Reklama

Reklama

Šťastní to lidé: rok v tajze

  • Německo Happy People - Ein Jahr in der Taiga (více)
Trailer

Obsahy(1)

Navštívíme vesnici Bakhtia. Evropanům připomínají zdejší podmínky zimu, ale tady je jaro. Jsme totiž v srdci Sibiře. Nekonečná divočina kolem se nazývá tajga. Nevedou tu žádné silnice, ani železnice. Existují jen dva způsoby, jak se sem
dostat: vrtulníkem nebo lodí. Řeka Jenisej je zamrzlá. Lodě se do Bakhtii dostanou jen během pár letních měsíců. Ve vesnici žije asi 300 obyvatel, většina se živí jako lovci kožešin. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (93)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

„Odkázáni sami na sebe, lovci cítí samu podstatu. Jsou to šťastní lidé.“ Když jsem v půli snímku obdržel tuto informaci, tak jsem konečně pochopil, že se dívám na špatný film. Z tváří lidí, kteří musí celý život makat nebo chlastat, do této chvíle totiž žádné štěstí nezářilo. Já jsem však toužil po pozitivním souznění člověka s přírodou uprostřed divočiny a dostal jsem jen portrét lidí, kteří co vidí, to zabijí. Snad půl filmu zabral technologický rozbor nástrah a to mne také nebavilo. Jediné pozitivum vidím v přírodě, v probouzejícím se Jeniseji a lidové tvořivosti při výrobě kanoe nebo lyží. Všechny další informace o Tajze mám v sobě ještě z dob, kdy se o ní psalo víc, než o ceně ropy za barel. A když ve mně konečně dokument vzbudil zvědavost otázkou, odkud berou pohonné hmoty pro sněžné skútry, motorové čluny, motorky či motorové pily, když nikde nevidím žádný Shell ani ropný vrt, tak jsem se to nedozvěděl. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Človeku môžete vziať všetko-bohatstvo, zdravie, ale nemôžete mu vziať to, čo dokáže..." Stačilo zopár viet v úvode a už som od filmu nedokázal odtrhnúť oči. Krajší dokument o ľuďoch, ktorí sú pevne spätý s prírodou som už dávno nevidel. Je tu predstavený život obyvateľov Sibírskej dedinky odrezanej od sveta. Neexistujú tu žiadne prístupové cesty. Jedine loď a vrtuľník. Sledujeme však v prvom rade niekoľkých jednotlivcov- lovcov, z ktorých mi k srdcu najviac prirástol ten, ktorý dostáva najviac priestoru. Jeho slovami o tom, že najhoršia vlastnosť lovca je chamtivosť, si ma naplno získal. Takmer každá veta, ktorú vypustil z úst, by sa dala vytesať do skaly. Súhlasil som s ním absolútne vo všetkom. Nádherný vizuál sprevádzali životné múdra z úst lovcov a dozviete sa veľa zaujímavých vecí o prírode, o prežití v nej, ako si vyrobiť skvelé lyže, či kanoe z jedného kusa dreva... A aby toho nebolo málo, film sprevádza hudba Klausa Badelta! Je zaujímavé, že tak nádherný film o ruskej tajge musí natočiť Nemec W. Herzog. Skvelý film, skvelý soundtrack. 100%. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Život podľa tradícii predkov má nepochybne svoju poetiku, "slobodných" ľudí som vo filme videl mnoho, "šťastných" už pomenej. Skoro sa mi až nechce veriť, že ich práve Herzog so svojim nemeckým cynizmom, v týchto vodku-chlastajúcich lovcoch, unavených, umorených životom a prácou, videl. Pre mňa to bolo najmä o tých nekonečne verných psoch. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument s nezaměnitelným komentářem Wernera Herzoga. Tenhle příběh o obyčejném životě má takovou sílu, že i když je to skoro proti všemu co mám rád, tak jsem na tu hodinu a půl zatoužil žít v mrazivé pustině bez elektřiny, internetu, ústředního topení, knihovny a hospody. Jen pro ten pocit svobody a pro nádhernou přírodu. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama