Curling (festivalový název)
(festivalový název)
Kanada, 2010, 98 min
Denis CôtéHrají:
Emmanuel Bilodeau, Philomène BilodeauObsah
Nezdravě ochranitelský vztah otce Jean-Francoise k dospívající dceři Julyvonne zasadil režisér do zimní krajiny rodného Quebeku. Rozlehlé pusté pláně jsou dokonalou metaforou pro uzavřený svět dospělého muže, který bez zjevných důvodů drží svou dceru stranou od lidí. Film se pohybuje na hranici žánrů, vyniká ztvárněním ústřední dvojice. Spíš než vyprávěním příběhu ale strhne svou ledovou atmosférou budovanou v kontrastu dlouhých statických záběrů a bizarních scén, které se v nich odehrávají. (FebioFest)
sinp
Úmysly zajisté dobré… O Curlingu se nemluví snadno, protože přesně spadá do skupiny ambiciózních a přitom stále sympaticky nenáročných počinů, které se ovšem zkrátka nepovedly. Je to snaživý a užitými prostředky značně neobjevný film. V podmanivém prostředí hledá únik a v tichu (potažmo prázdnotě prostoru kolem) vysvětlení pro kruté jednání za maskou rezignace. Líbí se mi kanadská příroda, ale s Curlingu jsem nezískal pocit, že bych o ní věděl víc než s turistické fotky. Stále stejná písnička, stejná vzdálenost. S tichem se zachází sice důmyslněji, ale řadu slibných nápadů film nerozvíjí. Kupříkladu odevzdané poslouchání disco songu večer „u krbu“ po deseti minutách zvukového vakua. Skvělá myšlenka, jenže „odevzdaně“ uchopená. Podobně polovičatě to dopadá se samotným Curlingem. Snaha ho „estetizovat“ mě minula obřím obloukem, což však může souviset s mým nepochopením tohoto sportu (pravidla mi prvně vyložil až tento film). I kdyby nebylo jiného, tak bohužel platí, že v druhé půli Curling razantně ztrácí dech. Film, který není o nudě, nýbrž o nezadržitelnosti nenáviděného koloběhu, se rozhodne vytáhnout konec á la zazvonil zvonec. Postavy (včetně lehce účelově vsazené gotické múzy) jsou hnány, ať si to hezky rozřeší, jedno jak. Taková katarze mě ani trochu nepřesvědčila a snímek hrstky nápadů a několika pěkných momentů tak v hlavě myšlenkovou paseku prostě nenadělá.(14.4.2011)
Triplethink
Pěkná (někdy možná až moc statická) kamera a krásná kanadská příroda, víc nic moc. Škoda, čekal jsem víc.(1.4.2011)