Reklama

Reklama

1911: Pád poslední říše

  • Čína Xin hai ge ming (více)
Trailer

Na počátku 20. století čelili Číňané nejen vnitřním nepokojům ale i útokům zvenčí. Politické reformy, které zavedl dvůr dynastie Čching, selhaly. Revolucionáři vedení Sunjatsenem byli odhodláni svrhnout pravidla nastolená vládnoucí dynastií a zřídit republiku. Ke konci roku 1910 znovu požádal Sunjatsen o podporu stežejních zámořských členů Tchung-meng-chuej (Čínská revoluční aliance) a chtěl, aby své síly shromáždili při povstání v Kantonu. Klíčové osoby v alianci Chuang Sing a Sü Cung-chan předstírali, že jsou manželé, a tajně se vkradli do Kantonu. Následky tohoto povstání byly prosté: dvůr dynastie Čching pokračovala ve snaze vymýtit revolucionáře a zároveň se všemožně snažil obchodovat s imperialistickými mocnostmi, aby doplnil státní pokladnu.
Povstání Wu-čchang nečekaně uspělo a revolucionáři ovládnili sídlo guvernéra. Li Jüan-chung byl poté zvolen jako prozatimní vojenský guvernér. Dvůr dynastie Čching jako svou poslední možnost jmenoval Jüana Š’-kchaje, aby vedl Pej-jangskou armádu a potlačil revolucionáře. Bitva na obranu Jang-sia byla nelítostná. Chuang Sing a Li Jüan-chung nedokázali zahnat nepřítele. Chuang musel provést strategický krok a přesunul armádu revolucionářů dolů po Dlouhé řece. Číňané zaplatili velkou daň za konec 2 800 let trvajících feudálních zákonů. Sin-chajská revoluce napomohla k vytvoření první republiky v Asii, což představuje zásadní kapitolu ve světových dějinách. Úspěch revoluce taktéž poukázal na to, že v toku dějin lze těžko vzdorovat revolucionářskému nadšení a naději. (Canal+)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (39)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tento film by měli lékaři pouštět pacientům před operací. Ani chloroform neuvede člověka do tak hluboké anestézie jako předkládaný pohled na revoluci roku 1911... Měl jsem trochu obavy jaké to bude. Za prvé většina asijských filmů trpí těžkým přehráváním a to často velmi afektované pitvoření se herců mi dost vadí. Za druhé nejsem příznivcem Jackie Chana. Uznávám, že umí dobře kopat, skákat a udělat provaz (což já osobně nedokážu)... ale herec je prachbídný. Chan jako režisér? To mne už teprve zaujalo. Běžný divák bude mít hned od úvodu zmatek v lokacích i postavách nezapamatovatelných a nevyslovitelných jmen. Tomu nikterak nenapomáhá chaotické řazení scén. Čím film netrpěl, byl rozpočet a je to na něm sakra znát. Exteriéry i interiéry byly skvostné, leckde si tvůrci vypomohli digitálním parníkem či dokonce válečnou lodí... Bitevní scény také celkem ušly a film je jich plný. Co bylo hrozné - byl všudypřítomný patos, doprovázený často sólem na housličky...Asiaté rádi některé scény zpomalují a pouští opakovaně což má být jako dojemné... Tady nás to zastihne také u smrtí ,,mučedníků revoluce''.. Chan hrál celkem normálně a kdo by se bál, že přijde o hmaty, chvaty, obraty.. bát se nemusí! Úplně k zahození film zcela nebyl, lecos co tam padlo jsem netušil (věřím že nic nebylo zkresleno nebo přizpůsobeno k pozitivnímu obrazu revoluce...). Zajímavý je opravdu fakt, že revoluce svrhla feudální systém fungující 2000 let... Bohužel jen na pár dekád, protože pak přišli noví feudálové - nebo ještě hůře - otrokáři - Japonci... Kdyby to Chan krapet zkrátil, mohl to být obdobný díl našemu seriálu - Českému století. * * ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Z hlediska historického je to rozhodně zajímavý moment čínských dějin a je podán poměrně dobře, myslím z hlediska filmařského se na snímek dobře kouká, je to kvalitně výpravné a dobře stylizované. Jenže i přesto je film takový unylý a nemůžu si pomoct, na to, o jaké téma se jedná, to bylo pojato celkem bez náboje. ()

Reklama

klerik 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film možno viac z historického hľadiska než umeleckého. Ale veď tak to bolo aj napr. pri PÁDE TRETEJ RÍŠE... Je ale pravda, že keby nešlo o čínsky film, pôsobilo by afektované herectvo rušivo, podobne ako pátos niektorých scén. Lenže ono to je čínsky film a nemožno pri ňom mať "európske" očakávania. Napriek tomu, že nejde o kung-fu film, je Jackieho akčná scéna na lodi famózne suverénna... ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Čínské historické drama, které je poctou 100. výročí Xinhai revoluce, kdy došlo ke svrhnutí Čching dynastie a založení Čínské republiky. Rozpočet 30 milionů amerických dolarů je ve filmu vidět. Jackie se na filmu podílel také jako režisér a producent. Proto je asi Jackie Chan (Huang Xing) v akci pouze ve dvou vojenských bitvách se zbraní a v jednom souboji, kde použije bojové umění, aby zneškodnil tři soupeře. Podle plakátů jde o jeho 100. film, ale podle Jackieho filmografie to moc nesedí, protože počtem filmů stovku přesáhl dříve. HODNOCENÍ 70% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Do kolonky zaner by som dal hrany dokument. O postavy tam vobec nejde, pretoze cely cas sledujeme iba nekonecny sled historickych udalosti jak na hodine dejepisu. Film nezachrani ani bezchybna technicka stranka bojovych scen. Co z toho, ked nemate komu fandit? Vdaka tomu sa po chvili stavaju monotonne. Niekde tam bol aj Jackie Chan, ale bol rovnako nezaujimavy ako vsetky ostatne postavy. Vysledok je len o chlp lepsi ako neznesitelna agitka Founding of a Republic. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (6)

  • Natáčelo se v čínských provinciích Liaoning a Hainan. (Terva)
  • Jako akční choreograf na filmu dělal Wu Gang. Design akční choreografie obstaral Jackie Chan Stunt Team. (Rominator)
  • Čínští úředníci film schválili, ale tvůrci museli vynechat to, čím revoluce začala, tedy reformami. (Terva)

Reklama

Reklama