Reklama

Reklama

Řím - Vzestup a pád impéria

(seriál)
  • Česko Vzestup a pád Římské říše (více)

Epizody(13)

Recenze (25)

Shakeus

všechny recenze uživatele

... a kde jsou Punske valky? Zalozeni Rima a pad Veji? Bratri Gracchove? Takhle to vypada, ze Rim nebyl dokud neprisel Marius. ... a co Druhy triumvirat? Dobyti Recka? Rok ctyr cisaru atd. Hlavne, ze je tam Spartakovo povstani a podobne "vyznamne" udalosti. Ma to 13 dilu, podle me mely byt rozlozeny jinak a take se nejedna o vzestup, ale spis jen pad. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Zatím je první část dějově velmi zajímavá. Dějiny starověkého Říma se již dlouho těší pozornosti především historiků, romanopisců a filmařů. Natočené adaptace příběhů pro diváka o starověkém Římu jsou vždy nesporně pro ctitele historie velice atraktivní. Historická rekonstrukce hraného dokumentu z cyklu BBC neuhýba před pravdou a mnohdy vypovídá více emotivním obrazem než mluveným slovem, tak dosáhla myslím úspěchů v obsažnosti. Ve svých sedmnácti letech se stal Nero vládcem nejmocnějšího impéria, který svět poznal a pro křesťany, které nelítostně pronásledoval, ztělesňoval bytost největšího zla a Antikrista. Ničivý požár, který zachvátil Řím, byl v některých historických pramenech či románech přičítán Neronovi, ale podle jiných není jisté, zda se to nestalo pouhou náhodou, když oheň vznikl údajně v Cirku Maximu. Důležitější, než lámat si hlavu nad touto věcí, je vidět maximální snahu o pojetí serióznosti odhalených faktů bez jakékoliv vymyšlené senzačnosti a ta, pokud mohu soudit podle svých laických znalostí, je udělána poctivě. Je také pravdou, že s Neronovou vládou a smrtí skončilo období zlatého věku Říma. Tento styl dokumentu dovede přímo vtáhnout do děje filmových parád, protože je nabit obrazovými dojmy. A je tu ještě něco, tento film se i možná vyrovná hranému filmu svojí účinnou dramatičností. ()

Reklama

Drom 

všechny recenze uživatele

Hezky udělaná série, která prostřednictvím komentáře a hraných scén na pozadí vypráví o Římské říši, od počátku do konce. Vše je podáno poměrně srozumitelně a v souvislostech, ale kdo dával při dějepisu pozor, celkem nic nového se nedozví, spíše si jen osvěží paměť, protože do hloubky jde dokument jen zpola. Nevím, jak v originále, ale v českém překladu jsou některá jména jaksi zkomolena, nebo alespoň já byl na tom, že někteří popisovaní se jmenovali trochu jinak. Mohl bych také napsat, že scény, mající dokreslovat představu o tehdejší době, se někdy opakují, ale to celkem nevadí. Ve výsledku tedy tak tak průměr, protože i pro nevzdělance, jako já, to skutečně jen nabízí ucelený přehled toho, co už nejspíše ví, možná pozapomněl. ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Dějiny starověku mě vždy přitahovaly, a proto není, divu, že mě dokumentární seriál zaujal. Podrobně a poutavě sleduje zajímavou historii Římské říše, její vzestup a následný pád. Trochu mě mrzí, že nebyl prostor na život obyčejných lidí v tehdejší době a ze záběrů na senátory a císaře se může zdát, že všichni lidé se tehdy měli lépe než za středověku. Myslím, že lidé z venkova na tom byli dost stejně. A trochu mi chyběli Punské války a jiné důležité momenty v dějinách Říma. ()

Kuzlo 

všechny recenze uživatele

5*(do 5.dielu - faktické informácie sú dopĺňané dobovými scénami a bojmi, ktoré umožňujú lepšie pochopiť súvislosti), 4*(po dopozeraní 10.dielu - začína to byť opakujúci sa kolobeh: Nový Cisár - hor sa do boja! - úspech/neúspech - Cisár zomiera a následné opakovanie kolobehu počas ďalších desaťročí). Ku koncu to je už fakt nuda a len povinná jazda, čo má aj za následnok moje výsledné hodnotenie 3* ()

Zajímavosti (1)

  • Ve druhém díle, zabývajícím se Spartakovým povstáním, zmiňuje doprovodný komentář slavné Colosseum. V této souvislosti jde o matoucí údaj, protože Colosseum se začalo stavět až v 70. letech našeho letopočtu za císaře Vespasiana, což je dávno po Spartakovi. Jeho stavba trvala přes osm let a byla dokončena za císaře Tita. (GilEstel)

Reklama

Reklama