Mine vaganti

Loose Cannons

Komedie / Drama / Romantický

Itálie, 2010, 110 min

Ferzan Ozpetek

4,5* Pečlivě vyvážený mix dramatu a komedie, který je tématicky velmi lehce dešifrovatelný, aniž by mu to bylo ke škodě. Pan Ozpetek je na podobné filmy machr a nebýt pro mne o fous lepšího snímku Le Fate Ignoranti, dal bych snad i pět. K úplné dokonalosti mi tentokrát scházela snad jen vhodněji zvolená hudba a nepatrné prostříhání první třetiny snímku. Pravdou zůstává, že Ozpetek je stále jeden z nejpovolanějších režisérů, který může točit filmy o comming outu, aniž by sklouzával ke klišé nebo k rozmělňování sebe sama.(7.12.2010)

Skvělý film z prostředí malého města v Itálii ukazuje mimo jiné i to, že prarodiče nám mnohdy rozumí lépe než rodiče.(4.11.2010)

Na filmy Ferzana Ozpeteka je jednoduché uvalit stigma překombinovaných vztahových kecaček bez děje (krátce: nuda), což se přesně mně před pár lety po letmém zhlédnutí snímku Le Fate Ignoranti stalo. Člověk asi potřebuje dozrát. A momentálně mám dojem, že tato fáze potkala už i mně…Ač jsem začal Mine Vaganti sledovat s jistou dávkou skepse, Ozpetek mě beze srandy posadil na zadek. Propojení žánrů komedie-drama funguje bezvadně, v některých momentech jsem se málem polámal smíchy, v jiných jsem byl chycen za srdce. Příběh staví na rodinných hodnotách a vztazích, odpovědnosti lidí ke druhým, k sobě samotným. To vše s patřičnou dávkou italského temperamentu, perfektním obsazením a co je důležité, bez kanonády otřepaného patosu. Co víc si přát? Opakovanou projekci a do budoucna více takových překvapení. 91%(20.11.2010)

Milé, úsmevné, zábavné, chvíľami dráma, chvíľami komédia, čo vôbec čudujsasvet, nie je na škodu.(25.11.2010)

Mine vaganti neboli neřízená střela: babička, která viděla i zažila hodně a uvede poněkud netradičním způsobem všechno do pořádku. Jediné, co mi vadilo, byla určitá žánrová nevyhraněnost, film má zpočátku nakročeno k dramatu, aby se pak zvrhnul v komedii, ale ani to mu nevydrží: konec je spíš romantika, i když zaplaťpánbů za evropskou romantiku, dokážete si představit, co by z toho udělali Američani? Ti, kdo mají výhrady proti množství gayů v jedné rodině, ať si vzpomenou na Petra a Modesta Čajkovských.(17.2.2011)

Ozpetek je vyborny reziser, ktory vie v malych detailoch ukazat figurky a charaktery. Ma svoj vycibreny rukopis. Film je to velmi zaujimavy a ukazuje 3 generacie, ktore hladaju k sebe cestu. Ozpetekove filmy vedia pracovat s emociou a vedia ju preniest i na divaka. Ale i ked je to vyborny film, kvality La Fate Ignoranti nedosahuje, hoci ma k tomu blizko.(10.1.2011)

Komedie, drama, romantika - lehce nabráno z každého soudku trochu....docela smůla, když se v tradiční italské rodině sejdou dva homosexuální bratři:-), skupinka Village People z Říma byla fajn..(15.1.2012)