Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Starověká kletba ožívá. Laskavá legenda z odvrácené strany. Svatého Mikuláše zná snad každý! Rok co rok se děti těší na hodného dědouška v červeném hávu, který rozdává sladkosti. Ovšem jen hrstka zasvěcených ví o tajemství přísně střeženém církví a vládou, že Mikuláš byl ve skutečnosti kacíř a masový vrah. Vlivem pradávné kletby se navíc každého 5. prosince, když je měsíc v úplňku, vrací ze záhrobí a s bandou věrných zlotřilců pořádá krvavý hon. Policista Goert, kterému v dětství Mikuláš vyvraždil rodinu, se snaží dalšímu krveprolití zabránit. Jenže nikdo mu nevěří... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (116)

Crazer 

všechny recenze uživatele

Viděno na 46. MFF v KV. Zdejší publikum vůbec nechápu .. docela mi to kazilo celkový zážitek, viz. soused, který se v jednu chvíli smál a v druhou chvíli mě chytal strachem za nohu. Humor ucházející, pro tuto dobu teenagerů zapadající, typická lekačka, která mě fakt baví. Ten konec byl docela brutální :) ()

cutugno 

všechny recenze uživatele

V čase 37:24 som tento holandský pokus o horor vypol takže moje hodnotenie je len do tohto času a vôbec ma nezaujíma ako to skončilo alebo čo sa ďalej odohrávalo. Pre mňa veľmi nezujímavý scenár a herecké výkony. Špeciálne čarodejnicke diely Simpsonovcou maju kvalitnejši priebeh , napínavosť a pointu. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý horor z holandskej produkcie. Má veľmi dobrý príbeh o Mikulášovi, ktorý v minulosti spolu so svojou družinou kradli a vraždili, za čo sa im dostalo zaslúženého trestu, ale aj tak úplne nezmizli, pretože pokiaľ je piateho decembra spln, vrátia sa, aby urobili zkázu a zabili každého, kto sa im dostane do cesty. Ale policajt, ktorému v detsve vyvraždili rodinu ich už chce raž a navždy zastaviť. Spracovanie je celkom dobré, po zaujímavom historickom úvode a časti v nedávnej minulosti sa už dej presunie do súčasnosti, kde to chvíľu vyzerá na typický teenagerský horor kvôli ich nadmernému výskytu, ale našťastie sa tak nestane a aj túto počiatočnú polhodinu sa je na čo pozerať, je tu viacero slušných scén a teenageri až tak moc priestoru nemajú a zvyšok filmu už je správne akčný, takže zo spracovaním ani nemám problém. A potešil ma aj dobrý záver. Trochu ma prekvapilo, ale rozhodne nie v zlom, že sa film ani moc nesnaží o humor. Od tejto tématiky som očakával typické čiernohumorné podanie a aj keď nejaký humor sa tu predsa len nájde, ale nie je ho moc a film má väčšinu času skôr takú vážnejšiu atmosféru, ale samozrejme nie v štýle, že sa má divák báť o postavy, stále je najzábavnejší Mikuláš. Krvavých scén je tu pomerne dosť a som rozhodne spokojný. Viacero ich je mimo záber, čo sa dá hlavne pri likvidácii detí alebo úplne nedôležitých postáv pochopiť, ale našťastie väčšinu je vidieť, sú slušne krvavé, nechýbajú useknuté časti tiel, poteší viacero vydarených momentov, prípadne nápadov, fanúšika potešia. A najzaujímavejšie je záverečná likvidácia členov zásahovej jednotky, ale zaujme ich výrazne viac. O klasickej hororovej atmosfére alebo napätí sa tu samozrejme ani moc hovoriť nedá, pri tejto tématike ani nie sú moc vhodné. Problém nemám ani s hereckým obsadením, hlavné postavy sú bez problémov a nesklame ani zvyšok. Réžia mohla byť aj o niečo lepšia, ale určite nie je zlá a čo sa týka technickej stránky, v niektorých prvkoch by sa dala vylepšiť, hlavne niektoré efekty ako pri jazde na koňovi po strechách, kde to predsa len zaostáva, ale väčšina je na tom dobre. Som spokojný, kultom sa tento film určite nestane, táto tématika ponúka stále slušný potenciál, ale dej je správne svižný a bez výraznejšie rušivých scén, Mikuláš po všetkých stránkach dostatočný a s dostatkom zabitých. Nič viac som ani nečakal. 72% ()

Oxymoron 

všechny recenze uživatele

U některých komentářů mi přijde, že se jejich tvůrci nechali až moc strhnout "atmosférou" půlnočních filmů na MFF - tzn. na půlnočních projekcích se dle většiny chlastá, baví, směje, tleská všemu, ale neočekává se od filmu absolutně nic - jde se tam už s tím, že se bude tleskat a pískat i úvodním titulkům. Ale jestli je Krvavý Mikuláš po řemeslné stránce absolutně nezvládnutý (viz. komentáře requiem a raud), tak pak bych rád věděl, jak by hodnotili jmenovaní všechny ty Vřískoty, Tajemství loňských lét apod. Vždyť jde přeci o horor sakra! Je to možná žánr, který nelze s ostatními festivalovými filmy srovnávat, ale jednou jsem si koupil lístek na horor, tak ho budu hodnotit jako horor a ne jako film, od kterého si mám odnést nějakou závažnou myšlenku a jít spasit svět. Právě po filmařské stránce se mi zdá Mikuláš ok - obsahuje spoustu nápadů při snímání kamerou a žádnou zásadní chybu (až snad na vizuální efekty, které ale neumí udělat v dnešní době snad na Baye pořádně ještě nikdo) jsem neobjevil. Pokud se na film dívám jako na horor, tak je ok i po stránce příběhové. Jedinou výtku bych měl snad k tomu tématu - Mikuláš na koni jako obávaný zabiják přece jen není zrovna dvakrát šťastně zvolený záporák. Jinak je Krvavý Mikuláše rozhodně horor spadající do kategorie těch lepších a to mi klidně usekněte lopatou půlku obličeje. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Premisa o demytizování Sv. Mikuláše jako masového vraha, který se při úplňku na 5. prosince vrací ze záhrobí a likviduje lidi, což úspěšně ututlává vláda i církev, skýtá veliký potenciál. Bohužel veškeré reference a parafráze na mikulášskou mytologii a tradující se zvyky, jsou realizované v podobě přehlédnutelných bonusů na okraji obrazu či bez rozvedení promrhané v dialozích postav. Právě dialogy jsou přední charakteristickou konstantou díla a jejich přemíra oproti divácky atraktivním scénám slibovaným žánrovými východisky zase představuje osudové úskalí filmu. Na začátku sice dialogy rozvádějí chytrou parafrázi na slasherová klišé (puberťáci zosobnění třicátníky si ve škole dávají křiklavě obscénní dárky, vyhlášená cudná dívka a panna se ukáže jako milenka třídního hezouna, který s ní zahýbá nejvíce promiskuitní dívce), ale posléze se stávají jen vatou, která pouze v lepším případě konstatuje fakta o vraždícím Mikulášovi. Hrátky se slasherem mizí a nastupuje fantaskní brakovka, kde občasné sekvence excesivně krvavých mordů, přestřelky a hrstka honiček prokládají nezáživné dialogy a vedlejší dějové linie. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama