Reklama

Reklama

Řím - Vzestup a pád impéria

(seriál)
  • Česko Vzestup a pád Římské říše (více)

Epizody(13)

Recenze (25)

Le artist nova 

všechny recenze uživatele

Pro shrnutí pár slov: Jak již název napovídá, tento dokument popisuje nejdůležitější momenty starověkého Říma v rámci třináctidílného cyklu. To, co se týká dějové linie, je tu celkem slušně shrnuto v komentářích i v úvodní anotaci. Je tomu ale opravdu tak, že tento dokument pokrývá nejvýraznější momenty výše zmíněného impéria? Já se domnívám, že nikoliv. Ani způsob zpracování nebyl pojat příliš profesionálně. Zpracování bojů a ilustrativních scén každým dílem degradovalo a já cítil, že i po historické linii nebudu ukojen. Mé znalosti o starověku pramenící snad ještě ze základní školy mi našeptávaly pár jmen, které ovšem v cyklu vůbec nebyli zastoupeny, či pouhou zmínkou. Nevím zdali se tvůrci záměrně vyhýbali zpopularizovaným či spekulativním motivům říše ale mě opravdu chyběl podrobný popis Marca Antonia, Nera, Octaviana Augusta, atd. Opravdu nerad se pouštím do tak negativního komentáře ale opravdu mě tento dokument zklamal ve všech ohledech. Pokud bych se mýlil, nebo měl někdo pocit, že mi něco uniklo, klidně mi napište a můžeme se o tom pobavit. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Hezky udělaná série, která prostřednictvím komentáře a hraných scén na pozadí vypráví o Římské říši, od počátku do konce. Vše je podáno poměrně srozumitelně a v souvislostech, ale kdo dával při dějepisu pozor, celkem nic nového se nedozví, spíše si jen osvěží paměť, protože do hloubky jde dokument jen zpola. Nevím, jak v originále, ale v českém překladu jsou některá jména jaksi zkomolena, nebo alespoň já byl na tom, že někteří popisovaní se jmenovali trochu jinak. Mohl bych také napsat, že scény, mající dokreslovat představu o tehdejší době, se někdy opakují, ale to celkem nevadí. Ve výsledku tedy tak tak průměr, protože i pro nevzdělance, jako já, to skutečně jen nabízí ucelený přehled toho, co už nejspíše ví, možná pozapomněl. ()

Reklama

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Dějiny starověku mě vždy přitahovaly, a proto není, divu, že mě dokumentární seriál zaujal. Podrobně a poutavě sleduje zajímavou historii Římské říše, její vzestup a následný pád. Trochu mě mrzí, že nebyl prostor na život obyčejných lidí v tehdejší době a ze záběrů na senátory a císaře se může zdát, že všichni lidé se tehdy měli lépe než za středověku. Myslím, že lidé z venkova na tom byli dost stejně. A trochu mi chyběli Punské války a jiné důležité momenty v dějinách Říma. ()

Kuzlo 

všechny recenze uživatele

5*(do 5.dielu - faktické informácie sú dopĺňané dobovými scénami a bojmi, ktoré umožňujú lepšie pochopiť súvislosti), 4*(po dopozeraní 10.dielu - začína to byť opakujúci sa kolobeh: Nový Cisár - hor sa do boja! - úspech/neúspech - Cisár zomiera a následné opakovanie kolobehu počas ďalších desaťročí). Ku koncu to je už fakt nuda a len povinná jazda, čo má aj za následnok moje výsledné hodnotenie 3* ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nepopieram užitočnosť tohto dokumentu o antickom Ríme, ale páčil sa mi menej ako polodokumentárna verzia Ancient Rome: Rise and Fall of an Empire (2006). O tom, že dokument mapuje najdôležitejšie okamihy v histórii Ríma by som si dovolil pochybovať, pretože v tom prípade by tu napríklad nemali chýbať Púnske vojny, Máriove vojenské reformy.... Preto rozhodne tento snímok nemožno považovať za niečo ucelené, skôr ide iba o výňatky z histórie. Tiež sa mi nepáčil komparz a herci, ktorí tu mali akože názorne predvádzať historické udalosti. Ich herecký prejav bol slabučký, miestami až trápny. Aspoň pri súbojoch si mohli dať viac záležať. Tiež po obsahovej stránke som našiel chybičky, väčšinou nič zvláštne, ale napr. diel o Konštantínovi úplne zmrvili. Ten kto sa trocha vyzná v antických dejinách to určite postrehne tiež, nebudem preto spoilovať. Celkovo podľa mňa nejde o nič prevratné, dokument možno použiť maximálne iba ak tak na rýchle a veľmi schématické pripomenutie dejín antického Ríma, ale pritom sa treba mať na pozore a vedieť oddeliť zrno od pliev. Preto sa mi zdá, že pre tých, čo s dejinami ešte iba začínajú, ani veľmi tento dokument nie je vhodný. 60/100 ()

Zajímavosti (1)

  • Ve druhém díle, zabývajícím se Spartakovým povstáním, zmiňuje doprovodný komentář slavné Colosseum. V této souvislosti jde o matoucí údaj, protože Colosseum se začalo stavět až v 70. letech našeho letopočtu za císaře Vespasiana, což je dávno po Spartakovi. Jeho stavba trvala přes osm let a byla dokončena za císaře Tita. (GilEstel)

Reklama

Reklama