Reklama

Reklama

Válečník

  • Česko Musa Válečník (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roku 1375 na území veľkej Čínskej ríše panuje totálny vojnový chaos medzi jednotkami znesvárenej mongolskej dynastie Jüan a čínskej dynastie Ming. Keď zajmú diplomatov zo susedného kórejského kráľovstva Coryo, obvinia ich zo špionáže a vedú do vyhnanstva. Ak chcú deviati kórejskí bojovníci ešte niekedy uvidieť svoj domov, musia vykonať záslužný čin - oslobodiť unesenú čínsku princeznú z dynastie Ming, aby jej cisársky otec im umožnil návrat do vlasti. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Čtyři a půl hvězdičky za další skovst mezi asijskými filmy. Tak jako většina podobně laděných snímků to není rozhodně podívaná pro každého a v rámci žánru jsem možná viděl už lepší kousky, přesto tomu absolutně nemám co vytknout. Překrásné záběry z čínsko-mongolské pustiny, nádherný epický příběh, jenž ani přes rozsáhlou stopáž nenudí, parádní bojové scény a navrch ještě jako vždy okouzlující Ziyi Zhang. A závěr je skutečně dost drsný. Žádný kýčovitý happy end a to se cení... ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Musa je v podstatě dosti starosvětsky pojatým filmem jasně odkazujícím ideově k tvorbě Akiry Kurosawy. Nedočkáte se žádných kung-fu a wu-xia neuvěřitelností. Ale to neznamená, že by akční scény nebyly skvěle zvládnuty a neměly dynamiku. Na obsazení je radost pohledět, mistr kopiník, kterého hraje Jung Woo Sung patří k hlavním atrakcím filmu,stejně jako seržant lučištník, který by snad mohl posloužit svojí akčností jako předobraz Legolase. Zhang Ziyi zde nemá moc prostoru se projevit, ale přesto strhává pozornost na sebe. Děj je vskutku jednoduchý, ale napínavý. Hlavně film odsýpá v pěkně vyrovnaném tempu, je tu dost akce a nemáte šanci se nudit. Mongolští vojáci a hlavně jejich vůdce mají svoje kouzlo. Hudba je skvělá postaral se o ni japonský skladatel Shiro Sagisu(The Restless, Casshern). Exteriéry dodávají správný historický nádech, prostředí pouště na mě působí nekonečně melancholicky a zasněně. Kostými jsou věrné, je tu snaha působit historicky nikoliv naleštěně a stylizovaně. Proto dost dobře nechápu Mariovo srovnání s Hero nebo Tygr a drak. Musa je stylově možná ve stejně škatulce, ale přece jen dost jinde svým způsobem zpracování. Marně vpozmínám na nějaký takto pojatý film, mimo Mongola a Nomáda. Přitom by nebylo na škodu tvořit více filmů v tomto duchu. Což neznamená, že považuji jeden přístup pojetí za lepší, než druhý, jsou si rovnocené. Musa má potenciál pobavit stejně dobře jako wu-xia a kung-fu spektály. Mile mě potěšilo, že moje česká verze dvd měla slušné bonusy, dobře smíchaný zvuk a hudební stopu a slušné titulky, protože to nebývá bohužel v našich končinách samozřejmostí. Viděl jsem 160 minutovou verzi tu radím všem. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Z Korey k nám přišel velice hodnotný a zajímavý historický válečný velkofilm, který zaujme hlavně příběhem pro nás poučným a těžko dostupným, ale přesto plným klišé, které se zobrazí v plné kráse v emocemi burcujícím závěru. I tak jsem se slušně bavil a nutno dodat, že ačkoliv historie ve filmu příliš není, bitvy jsou ztvárněny opravdu velkolepě i když chvílemi docela hekticky, ale dokáží přivodit tu pravou atmosféru na bojišti. --- Jen ten kdo se o to pokusí, zahlédne šedivou mlhu, která ho zavede domů. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Postavte proti sobě Korejce, Číňany a Mongolce a ani nemusíte čekat dlouho, až se v tom ztratím. Tady jsem ze začátku netušil kdo se s kým proč rube, později mi to přišlo nepřehledné už jen v bojových scénách. Je jedině dobře, že nám všechny východoasijské historické filmy nepředvádějí, že všichni létali vzduchem a zabíjeli protivníky jednou čistou ranou. Tady jsou bitvy brutální a o krev v nich není nouze. Ale jinak je příběh prostý až hanba. Ale špatné to není, to zase ne... ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Máloktoré z ázijských, vojenských, historických jatiek dokáže tak citovo naviazať diváka na filmové postavy, ako je to v tomto filme. V Bojovníkovi som emočne prežíval každú stratu hlavnej postavy, čo sa u mňa nestáva veľmi často. Čím to je? Možno tým, že v pozadí hrá nádherná hudba, možno tým že kamera a strih sú v perfektnej rovnováhe, čo spôsobuje plynulé odvíjanie sa deja. Moje srdce plesalo aj pri akčných scénach, ktoré sa nebáli ukázať ani surovú brutalitu, výborne choreograficky zvládnuté súboje či s citom robené počítačové efekty. Celé putovanie je zasadené do nádherného prostredia, kde si Kórejci neodpustili zakomponovať niekoľko básnických obrazov. Dej, keď sa z rozmaznanej princezničky, zvyknutej na maniére z paláca stane žena, ktorá sa nebojí použiť meč, či zmena arogantného generála na ozajstného hrdinu, je síce jednoduchý no predsa zaujímavý. Veľké plus má snímok u mňa aj v tom, že sa neutiahol k romantickému klišé, či nereálnemu rozprávkovému záveru. Odporúčanie či opätovné zhliadnutie je v tomto prípade namieste. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (4)

  • Scéna, ve které je otrok probodnut oštěpem, byla natočena s umělým silikonových tělem. Při jeho výobě musel herec vydržet 8 hodin v silikonu, než dosáhl správné konzistence. (dinamit_1)
  • Scény, kdy šíp probodne vojáka, se točily pomocí speciálního triku, tzv. infografie. Nejprve byla natočena scéna, ve které vybuchují nálože s umělou krví, a následně se v počítači doanimovaly šípy. (dinamit_1)
  • Herci i kaskadéři prošli čtyři měsíce před natáčením tvrdým bojovým výcvikem, aby výsledné scény vypadaly co nejautentičtěji. A tak aby byla scéna dobývání pevnosti, v níž během natáčení klesly teploty až zamrzlo i moře, pomocí žebříku co nejvěrohodnější, rozhodli se dokonce herci bojovat doopravdy. Akce a pády jsou proto filmovány bez triků. Přinejmenším jednou se to ale nevyplatilo jihokorejskému herci Woo-seong Jeong (Cold Eyes (2013), Scarlet Innocence (2014)), který při natáčení specifické scény upadl a poranil si koleno. (dinamit_1)

Reklama

Reklama