Reklama

Reklama

Případ Kim Bok-Nam

(festivalový název)
  • Jižní Korea Kim Bok-nam salinsageonui jeonmal (více)
Trailer

Obsahy(1)

Málokteří lidé si uvědomí jak hluboko mohou zasáhnout do životů druhých svou apatií, sobeckostí a přehlížením. Thiller korejského režiséra Chul-soo Yanga vykresluje přetrvávající propastné rozdíly nejen v životní úrovni, ale především v myšlení a v uspořádání hierarchických vazeb mezi obyvateli velkoměst a zapadlých vesnic. Kamarádky z dětství, Hae-won a Bok-nam, jsou představitelkami oněch od sebe vzdálených světů. Svobodná, krásná, nezávislá ale velmi sobecká a bezcitná Hae-won přijíždí strávit dovolenou na ostrov, kam často jezdila v dětství za svými prarodiči. Svým „protipólem“, místní dívkou a kamarádkou z dětství Bok-nam vlastně opovrhuje. Nechápe, proč se nesnaží změnit svůj život vdané ženy a matky, která se však kromě manžela a své dcerky musí starat o zbytek vesnice, tvrdě pracovat na poli, starat se o včely a plnit i další nestandardní požadavky místních obyvatel. Bok-nam ale o lepším životě pro sebe a především pro svou dceru sní už dávno. Příjezd Hae-won v ní opět vzbudí naději na útěk z otrockého sevření. Bohužel, chování Hae-won není až tak propastně odlišné od chování „primitivních“ vesničanů. (Ketri)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (114)

misterz 

všechny recenze uživatele

Ufff, tak to bola pocitovo plná paľba. Mal som možnosť sledovať anatómiu pomalej duševnej zmeny z láskavého, dobrého človeka na nemilosrdného zabijaka. Keď je človek zahnaný do úzkych, roky týraný a mučený, tak je takáto zmena viac než pravdepodobná. Taká osoba už nemá čo stratiť, vnútro sa časom naplní iba jedným pocitom - túžbou po spravodlivej odplate a keď sa príde do bodu, kedy pohár trpezlivosti pretečie, už je zle a hlavne neskoro. Odplata slušných ľudí býva nemilosrdná a krutá. Snímok sa preto od druhej polovice preklopí na slušný masaker, kde náhly skok do mäsiarčiny môže niekoho šokovať. Škoda len toho konca, zdal som mi dosť uletený a tak ako si film po celý čas držal istú dávku reálnosti, tu ju celú stratí a prejde do totálnej fantazmagórie. Ale aj v zlom konci zasvietilo svetielko, motív s neotvorenými listami sa mi páčil, pekná pointa. Celkovo za koniec dávam hviezdu dole, inak perfektná emocionálna bomba. 85/100 ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Ani se hlavní hrdince (té tmavší) nedivím, mně by z těch poměrů v korejském vidlákově taky přeskočilo. Léta útlaku panovačných klábosivých stařen, nadržených buranů, do toho ještě sobecká "kamarádka", která by mohla pomoct, ale nechce se jí ... z toho je jediné východisko - použití sečných a bodných zbraní :-) První polovina filmu, v níž je hlavní postava vystavena především psychickému teroru, se mi líbila podstatně víc. V druhé polovině sice ostrov dostane rudý přeliv, nicméně žádná vražda není tak povedená, že bych si řekl: "Tak to je síla". V závěru je pak Bedevilled trošku natahovaný, ale rozhodně ve mně film zanechal pozitivní dojem. ()

Reklama

Lord.Jim 

všechny recenze uživatele

Ještě nikdy nebyla pomsta tak sladká. __Z poměrů na Ostrově se mi dělalo fyzicky zle. Logické vyústění jsem bezezbytku schvalovala a pociťovala téměř fyzickou rozkoš z každým dalším "úsekem". Jen škoda, že se hrdinka k tomuto činu nerozhodla o pár let dřív. __Deviace viděná v asijských filmech je nad poměry zrůdná. Nevím, zda to není ovlivněno i jinou mimikou obličeje, která – speciálně na mě – působí hodně emočně. Což samozřejmě vůbec neznamená, že by Asiaté nebyli krásní. Ba naopak! Ta jindy běžná umírněnost, proměněná ve vteřině v neobyčejný škleb, je možná právě proto děsivější. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Ona každému jednou dojde trpělivost. V případě nebohé Kim se není co divit domu, že své mužské protějšky na opuštěném ostrově zkatuje tak brutálním způsobem, že na to místní policie bude dlouho vzpomínat. Na stranu druhou, pokud někde skutečně existuje takový útlak, asi bych si hodil mašli. Brutalita přebíjí naprosto vše, což v návaznosti na první polovinu filmu je dozajisté škoda, protože vývoj hlavních hrdinů je zastaven sekerou a kuchyňským nožem. 48 % ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Příběh Kim Bok Nam se mnou neskutečně pohnul. Vlastně ani nevím, kam takový film zařadit. První část je především drama, které v divákovi vyvolá obrovské množství emocí, zhnusení a touhu po spravedlnosti. Jakmile sklenice s vodou přeteče, přichází na řadu stará známá "revenge" a z filmu se stává hodně slušný thriller. Asi ani nemusím říkat, na čí straně jsem byla a že pro její jednání mám plné pochopení. Ubíjí mě, že na světě "žijí" ženy, které prožívají stejné peklo jako Kim Bok Nam, ale ke své pomstě se nikdy nedostanou. Je evidentní, že na tomhle filmu pracovali lidé, kterým tahle situace není lhostejná. Vložili do toho patřičný hněv a druhou částí si tak trochu splnili sen, který mnoha týraným ženám dál zůstává jen v hlavě. Stejně jako příběh mě dostalo herecké obsazení. Všechny postavy zahrály své role tak přesvědčivě a s nadhledem, že jsem chvilkami zapomínala, že se jedná o herce. Kéž by se tohle nikde na světě nedělo, kéž by to jenom hráli. Nad nižším hodnocením jsem nepřemýšlela ani vteřinu, 5*. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama