Reklama

Reklama

Belvedere

(festivalový název)
  • Bosna a Hercegovina Belvedere
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Drama ze života těch, kteří přežili srebrenický masakr z roku 1995. Válečná vdova Ruvejda přebývá v uprchlickém táboře Belvedere na kraji města. Trpělivě očekává, že se v odhalených masových hrobech najdou pozůstatky její rodiny. Svou samotu sdílí s invalidním bratrem Alijou, který po prožitých událostech zůstal upoután na vozík. Jejich synovec Ado, jeden z mála mladých obyvatel tábora, cítí potřebu se vymanit z tohoto prostředí. Své odhodlání však realizuje poněkud svérázným způsobem: odjede do Bělehradu, aby se zúčastnil reality show Big Brother. Zatímco záběry z tohoto televizního pořadu jsou natočeny barevně, ostatní scény filmu Belvedere jsou černobílé. Osud hlavní hrdinky, hluboce zasažené prožitými událostmi, není ojedinělý. Také další ženy-vdovy se na způsob antického chóru zapojují do děje a umocňují celkovou závažnost výpovědi. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (6)

Kmotr 

všechny recenze uživatele

Kdo nemá ponětí o průběhu srebrenického masakru a jeho následcích, tak bude poněkud lost in translation, tak jako já. Film předkládá reflexi následků roku 1945, bez hlubšího vysvětlení. Belvedere je sice vizuálně perfektní, ale i tak má další vadu na kráse v podobě reality show Big Brother, která je pro mě příliš popisnou a zcela zbytečnou linií. Mohlo to být drama vysoké kvality, které by se dotklo diváka a podpořilo zamyšlení. Mě to ale nechalo chladnou, s otazníkem v hlavě. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

46th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2011 - EAST OF THE WEST - FILMS IN COMPETITION - Na Východ od Západu - Soutěžní sekce (Belvedere / BELVEDERE / Belvedere) - Nenásilný s citem natočený film o těch, kdo přežili ve Srebrenici kazí jen pro mne dosti zcestná reality show Big Brother... - 5. 7. 2011 - kino Městské divadlo - Karlovy Vary - 90% ()

Reklama

matushiq 

všechny recenze uživatele

Stret generácii po 15 rokoch od Srebrenického masakru, kde sa jední nie sú schopní odpútať od nedoriešenej udalosti, ktorá im zobrala brata, syna, švagra a druhej, mladej, ktorá chce riešiť banálne problémy moderného života. Hra s čiernobielou a farebnou dejovou líniou krásne zobrazuje kontrast šedej neodputateľnosti od smútku a prefarbeného umelého moderného života. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Snaha říct cosi zásadního o traumatu jménem Srebrenica a jeho proměnách bohužel troskotá na velmi nevhodném způsobu podání - míšení meditativních a obrazově precizních pasáží z "místa činu" s ochotnicky a zcela povrchně zinscenovanou reality show Big Brother, jejíž záměr tkví v radikálních nárazech do světa piety a úcty, ale jež svým podílem na notné části stopáže začíná působit samoúčelně a rozpačitě. Srebrenická linie je na úrovni, umně mísí humor s tragickými okamžiky, ale na druhou stranu trpí okatou artistností, co se týče mrtvolných recitací a přehnané osudovosti. Jednoduše film, ve kterém se všechno bolestivě mlátí, jakkoli byly srážky původním záměrem. ()

Tanner 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek o dopadu srebrenické katastrofy na život lidí a na jejich chápání světa i sebe sama. Dvě linie proti sobě (přímo ze Srebrenice a z bělehradského Big Brothera) symbolizují vlastně zoufalou snahu mladší generace vymanit se z dusivého stínu brutálního traumatu, který leží na generaci starší a stravuje ji zaživa. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama