Dance, Girl, Dance

USA, 1940, 90 min

Dorothy Arzner

• Houdini

NFR 2007(28.12.2007)

Obdobně jako Motýl vzlétl k září, kde si jely po krku Katharine Hepburn a Ginger Rogers, je Dance, Girl, Dance výsostně ženským filmem (žena, vzdáleně připomínající Judyinu ruskou učitelku tance, stála i za kamerou). Naivní a nevinnou dívku, které však nechybí jiskra v oku výborně ztvárnila dvacetiletá Maureen O'Hara. Její vyzývavější sokyni, jež se hlavně umí lépe prodávat, si zahrála Lucille Ball, hvězda sitkomu I Love Lucy. Mnohem více než komedií je film jakž takž věrohodným dramatem o obtížích, s nimiž se – jakkoli talentovaná – žena musela/musí potýkat ve světě mužů. Metu nejvyšší samozřejmě představuje vysokánský mrakodrap, jasný to falický symbol. Jen malou satisfakcí pro Judy, zchudlého a ponižovaného sirotka, je monolog před koncem filmu, kdy to těm šmírákům hnusným pěkně vytmaví. Alespoň slovně. Kamera, střih i režie mi přišla bezchybná, jak se na klasický Hollywood sluší. Apendix: z klasicko-hollywoodského přístupu „všechno slouží příběhu“ mne nejvíce potěšila scéna s deštníkem, kdy bylo jasné, že bude využit, jenom jsme napínání, kdy. 75%(7.6.2011)

• Revanx

Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete.(22.1.2009)

• Hejtmy

{137/1001} Jako komedie je Dance, Girl, Dance málo vtipné, jako drama moc kýčovité a klišovité a jako muzikál nefunguje vůbec, protože ty dvě tři slabá vystoupení ani nejde považovat za plnohodnotná muzikálová čísla. Díky vzhledu tehdy teprve vycházející hvězdy Maureen O´Hara se na tento film dívat dá, ale je to bohužel jeho jediný klad, který chybějící kvalitu ostatních elementů těžko plně nahradí. 35%(18.1.2011)

Skvělý film od Dorothy Arzner, která jako jediná žena udělala za časů klasického Hollywoodu kariéru. Kromě toho, že se jedná o pořádnou zábavu s povedenými tanečními čísly,kterých sice není moc, ale rozhodně stojí za to, je tento snímek považován za klasické dílo "feministické kinematografie". Jen v málo tehdejších filmech byly vztahy mezi pohlavími a jednotlivými společenskými třídami tak reflektovány jako v Dance, Girl, Dance (viz proslov Mauerren O´ Haary).(18.3.2011)

Oddechová komedie, která je ale zajímavá především obrazem moderních vaudevillových divadel. Jinak je vše podřízeno žánrovým pravidlům filmu o kariéře začínající tanečnice. Občas se ale objevují příjemná překvapení, které snímek vynáší nad průměr a rozhodně nejde o otrocky zrežírovaný film jako kupříklad Babes in Arms, ženská režijní ruka je zde znatelně cítit.(13.1.2011)