Reklama

Reklama

Případ Kim Bok-Nam

(festivalový název)
  • Jižní Korea Kim Bok-nam salinsageonui jeonmal (více)
Trailer

Obsahy(1)

Málokteří lidé si uvědomí jak hluboko mohou zasáhnout do životů druhých svou apatií, sobeckostí a přehlížením. Thiller korejského režiséra Chul-soo Yanga vykresluje přetrvávající propastné rozdíly nejen v životní úrovni, ale především v myšlení a v uspořádání hierarchických vazeb mezi obyvateli velkoměst a zapadlých vesnic. Kamarádky z dětství, Hae-won a Bok-nam, jsou představitelkami oněch od sebe vzdálených světů. Svobodná, krásná, nezávislá ale velmi sobecká a bezcitná Hae-won přijíždí strávit dovolenou na ostrov, kam často jezdila v dětství za svými prarodiči. Svým „protipólem“, místní dívkou a kamarádkou z dětství Bok-nam vlastně opovrhuje. Nechápe, proč se nesnaží změnit svůj život vdané ženy a matky, která se však kromě manžela a své dcerky musí starat o zbytek vesnice, tvrdě pracovat na poli, starat se o včely a plnit i další nestandardní požadavky místních obyvatel. Bok-nam ale o lepším životě pro sebe a především pro svou dceru sní už dávno. Příjezd Hae-won v ní opět vzbudí naději na útěk z otrockého sevření. Bohužel, chování Hae-won není až tak propastně odlišné od chování „primitivních“ vesničanů. (Ketri)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (114)

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Ano, druhá polovina je plná brutality a krve, ale tak nějak se to všechno odehrává v klidu a v míru a ničím mě to nešokovalo. Příběh je docela slušnej a dobře propracovanej. Jinak hlavní hrdince se ani nijak nedivím a fandil jsem jí. Chtěl jsem dát 3*, ale přeci jen je to kvalitní snímek a ta brutalita je jenom takové správné zakončení celého '' romantického'' filmu. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Divák možná neprohloupí, když se k tomuto filmu usadí s nevysokým očekáváním, že uvidí krvák, snad slasher. Pak bude pozitivně překvapený. Na rozdíl od takového Halloweenu, který je pokládán za klasiku a je zcela neambiciózně pitomý, tenhle příběh k vraždění nepospíchá, zabývá se postavami, tyto mají své charakteristiky a vývoj, ba dokonce jsou zde vedlejší (a funkční!) příběhové linie. --- Dvacet minut před koncem jsem si pohrával s půvabnou alternativou, že turistka z ostrova odjede, vražedkyně zmizí, a na ostrově zůstane jen dementní a bláznivý stařík. To by byla pro policii teprve hlína! Však moc nechybělo a mohlo při tom zůstat. Škoda. --- I tak, film zajímavý přinejmenším tím, jak se vymyká zavedeným schématům. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Kruto úprimný film o iluzívnosti pevného priateľského puta po rokoch. O sadistickom zneužívaní žien v odľahlých komunitách. O stareckej múdrosti, zvrhávajúcej sa v stareckú podlosť alebo demenciu. O neznesiteľne násilnom a lenivom konaní mužov, ktorí si myslia, že požrali všetku múdrosť, silu a chlípnoť sveta. A o ženskej pomste, ktorej síce niekdy trvá dlhšie, kým sa pozrie pravde (Slnku) do očí, no potom hneď pochopí, čo je nevyhnutné. Krvavé hody. Pretože iná cesta k úniku z primitívneho prostredia niekedy nevedie. Záver pôsobí zvláštne, tak trochu nasilu a neveľmi dôveryhodne, ale čo už. Nemôže byť všetko dokonalé. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

To je tak, když se po letech utrpení těšíte, že Vám pomůže kamarádka z dětství, kterou stále nosíte v srdci a nakonec zjistíte, že v nejdůležitějších chvílích Vašeho života se na Vás drahá kamarádka vysere, dělá, že všechen ten teror, co jste museli X let snášet, nevidí a Vy pochopíte, že jste jí vlastně už dávno kolosálně u prdele a jediný řešení Vašich problémů je zcela regulérní osvícení. Bok-nam byla osvícena velmi intenzivně a když začala celej ostrov masakrovat, fandila sem jí z celýho srdce. Smutnou ironií je, že její městská "kamarádka" Hae-won mohla tomu nejhoršímu v klídku zabránit a Bok-nam z toho pekla dostat. Ale proč by to dělala? Jí se to přece netýkalo. Ne přátelé, tohle nebyla kamarádka, tohle byla zcela sobecká svině, co se za ta léta mimo ostrov změnila k nepoznání. I tak jí Bok-nam zachránila doslova a do písmene kundu a opatrovala jí dokud to šlo. Odměnou jí bylo "sólo na flétnu" po kterém si "kamarádka" konečně uvědomila jaká je ubohá píča, leč to už bylo kolosálně pozdě a absolutně k hovnu. Jelikož sem ujetá sadistická rákosnická svině, tak nesouhlasím, že je film nějak extrémně brutální, naopak Bok-nam ty vidlácký, pedofilní, násilný, zvrácený, vypíčený prasata kosila až moc ohleduplně, já bych je zmasakrovala mnohem víc. Scéna, kdy místní ježibaby ztratily humor a chuť do zpěvu mě potěšila nejvíc. Najednou jste tak drsný nebyly, co kundy prašivý? Jinak co se týče scén psychickýho teroru, tak tam naopak souhlas, že větší zvěrstvo už by se vymýšlelo těžko a křupnout v makovici po určité události by muselo i samotnýmu Buddhovi. Na korejský hepyjendy sem zvyklá, každopádně tentokráte sem si nemohla pomoct a osud Bok-nam, a ještě jedné postavy, sem regulérně ořvala. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Excelentní korejský skvost v oblasti exploitačního subžánru, kam korejská kinematografie zaplouvá jen velice zdřídka kdy ... Původně se mi film jevil jako velmi drsné drama z vidláckého ostrova, násilí na ženách, dítěti, psychické a fyzické týrání mladé matky, těžká práce a úplně jiná mentalita jsou pozadím pro rozehrání děje a tlaku na jednu ze dvou hlavních postav (jednou je místní mladá matka, druhou je její kamarádka, dámička z města, která se snaží vše nezúčastněně pozorovat). Celkově se mi film jevil jako spíše průměrný a říkal jsem si, že korejci prostě v tomto žánru neumí tolik, co Hong Kong v počátcích 90. let, Japonsko a zejména USA ... To jsem ale nečekal, co se začne dít v druhé polovině, kdy pomalé vyprávění v jedné vteřině utne a začne "vyhlazování ostrova", brutální krvavé násilí a pomsta ... Trochu mi vadil přepálený závěr, ale i tak se jedná o naprostý skvost v této oblasti. Příznivcům žánru vřele doporučuji!! Pro publikum s odporem k násilí a krvi velké varování!!! Opravdu je to velmi násilný a drsný film!! ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama