Reklama

Reklama

Australané v první světové válce nebojovali jen na Gallipoli, ale i v hlubokém evropském podzemí. Příběh filmu australského režiséra Jeremyho Simse vychází ze skutečných událostí. V roce 1916 se první světová válka dostala do patové situace. Fronta se táhla od kanálu La Manche až ke švýcarským Alpám. Miliony životů byly ztraceny. V zoufalém pokusu o průlom byli do tunelů a šachet pod nepřátelskými liniemi povoláni civilní důlní inženýři a horníci. Tím začala tajná, tichá podzemní válka. Jedním z těchto mužů byl i Australan Oliver Woodward, který sloužil u 1. australské tunelářské roty a zúčastnil se proslulé bitvy o messinský hřeben. Za svou službu byl vyznamenán Vojenským křížem 1. stupně a stal se tak jedním z pouhých čtyř Australanů, kteří toto vysoké vyznamenání obdrželi. Film, sledující válečné osudy Woodwardovy jednotky, získal celou řadu cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (170)

evapetra 

všechny recenze uživatele

Filmů o I. světové válce není zrovna mnoho, proto jsem uvítala toto podařené australské drama. Důlní inženýr Woodward velí rotě tunelářů, kteří tajně podkopávají německé frontové linie. Chystají se pomocí velkého množství trhavin odpálit místo s velkou kumulací nepřátel. Stísňující atmosféra úzkých temných podzemních chodeb, kterými museli tuneláři postupovat co nejtišeji, aby je neuslyšeli němečtí vojáci ve vrstvě nad nimi, mi připomněla taktéž výborný německý film Das Boot. A také se mi líbilo, že anglicky hovořící vojáci mluvili ve filmu anglicky a Němci německy. V novějších válečných filmech mluví zpravidla všichni anglicky a to podle mně nepůsobí dost autenticky a věrohodně. Nesmím zapomenout ani na působivou hudbu, která atmosféru filmu skvěle doplňovala. ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Solidní film o sapérech (nebo-li ženistech) z první světové války podle skutečné události o největším uměle vyvolaném výbuchu v dějinách lidstva (kdo by to řekl, že k němu došlo právě už v I. světové válce). O téhle kapitole války jsem toho skutečně moc nevěděl, takže mě v tomhle ohledu Beneath Hill 60 skutečně potěšil a myslím si, že každého koho trochu zajímají válečné filmy tak nebude zcela urcitě zklamán - 7/10. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrá vojnová dráma. Má celkom dobrý príbeh odohrávajúci sa počas prvej svetovej vojny, kedy sa kvôli zákopovej vojne hranica moc nemení a tak obe strany hľadajú nové možnosti, ktoré by mohli zmeniť tento priebeh vojny. Na front prichádza mladý dôstojník, odborník na stavbu tunelov a tak je priradený k jednotke snažiacej sa dostať pod nemecké línie a keďže sa osvedčí, je pridelený k najťažšiemu úseku, kde sa chystá veľká akcia. So spracovaním som nadmieru spokojný, síce zápletka na prvý pohľad možno nepôsobí až tak atraktívne, aj keď kvôli čiastočnej nezvyčajnosti sa jej zaujímavosť uprieť nedá, no nakoniec je to aj tak jedno, keďže sa to skutočne vydarilo. Rozhodne musím pochváliť, že sa výrazná väčšina filmu odohráva na bojisku, prípadne samozrejme aj pod bojiskom, čo sa vo filmoch z tohto obdobia stáva len veľmi zriedka, ale poteší, že aj tých pár scén odohrávajúcich sa mimo bojiska sú dobre zvládnuté a ten vzťah medzi hlavným hrdinom a dievčaťom sa mi skutočne páčil. Veľkým plusom sú aj samotné postavy, keďže v tomto prípade sa jedná hlavne o rôznych inteligentných odborníkov a nielen radových vojakov, takže aj dialógy medzi nimi sú úplne bez problémov. Navyše dej je rozdelený na dve fázy odohrávajúce sa na dvoch rôznych miestach, takže samotnému kopcu 60 sa venuje len časť filmu, no hlavné je, že obe sú dostatočne zaujímavé. Takže tu sa je skutočne na čo pozerať od začiatku až do konca. Čo sa týka akcie, v tomto prípade o ňu až tak moc nejde, takže väčšinou sa deje len v úzadí mimo samotných hlavných postáv. Ale nájde sa tu aj pár rôznych maličkostí a najviac ma zaujalo zničenie nemeckého opevnenia. S hereckým obsadením som dosť spokojný, nájde sa tu viacero výrazných a zaujímavých postáv a tu ani nemám čo kritizovať, úplne ideálne. Réžia a technická stránka sú na tom dobre, bojisko vyzerá kvalitne, takže s rozpočtom nebol problém, síce tá atmosféra neustáleho ohrozenia až tak moc nefunguje, ale v tomto filme o ňu ani moc nejde, takže ani tu nemám väčší problém. Takže som skutočne spokojný, Beneath hill 60 je jeden z najlepších filmov odohrávajúcich sa počas prvej svetovej vojny bez žiadnej väčšej slabiny. 77% ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Krásná ukázka čistokrevnej filmařiny... Hnus, smrt a špína zákopový války se tady mísí s radostí z přežití a ze splnění úkolů v zákopový válce :o). Nenápadnej film, kterej asi v telce jen tak nedávaj, ale když člověk hledá, tak najde. Já to našel podle tady toho vyhledávače "1.Světová" a tenhle film se tam ukrejval. Drsný to muselo bejt, to teda jo. Navíc, když skoro celou válku trávíš pod povrchem a kutáš šachty, abys němčourům vpadnul do zad a nebo je i s celým kopcem vyhodil do vzduchu. Atmosféra mě totálně vtáhla do boje a já sem byl na konci filmu fakt hodně sopkojenej... ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Kdo by si byl pomyslel, že Australané podchytí atmosféru první světové na "západní frontě" tak fundovaně. Film, od kterého jsem nejdřív čekal kýbl nudy v jakýchsi šachtách a kecání o bitvě tam venku, mě z tohoto očekávání vyléčil hned v prvních minutách. Nyní je Beneath Hill něco, co každému vyprávím a vypadám pak jako člověk, který se vyzná i v těch nejmenších detailech strategie zákopové První světové války. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (7)

  • Oliver Woodward, kterého hrál Brendan Cowell, byl za službu v První australské rotě vyznamenán vojenským křížem prvního stupně. Stal se jedním z pouhých čtyř Australanů, kterým bylo toto vyznamenání přiděleno. (Terva)
  • Herec Hugo Weaving měl ztvárnit postavu Olivera Woodwarda, ale kvůli své klaustrofobii odmítl. (Dzegr)
  • Scény z Austrálie i Belgie byly natáčeny v Townsvillu v Austrálii a v jeho přilehlém okolí. Scény z podzemí byly natáčeny 'indoor' v umělých tunelech zkonstruovaných přímo pro film (z finančních a bezpečnostních důvodů). (Dzegr)

Reklama

Reklama