Mine vaganti
Komedie / Drama / Romantický
Itálie, 2010, 110 min
Ferzan OzpetekHudba:
Pasquale CatalanoPlakáty
Tommaso pochází z malého italského městečka, které je i v roce 2010 zatížené předsudky vůči všemu, co se odlišuje od "normálu". Jeho rodina, která zde vlastní továrnu na výrobu těstovin, je plná odlišných typů skrývajících svůj vlastní pohled na svět. Od otce, který své dva syny vidí jen a pouze ve vedení rodinné firmy, přes výstřední tetu Lucianu až po babičku, jejíž nešťastná láska v mládí dává filmu určitou paralelu.
V den předání rodinného podniku synům, přijíždí Tommaso domů odhodlán říct pravdu o svém životě v Římě. O tom, že by se rád stal spisovatelem a že již nějakou dobu žije se svým přítelem Marcem. U slavnostní večeře ho však předběhne jeho bratr se zprávou, která překvapí i jeho samotného. Za to je jeho bratr vyhnán z domu a otec dostává infarkt.
Tommaso se místo bratra ujímá vedení firmy, ale jeho srdce ho neustále táhne zpět do Říma. Bojí se však způsobit otci horší stav jednak tím, že řídit firmu není jeho životní sen a také přiznáním, že je gay. Nečekaná návštěva přátel včetně jeho přítele mu pomůže uvědomit si radu jeho babičky: "Nikdy si nenech od nikoho mluvit do toho, koho máš milovat a koho nenávidět. Vždy to bude ke tvé škodě“. (Mer-G) -
Tommaso je mladší syn rodiny Cantoneových, která již léta vlastní továrnu na výrobu těstovin. O chod podniku se stará starší syn, zatímco Tommaso studuje v Římě. Žije dvojí život, což ho už nebaví, a proto se rozhodne vyjít s pravdou ven i za cenu nepochopení zbytku rodiny. Není ale jediný, kdo má na srdci sdělit rodině své pocity. (petrsv)
anniehall
4,5* Pečlivě vyvážený mix dramatu a komedie, který je tématicky velmi lehce dešifrovatelný, aniž by mu to bylo ke škodě. Pan Ozpetek je na podobné filmy machr a nebýt pro mne o fous lepšího snímku Le Fate Ignoranti, dal bych snad i pět. K úplné dokonalosti mi tentokrát scházela snad jen vhodněji zvolená hudba a nepatrné prostříhání první třetiny snímku. Pravdou zůstává, že Ozpetek je stále jeden z nejpovolanějších režisérů, který může točit filmy o comming outu, aniž by sklouzával ke klišé nebo k rozmělňování sebe sama.(7.12.2010)
petrsv
Skvělý film z prostředí malého města v Itálii ukazuje mimo jiné i to, že prarodiče nám mnohdy rozumí lépe než rodiče.(4.11.2010)
Plangi
Na filmy Ferzana Ozpeteka je jednoduché uvalit stigma překombinovaných vztahových kecaček bez děje (krátce: nuda), což se přesně mně před pár lety po letmém zhlédnutí snímku Le Fate Ignoranti stalo. Člověk asi potřebuje dozrát. A momentálně mám dojem, že tato fáze potkala už i mně…Ač jsem začal Mine Vaganti sledovat s jistou dávkou skepse, Ozpetek mě beze srandy posadil na zadek. Propojení žánrů komedie-drama funguje bezvadně, v některých momentech jsem se málem polámal smíchy, v jiných jsem byl chycen za srdce. Příběh staví na rodinných hodnotách a vztazích, odpovědnosti lidí ke druhým, k sobě samotným. To vše s patřičnou dávkou italského temperamentu, perfektním obsazením a co je důležité, bez kanonády otřepaného patosu. Co víc si přát? Opakovanou projekci a do budoucna více takových překvapení. 91%(20.11.2010)
Babulik
Milé, úsmevné, zábavné, chvíľami dráma, chvíľami komédia, čo vôbec čudujsasvet, nie je na škodu.(25.11.2010)
Adiemus
Mine vaganti neboli neřízená střela: babička, která viděla i zažila hodně a uvede poněkud netradičním způsobem všechno do pořádku. Jediné, co mi vadilo, byla určitá žánrová nevyhraněnost, film má zpočátku nakročeno k dramatu, aby se pak zvrhnul v komedii, ale ani to mu nevydrží: konec je spíš romantika, i když zaplaťpánbů za evropskou romantiku, dokážete si představit, co by z toho udělali Američani? Ti, kdo mají výhrady proti množství gayů v jedné rodině, ať si vzpomenou na Petra a Modesta Čajkovských.(17.2.2011)
awerto
Ozpetek je vyborny reziser, ktory vie v malych detailoch ukazat figurky a charaktery. Ma svoj vycibreny rukopis. Film je to velmi zaujimavy a ukazuje 3 generacie, ktore hladaju k sebe cestu. Ozpetekove filmy vedia pracovat s emociou a vedia ju preniest i na divaka. Ale i ked je to vyborny film, kvality La Fate Ignoranti nedosahuje, hoci ma k tomu blizko.(10.1.2011)
Montmorency
Komedie, drama, romantika - lehce nabráno z každého soudku trochu....docela smůla, když se v tradiční italské rodině sejdou dva homosexuální bratři:-), skupinka Village People z Říma byla fajn..(15.1.2012)