Reklama

Reklama

Kon-Tiki

  • Velká Británie Kon-Tiki (více)
Trailer

Nor Thor Heyerdahl a jeho Kon-Tiki, světoznámý příběh nebezpečné plavby v roce 1947 do Polynésie. Film vypráví o přípravě cesty, ale hlavně se koncentruje na plavbu samou, na neuvěřitelné dobrodružství, které ovlivnilo historii a změnilo názor na skutečné osídlování Polynesie. Film zatupoval Norsko na řadě festivalů.
(Film+)

Videa (1)

Trailer

Recenze (362)

castor 

všechny recenze uživatele

Moudré články tvrdí, že tenhle umanutý chlapík na replice inckého voru z balzového dřeva Kon-Tiki zpevněném pouze lany bez větších obtíží překonal část Pacifického oceánu. Bezmála sedm tisíc kilometrů. Ano, bez větších potíží. A možná v tom je právě ten problém, protože já si strhující cestu představuju krapet jinak. I když to celé působí velmi autenticky a vizuální stránka filmu je velice slušná (pochvalu si zaslouží hlavně kameraman Geir Hartly Andreassen i zvukař), chyběl mi větší spád, víc zapamatovatelných scén a vnímal jsem i docela dost promrhaného potenciálu. Je to takové dobrodrůžo pro patnáctileté kluky. Žádná pořádná ponorková nemoc, žádné ostré hrany, žádná psychologie (vždyť ti hoši měli pár měsíců po opuštění válečného běsnění). Na mě to bylo prostě moc rodinné, což přebíjí i ten povedený vizuál. Příště si dám mnohem raději Zemeckisova Trosečníka, který se stal dobrodruhem zcela nedobrovolně. A já si to s ním podstatně víc užil. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nutno na úvod uznat, že Norové se s úkolem natočit epické vyprávění o nejvýznamnější životní epizodě své největší osobnosti dvacátého století vypořádali velmi svědomitě. Z jakého jiného filmu chcete mít nejdražší záležitost v historii národní kinematografie? Ty peníze každopádně vidět jsou, a dlužno říct, že Thor Heyerdahl si takovýhle pomník rozhodně zasluhuje. Problém je, že je trochu zbytečný, protože filmový záznam svého regulérně šíleného záměru - který pohříchu šlape mnohem lépe než tahle vizuálně úchvatná podívaná - si pořídil "sám" Heyerdahl, a dostal za něj Oscara:) Cca hodinový dokument o plavbě Kon-Tiki, vzniklý z materiálu natočeného i v tomto filmu hojně vídanou kamerou, obsahuje základní informace o tom, proč a jak, mapuje celou cestu i to, co jí předcházelo (nebylo toho málo, a samotné opatření dřeva na stavbu voru by vydalo na jeden dobrodružný film - v dramatizaci z roku 2012 jsou už klády naskladněné v docích...), a neobsahuje žádné "divácky vděčné" tahy na jistotu jako několikeré milimetrové úniky před žraloky apod. Já jsem osobně dost rozpačitý z "niterných scén" Heyerdahla, záměr odhalit trauma topícího se neplavce podle mě naprosto selhal, mimo jiné proto, že Pål Sverre Valheim Hagen NENÍ co do hereckých kvalit ani omylem srovnatelný s Ryanem Goslingem (ke kterému ho kdosi přirovnával). Transformace boje o život do uvědomění si životního úspěchu, která měla být ztvárněna jen detailem obličeje (navíc notně vousatého) se opravdu nepodařila. Jsem docela na rozpacích - Kon-Tiki je po stráce řemeslné a hlavně vizuální velice působivá záležitost, navíc ukazuje jedno z největších a nejbláznivějších dobrodružství, které bylo kdy nějakým člověkem (s pozitivním výsledkem:)) podniknuto. Ale bohužel je to opravdu rozvleklý film, který se soustřeďuje zbytečně na něco, co by mohlo být daleko lépe nahrazeno něčím, co se stalo, a co z nějakého mně neznámého důvodu chybí. A taky by mě zajímalo, jestli je věrnější tohle zpodobnění (jestli třeba vychází z nepublikovaných Heyerdahlových zápisků nebo tak něco) nebo dnes už historický dokument - tam se totiž nějaké problémy s bezvětřím vůbec neřešily, spíš naopak... Nemůže to být modrý film, ale víc než 70% nedám. ()

Reklama

Ainy 

všechny recenze uživatele

Snímek Kon-Tiki, mapující objevitelskou cestu slavného dobrodruha Thora Heyerdahla, byl prostě něco úžasného ... bylo to naplnění mnohaleté práce předznamenané splnění jednoho snu, dokázat naruby vyvrátit zažité teorie ... opravdu brilantní herecké výkony všech zúčastněných, něžná pocitová hudba, která vůbec neruší, nevyčnívá jen podbarvuje dějovou linku. Pravé drama odehrávající se jen na palubě voru z balzového dřeva po dobu 101 dní a citlivé záběry pod mořskou hladinou při boji o život, když vás obklíčí žraloci. Pobavil mě proutěný výplet s košem - prý proti žralokům. Jsem si jistá, že by dlouho nevydržel, kdyby se do něj predátor jen trochu opřel. Dojalo mě nádherné přátelství, které mezi šesti účastníky plavby vzniklo, i když to tak na začátku nevypadalo. Mám ráda severské filmy, tak moc se liší až se to člověku stane srdeční záležitostí. Děkuji Enšpíglovi za vynikající tip :-) ()

cukorek 

všechny recenze uživatele

Tento film je skutočným dôkazom toho, že napriek dokonale odvedenej filmárskej práce ostáva film melancholickým a pôsobí nudnejším dojmom. To že vidíte na vlastné oči, čo ste ešte nevideli a stávate sa svedkom prudko vyhrotených udalostí, ktoré vo vás vzbudia údiv zároveň pohlcuje nadmerné množstvo jednotvárnej plavby pripomínajúcu monotónnu plavbu loďky z papiera a tak vzrušenie opadá. Dalo by sa o tomto filme písať veľa, pretože je tu čo spomenúť, čo z časti bolo aj jeho naplnením keďže pôsobil dokumentárne, ale ťažko veriť, tomu že sa to v skutočnosti odohralo. Pre mňa patrí k jedným z najlepších životopisných filmov, ktoré som videl, ale na to aby som mu dal najvyššie hodnotenie som ešte "nedozrel". Tým myslím, že niektoré filmy oslovia mladšiu časť populácie a niektoré filmy zas staršiu časť populácie a tento určite je pre tých o niečo starších. 60% ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Kon Tiki je příběhem šíleného snílka, který byl ochoten jít za svým snem téměř přes všechny hranice. Thor Heyerdahl byl prostě magor, který měl v mnoha ohledech víc štěstí než rozumu ale právě díky takovýmto lidem dokážeme občas urvat větší kus z toho koláče poznání, který jsme sotva nakousli..Kon Tiki je chladně a přesně vykalkulovaný hraný dokument s některými až dechberoucími záběry s vhodně zvolenými a režiséra zjevně poslušnými herci, který funguje přesně tak jak má - oslava lidského ducha par excellence. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (22)

  • Thor Heyerdahl absolvoval tuto expedici s hodinkami značky Eterna. Firma začala mimo jiné vyrábět řadu hodinek KonTiki jako odkaz na tuto událost. Tato řada je také výjimečná tím, že každý z modelů má nerezové dýnko hodinek ozdobeno medailonkem s reliéfem zobrazujícícím legendární vor Thora Heyerdala. (Jizni Tlapa)
  • Pri strete so žralokom veľrybím môžeme vidieť, že vyfukuje vzduch ako veľryby, pričom to nie je možné, pretože je to ryba a nie cicavec. (ito7)
  • Na vizuálnych efektoch sa podieľalo približne 150 umelcov, predovšetkým z Nórska a Švédska. (ito7)

Související novinky

Orlando Bloom se vrací k pirátům

Orlando Bloom se vrací k pirátům

19.08.2015

Ano, k těm z Karibiku. Představitel Willa Turnera se totiž objeví v pátém díle úspěšné blockbusterové série, který ponese název Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales. Jack Sparrow s tváří… (více)

Kdy uvidíme páté Piráty z Karibiku?

Kdy uvidíme páté Piráty z Karibiku?

22.06.2014

Legendární producent Jerry Bruckheimer (Mizerové, Skála) už nedělá primárně pro studio Disney. Po několika finančních zklamáních (Princ z Persie, Čarodějův učeň, Osamělý jezdec) mu nebyla obnovena… (více)

Bruckheimerovi se Piráti 5 vymykají z rukou

Bruckheimerovi se Piráti 5 vymykají z rukou

12.08.2013

Jak jinak, může za to Osamělý jezdec. Největší komerční průšvih letošního léta čelí ztrátě v odhadované výši 160 – 190 milionů dolarů. Kvůli tomu teď šéfové studia Disney dávají pořádný záhul Jerrymu… (více)

Reklama

Reklama