Reklama

Reklama

Kon-Tiki

  • Velká Británie Kon-Tiki (více)
Trailer

Nor Thor Heyerdahl a jeho Kon-Tiki, světoznámý příběh nebezpečné plavby v roce 1947 do Polynésie. Film vypráví o přípravě cesty, ale hlavně se koncentruje na plavbu samou, na neuvěřitelné dobrodružství, které ovlivnilo historii a změnilo názor na skutečné osídlování Polynesie. Film zatupoval Norsko na řadě festivalů.
(Film+)

Videa (1)

Trailer

Recenze (362)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Měl odhodlání, cíl a hlavně nezlomnou vůli. Nedal vůbec na ostatní, věřil pouze sám sobě, svým schopnostem a dovednostem a dokázal to, čemu se tehdy mnozí vysmívali. Přeplout na balzamovém voru, jen s hrstkou nejvěrnějších Tichý oceán, vzdálenost přes 8 000 kilometrů a dokázat, že Polynésie byla osídlena z východu. Řeč je o legendárním norském mořeplavci Thoru Heyerdalovi, jehož příběh dal vzniknout tomuhle životopisnému filmu. V průběhu zhruba dvou hodin můžeme sledovat jeho plány, starosti a nakonec samotnou expedici, které ze začátku vůbec nikdo nevěřil. Solidně natočený film, kterému klidně odpustím i hodně přehnanou scénu se žralokem, jinak nemám co vytknout. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Příběh jednoho z nejpozoruhodnějších lidí 20.století vypráví o tom, jak Thor Heyerdahl přeplul 4300km Tichého oceánu na dřevěném voru, aby dokázal, že Polynésie byla osídlena z dnešního Peru namísto dříve chybně označované Asie. Abych byl přesnější, film je mixem dvou Heyerdahlových cestopisů (Ve znamení Kon-Tiki a Fatu Hiva, ze které je do příběhu zasazených jen ale několik scén). Až při sledování filmové podoby jsem si naplno uvědomil, jací blázni a milovníci dobrodružství tito lidé museli a musí být, kniha to nedokázala. Snímek je natočen poměrně "líbivě", došlo tedy ke spoustě vynechávek (například popis konstrukce a stavby unikátního voru). Mazec a plnej na závěr roku. Ještě doporučuju oscarový dokument z roku 1951, který je složen z autentických záběrů. Krásně vám dokreslí detailní technické ohraničení k emocím z filmu. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pár dokumentárnych záberov na konci osviežilo film ako na hojdačke, kde sa strieda napätie z väčších rýb s nudou na slnku a pohľadom na nekonečnú vodu, pretože ide o príbeh o dobrodružstve pár Škandinávcov, ktorí mali to šťastie vidieť teplé more. Nie je bez zaujímavosti, že taký bláznivý počin vykonal človek, ktorý sa v detstve dvakrát takmer utopil a vodu nenávidel, iné tekutiny už menej. Film o tom, že všetko je možné, vždy ale treba šťastie a najväčším šťastím v takých situáciách býva, keď konečne uvidíš vtáka. A nemusíš preto ísť ani na pochod. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Film s nejpromrhanějším potenciálem snad v celých dějinách kinematografie. Tak nosné a silné téma a tak neadekvátní forma zpracování. Filmu, kterému by asi nejvíc slušel žánr dokudramatu, syrového boje o přežití (ryzí man-against-nature), tvůrci z toho nejpřízemnějšího důvodu nasadili melodramatická křídla a poslali ho bojovat o Oskara. Nebo to možná způsobila ta mezinárodní koprodukce s podmínkou producentů natočit širokospektrální víceméně rodinný snímek či cíleněji dobrodružný film pro starší děti. Prostě obrousit hrany, osekat psychologii, být přehnaně (až hagiograficky) pozitivní a mírně sentimentální, neboť tak se to v případě životopisného snímku prostě sluší. Jistě, je to vizuálně nádherný film (s krásným staromódním optimistickým feelingem poválečné éry objevitelů-badatelů), ale není to v tomhle případě trochu málo? ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Jen širý oceán a šestice sakra odvážných chlapíků. Vítejte na palubě Kon-Tiki. Kdo nemá rád moře, nemá tudíž rád ani plavení se po něm. Takovému člověku se pochopitelně tento úžasný dokument ani líbit nemůže. V opačném případě je pro diváka s cestovatelskou duší připravena strhující plavba. Viděl jsem bohužel kratší limitovanou verzi. PS: Osobní poznámka do palubního deníku režisérské duo je nesmírně talentované. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (22)

  • V dobe vydania to bol najdrahší nórsky film. (Arsenal83)
  • Udáva sa, že žralok veľrybí môže dorásť do dĺžky 20 m, pričom najdlhší exemplár mal 13,7 m. Tvorcovia nadelili tomu filmovému až 25m, aby vyzeral hrozivejšie. (ito7)
  • Thor Heyerdahl absolvoval tuto expedici s hodinkami značky Eterna. Firma začala mimo jiné vyrábět řadu hodinek KonTiki jako odkaz na tuto událost. Tato řada je také výjimečná tím, že každý z modelů má nerezové dýnko hodinek ozdobeno medailonkem s reliéfem zobrazujícícím legendární vor Thora Heyerdala. (Jizni Tlapa)

Související novinky

Orlando Bloom se vrací k pirátům

Orlando Bloom se vrací k pirátům

19.08.2015

Ano, k těm z Karibiku. Představitel Willa Turnera se totiž objeví v pátém díle úspěšné blockbusterové série, který ponese název Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales. Jack Sparrow s tváří… (více)

Kdy uvidíme páté Piráty z Karibiku?

Kdy uvidíme páté Piráty z Karibiku?

22.06.2014

Legendární producent Jerry Bruckheimer (Mizerové, Skála) už nedělá primárně pro studio Disney. Po několika finančních zklamáních (Princ z Persie, Čarodějův učeň, Osamělý jezdec) mu nebyla obnovena… (více)

Bruckheimerovi se Piráti 5 vymykají z rukou

Bruckheimerovi se Piráti 5 vymykají z rukou

12.08.2013

Jak jinak, může za to Osamělý jezdec. Největší komerční průšvih letošního léta čelí ztrátě v odhadované výši 160 – 190 milionů dolarů. Kvůli tomu teď šéfové studia Disney dávají pořádný záhul Jerrymu… (více)

Reklama

Reklama