho Simse vychází ze skutečných událostí. V roce 1916 se první světová válka dostala do patové situace. Fronta se táhla od kanálu La Manche až ke švýcarským Alpám. Miliony životů byly ztraceny. V zoufalém pokusu o průlom byli do tunelů a šachet pod nepřátelskými liniemi povoláni civilní důlní inženýři a horníci. Tím začala tajná, tichá podzemní válka. Jedním z těchto mužů byl i Australan Oliver Woodward, který sloužil u 1. australské tunelářské roty a zúčastnil se proslulé bitvy o messinský hřeben. Za svou službu byl vyznamenán Vojenským křížem 1. stupně a stal se tak jedním z pouhých čtyř Australanů, kteří toto vysoké vyznamenání obdrželi. Film, sledující válečné osudy Woodwardovy jednotky, získal celou řadu cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (170)

ivan_drago 

všechny recenze uživatele

S přehledem natočené válečné drama o mě nepříliš známém aspektu vedení války. Klasické schéma nedůvěry v nového velitele umě spojené s flashbacky do minulosti vytvářejí atmosferickou podívanou , založenou na skutečných událostech 1. WW. Perfektně se filmařům podařilo navodit atmosféru stísněnosti a klaustrofobie kopaných tunelů, která spolu s soudržností a kamarádstvím jednotky australských "horníků" výrazně přispívá ke kvalitám filmu. Holt pár australských krys Němcům pořádně zatopilo.... ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Solidní film o sapérech (nebo-li ženistech) z první světové války podle skutečné události o největším uměle vyvolaném výbuchu v dějinách lidstva (kdo by to řekl, že k němu došlo právě už v I. světové válce). O téhle kapitole války jsem toho skutečně moc nevěděl, takže mě v tomhle ohledu Beneath Hill 60 skutečně potěšil a myslím si, že každého koho trochu zajímají válečné filmy tak nebude zcela urcitě zklamán - 7/10. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Příběh o tom, kdo koho dřív podkope, se u mě řadí do nej filmů z první světové. Skvěle vypadá, obsazený není špatně, snad vyjma první půlhodinky slušně vtáhne do děje, vrcholí v památný den 7.6.1917 - "Messines Ridge exploze". Dobře přiblíží jak impozantní podzákopovou složku onoho konfliktu, tak i pat na západní frontě a samu cestu vojáka, zde z řad australanů. ()

legatio 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem hodně filmů, dokumentů, přednášek a knih o první světové válce, ale snad nikdy jsem neslyšel, že by probíhaly takové podzemní taktické manévry. Tenhle snímek budiž památkou a připomenutím všech, kteří padly v chodbách podzemních tunelů během téhle války. Já bych na to odvahu neměl tam vlézt. Jo a ve filmu padne hodně dobrých rad, jak se chovat během zákopové války. Takže si to někam napište, třeba se to ještě bude hodit. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Ani vzpomínka na válení se v bahně při bojových nácvicích mne ani na chvíli nepřiměla k tomu, abych uvažoval o podání přihlášky k 1. australské tunelářské rotě. Přesto mne jejich tunelování bavilo, ač nakonec nemělo vliv na výsledek 1. světové války. Kromě tunelů jsem si to ale moc neužíval. Nejsem však vojenský historik, abych mohl odborně tlachat o použitých bojových prostředcích, ale přesto mi palebná síla připadala na rok 1916 neskutečná a představa něměcké armády posedávající v tunelech se stetoskopy na uších je pro mne úsměvná. Možná to tak skutečně bylo, možná byli Američani na Měsíci, možná je Mike Tyson žena, možná je holandština libozvučná řeč, ale mně se to zkrátka nějak nezdá. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (7)

  • Příběh vychází ze skutečných událostí. (jurama525)
  • Herec Hugo Weaving měl ztvárnit postavu Olivera Woodwarda, ale kvůli své klaustrofobii odmítl. (Dzegr)
  • Scény z Austrálie i Belgie byly natáčeny v Townsvillu v Austrálii a v jeho přilehlém okolí. Scény z podzemí byly natáčeny 'indoor' v umělých tunelech zkonstruovaných přímo pro film (z finančních a bezpečnostních důvodů). (Dzegr)

Reklama

Reklama