Reklama

Reklama

Závody ve zbrojení

(seriál)
  • USA Weapon Races
USA, 2006, 8x50 min

Obsahy(1)

Na století, v němž naše planeta prošla dvěma světovými válkami, lze nahlížet mnoha způsoby, ale jedno mu nelze upřít – pokrok spjatý právě s vojenskými konflikty. Pohříchu je ale třeba přiznat, že veškeré užitečné poznatky vzešly až jako sekundární projev vývoje zbraní. Jednotlivé mocnosti pořádaly doslova závody ve zbrojení a zaměstnávaly desítky elitních inženýrů, kteří jim měli zaručit, že se oproti svým rivalům v ničem neopozdí. Letadla, tanky, ponorky, atomové hlavice, objev čehokoli nového vyvolal řetězovou reakci, jež nakonec vyústila v příchod dalších a dalších technologií. Dostihy na poli válečnictví jsou fascinujícím příběhem, který nikdy neskončí, a když, tak ne jinak než špatně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

borsalino 

všechny recenze uživatele

Typicky americky zpracovaný dokument, ze kterého plyne, že jediným vítězem na poli technologie, strategie i samotného válčení je právě Amerika. Ke stejnému závěru dorazil jak první díl o proudových letadlech, tak druhý díl o tancích. A mám toho právě tak dost. Historii je věnována minimální pozornost, zato součastnosti zcela zásadní ovšem v "americké podobě pravdy" (typicky válka v Korei, kde se setkaly poprvé Mig 15 a F86 Sabre, obě v podstatě identická letadla podle získaných německých plánů Fockewulf 183 a toto střetnutí nebylo z počátku pro Američany tak bezbolestné, jak se uvádí v tomto dokumentu, kde je nebe nad Koreou zjednodušeně líčeno jako americká střelnice na ruské Migy), dalším plnidlem jsou opakované záběry a informace o tom, kterak hrdiní američtí vojáci rozdrtili, sestřelili toho či onoho. Celkově je dokument spíše pro diváky, kteří o historii neví v podstatě nic a zajímají je až soudobé technologie a lá USA a ona histroie je v podstatě jen kulisou. Pro mě je tedy dokument dalším zklamáním, neboť jde o ryzí americkou agitku a nikoli alespoň o pokus o objektivní podání faktů, zaměřených na tématickou historii vývoje zbraní. ()

Eisenmann 

všechny recenze uživatele

Mimořádně obsahově zajímavé dokumenty. Provedení je více než dobré. Bohužel zklamal mě, jako u většiny amerických dokumentů, neuvěřitelný propagandistický styl, s jakým je tento seriál prezentován divákům. Výrazy a slovní spojení jako "obranná mise", "nepřátelé proti Izraeli", "výsledná převaha spojených států" atd... Naprosto je tím rozdrcena objektivita dokumentu. Za tuhle přehnanou zaujatost tři hvězdy dolů... ()

Reklama

ceskyhonza 

všechny recenze uživatele

Škoda, že jednotlivá témata nemají k dispozici větší prostor. Ve stlačeném formátu chybí některé zásadní informace, např. u kapitoly věnované tankům, významný přínost tehdejší československé produkce, zejména v podobě tanku LT38, který byl hojně využíván nacistickým Německem při útoku na Polsko, Francii, ale i SSSR a který významně přispěl k vyzbrojení Německa a danému poměru sil a ve svém segmentu, v dané době patřil k tomu nejlepšímu na světě. Také např. mimořádné izraelské tanky Merkava chybí, a to je jistě závažný nedostatek. Také komentář disponuje některými chybami a nepřesnostmi. Přesto jde jistě o velmi zajímavý dokumentární cyklus. Tak po shlédnutí dalšího dílu musím odebrat *. Zřejmě v rámci propagandy si Američané honí triko a ve 3. části, zaměřené na radarovou techniku a "neviditelnost" jaksi, nejspíš zcela záměrně pozapomenuli na malou zemičku uprostřed Evropy, a to tehdejší ČSSR a současnou Českou republiku. V dokumentu zazní, že v první polovině 80. let byl do provozu uváděn neviditelný letou F117 Nighthawk a vlastně je prezentováno, jako by do dnes nebyla technologie tyto a další obdobné stroje "řešit". Shodou okolností jsem od r. 1983 v pardubické Tesle pracoval v sousedství pracoviště, kde probíhal a proběh úspěšný vývoj pasivního systému tyto stroje odhalujícího, který byl také následně i vyráběn, tedy, aniž by v podstatě ponechal západnímu bloku v čele s USA nějaký náskok. Veřejnosti by systém měl být znám pod názvem Tamara, první typy s danou technologií byly nazývány jako Ramona a nynější, řádně modifikované a vylepšené vyrábí soukromá společnost z Pardubic jako systém Věra. Možná někdo může namítat, že nejde o radarovou techniku, to je sice pravda, ale díl se zabýval i protiopatřeními na tzv. "neviditelné letouny" se závěrem, jako by neexistovala a ona existuje praticky souběžně se zavedením technologie v USA. Informace jsou tedy zkreslené, neúplné a zavádějící, cca o 30 let!!! Ne ve všem jsme před r. 1989 zaostávali! Nevěřte tedy ani nyní, všemu, co vidíte, nebo slyšíte - prověřujte si informace, to už dnes do značné míry možné je! ()

RomeroIsGod 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem viděl jenom stíhačky a musím říct, že dobrý. Během hodiny jsme se dostali vod první německý vlaštovky až k dnešnímu raptorovi. Samozřejmě, že to info pak nemůže bejt tak podrobný, ale forma je velmi poutavá. EDIT: Mám za sebou další díly a potvrzuju spokojenost. Povedenej dokument. 80% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Perfektní, věcné, konkrétní, fundované, jdoucí na dřeň a přitom nekomplikované a pro laika snadno pochopitelné. Pro mne jako leteckého fajšmekra samozřejmě řada věcí nebyla novinkou, nicméně takto pěkně sesazenou vývojovou etapu jednoho leteckého odvětví jsem ještě neviděl. Dokument skvěle vysvětluje vznik stíhacího letectva za první světové, maximální limity klasických motorů poháněných vrtulí i nástup trysek. Tak jak se vyvíjely pohonné technologie bylo nutno měnit tvary trupů. V prvním díle byla skvěle popsaná i změna stragie a využití proudových stíhaček s nástupem jaderných hrozeb za studené války... První díl byl zkrátka skvělý a těším se na další! * * * * ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama