Reklama

Reklama

Kon-Tiki

  • Velká Británie Kon-Tiki (více)
Trailer

Nor Thor Heyerdahl a jeho Kon-Tiki, světoznámý příběh nebezpečné plavby v roce 1947 do Polynésie. Film vypráví o přípravě cesty, ale hlavně se koncentruje na plavbu samou, na neuvěřitelné dobrodružství, které ovlivnilo historii a změnilo názor na skutečné osídlování Polynesie. Film zatupoval Norsko na řadě festivalů.
(Film+)

Videa (1)

Trailer

Recenze (362)

emma53 

všechny recenze uživatele

Ani se moc nedivím, že Thor Heyerdahl měl pověst kontroverzního badatele, který nikdy nemá daleko od slov k činům. Miloval dobrodružství a reagoval na výzvy opravdu originálním způsobem. Je mně docela záhadou, že se mu všechny jeho výpravy podařilo přežít se zdravou kůží. Možná pro něj byla inspirativní i slova, která napsal P.O.Naso:"Pro mužnou odvahu není žádná cesta nepřístupná." Skvěle natočeno, po herecké stránce velmi dobrá volba a bezvadný triky i když občas to bylo jasný. A Liv se ani moc nedivím, Thor byl velmi vyjímečný člověk, ale pro manželství zřejmě zcela nepoužitelný. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Výborně natočený film o expedici, která byla ještě šílenější, než jsem si vždycky myslel. Šestice lidí na plavidle, které nejsou schopni ovládat, je vydaná napospas rozmarům oceánu, ponorkové nemoci i vlastním strachům. Z tohoto pohledu je nejzajímavější postava prodavače ledniček Hermana, který se celkem přesvědčivě psychicky hroutí. Ostatně Thor Heyerdahl neuměl ani plavat. Ten prostě musel věřit v nějakého toho Tikiho nad nimi. Jednoznačným plusem jsou perfektní obrázky od pana kameramana. ()

Reklama

lenuse 

všechny recenze uživatele

Bavilo mě to více než Trosečník, když už tak mám srovnávat s podobnými filmy na moři. A přeju Norsku takto velkolepý film a případně Zlatý Glóbus i Oscara. Asi by nemělo smysl točit tento film jinak než s ambicí zabodovat na mezinárodním poli. Jasně, že je poznat, že New York je nakreslený. Občas i moře, řekla bych. Ale posádka odpovídala mým představám o Seveřanech ze 40. - 50. let minulého století. Thor byl ovšem mimořádný šílenec, do života rozhodně ne. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Ani nevíš, jak (moc) Ti, Thore, rozumím. V názorech na snímek se můžeme (jak vidno, také se tak děje) značně rozcházet, ale snad se shodneme alespoň na jednom a to sice faktu, že bezesporu nejsilnější pasáží je ta část, kdy se dotyční konečně dostávají na otevřené moře a naplno tak může vyniknout práce G. H. Andreassena. Navíc se, pokolikáté už, ukázalo, že (finanční) omezenost se dá přetavit v přednost. Když sledujete místní uvěřitelné zápolení se žraloky (až na scénu SPOILER odplaty za papouška, ze které by měl(i) jistě radost i B. Helgeland resp. M. Gibson resp. Porter) člověk se mimoděk neubrání srovnání s hollywoodskými vysokorozpočťáky, kdy ta digitální umělohmotnost (všechna čest všem vyjímkám) brání v jakémkoliv si užití snímku. I přes fakt, že osobně bych uvítal více upřednostnit dokumentární formu (velká zvědavost a očekávání od originálu z roku 1950) v momentě, kdy se tvůrci rozhodli čistě pro filmovou verzi, troufám si rozhodně tvrdit, nemohli dosáhnout o mnoho lepšího výsledku. Kon-Tiki působí sice moderně, přesto si ovšem zachovává starosvětský ráz a navíc punc přirozenosti, tj; uvěřitelnosti. Za to, pánové, velký dík. Tímto mi závěrem dovolte tvůrcům resp. snímku samotnému připít. Na co? No přece „SKÅL!“ ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Nemohl to být dokument, protože originální dokument, za který Heyerdahl dostal Oscara, se překonat nedá. Na to, co se udělat dalo, to dopadlo dobře. Působí to věrohodně, jen občas tvůrci možná až nerealisticky tlačí na pilu. Čímž neříkám, že to je špatné. Koukatelný, kvalitní film podle skutečné události a pro současné publikum. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (22)

  • Expedice Kon-Tiki byla sponzorován jak ze soukromých zdrojů, tak z darů a vybavení armády USA. Heyerdahl a jeho malá skupina dorazili do Peru, kde s podporou místních úřadů sestrojili vor z balsového dřeva bez jediného hřebíku nebo šroubu tak, jak to jen bylo podle nákresů španělských conquistadorů možné. Na cestu se vydali 28. dubna 1947. Heyerdahl a jeho pět společníků urazili na voru za 101 dní plavby více než 6 800 km. 7. srpna 1947 byla plavba ukončena za poměrně dramatických okolností na útesu Raroia. [Zdroj: Wikipedie] (PATTXA)
  • V roku 2006 Olav Heyerdahl, vnuk Thora Heyerdahla, podnikol rovnakú cestu cez Tichý oceán z Peru do Polynézie ako poctu pôvodnej ceste. Vznikol o tom dokumentárny seriál Tangaroa (2007). (Arsenal83)
  • Natáčanie prebiehalo aj na exotických miestach v Thajsku a Maledivách, ďalej aj v New Yorku, nórskom Lillehammeri a Askeri, taktiež aj v Bulharsku či Švédsku. (MikaelSVK)

Související novinky

Orlando Bloom se vrací k pirátům

Orlando Bloom se vrací k pirátům

19.08.2015

Ano, k těm z Karibiku. Představitel Willa Turnera se totiž objeví v pátém díle úspěšné blockbusterové série, který ponese název Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales. Jack Sparrow s tváří… (více)

Kdy uvidíme páté Piráty z Karibiku?

Kdy uvidíme páté Piráty z Karibiku?

22.06.2014

Legendární producent Jerry Bruckheimer (Mizerové, Skála) už nedělá primárně pro studio Disney. Po několika finančních zklamáních (Princ z Persie, Čarodějův učeň, Osamělý jezdec) mu nebyla obnovena… (více)

Bruckheimerovi se Piráti 5 vymykají z rukou

Bruckheimerovi se Piráti 5 vymykají z rukou

12.08.2013

Jak jinak, může za to Osamělý jezdec. Největší komerční průšvih letošního léta čelí ztrátě v odhadované výši 160 – 190 milionů dolarů. Kvůli tomu teď šéfové studia Disney dávají pořádný záhul Jerrymu… (více)

Reklama

Reklama