Reklama

Reklama

Válečník

  • Česko Musa Válečník (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roku 1375 na území veľkej Čínskej ríše panuje totálny vojnový chaos medzi jednotkami znesvárenej mongolskej dynastie Jüan a čínskej dynastie Ming. Keď zajmú diplomatov zo susedného kórejského kráľovstva Coryo, obvinia ich zo špionáže a vedú do vyhnanstva. Ak chcú deviati kórejskí bojovníci ešte niekedy uvidieť svoj domov, musia vykonať záslužný čin - oslobodiť unesenú čínsku princeznú z dynastie Ming, aby jej cisársky otec im umožnil návrat do vlasti. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

tombac 

všechny recenze uživatele

Musa má téměř vše, co by měl správný historický velkofilm mít. Vhodnou skladbu hrdinů, od tvrdého a zásadového generála, tajemného reka mistrně ovládajícího kopí, moudrého lučištníka, divokého vousáče ohánějícího se se svou sekerou, až po krásnou princeznu. Vojevůdci v čele mongolských hord nechybí charisma a bojovníky z Korya nemilosrdně pronásleduje s cílem získat mingskou princeznu stůj co stůj. Řeže jsou líté a poutavě natočené, se značným smyslem pro krvavý detail. O velké, těžké zbraně, skrz naskrz probodaná těla a usekané končetiny tu opravdu nouze není. Obrazová stránka působí krásně a epicky rozmáchle. Jen hudba trochu pokulhává, místy mi připadala k drsnému historickému filmu se nehodící. Směrem ke konci Musa trochu ztrácí na síle a nedokáže již tolik strhnout jako v první polovině. To nic nemění na faktu, že je to jeden z nejpůsobivějších historických válečných filmů, na který může kupříkladu takové Království nebeské jen obdivně zhlížet z prachu nehostinné izraelské pouště. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemné prekvapenie, na ktoré som narazil náhodou na webe a následne (keďže tam bola Zhang) som si kúpil DVD. Jednoduchý príbeh hŕstky kórejcov o záchrane vlastných krkov prostredníctvom únosu mingskej princeznej Yuanom je natočený spôsobom, za ktorý by sa nemuseli hanbiť ani najväčšie veľkofilmy Hollywoodu. Neustále strety s mongolmi sú naozaj krvavé a realistické, choreograficky výborne zvládnuté a veľmi presvedčivé. Film s posolstvom o sile priateľstva a hrdinstve, ktoré musí skončiť hrdinskou smrťou. Celkovo neznámi herci tu excelujú a v každej z postáv sa jej charakter vyvíja, alebo skôr ukazuje svoju skutočnú tvár. Z generála Choi sa stáva tvrdohlavý sebec, ktorý na úkor svojej neomylnosti nechá pobiť časť jednotky, z Yeosola, tichého otroka sa stane neprekonateľná war machine a úplne najlepší je Jinlip - tichý lukostrelec, ktorý sa stane nepísaným vodcom preživších obrancov v rozpadnutej pevnosti, ktorú sa márne snažia ubrániť. Zhang Ziyi od ktorej som čakal trochu viac si tu vyskúšala kópiu svojej Yen Yu z Tigra a Draka, avšak ku koncu to tiež rozbalila. Pokiaľ by som to mal porovnávať s TaD a Hrdinom tak poradie by bolo asi 1. TaD, 2. Musa 3. Hrdina ()

Reklama

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Máloktoré z ázijských, vojenských, historických jatiek dokáže tak citovo naviazať diváka na filmové postavy, ako je to v tomto filme. V Bojovníkovi som emočne prežíval každú stratu hlavnej postavy, čo sa u mňa nestáva veľmi často. Čím to je? Možno tým, že v pozadí hrá nádherná hudba, možno tým že kamera a strih sú v perfektnej rovnováhe, čo spôsobuje plynulé odvíjanie sa deja. Moje srdce plesalo aj pri akčných scénach, ktoré sa nebáli ukázať ani surovú brutalitu, výborne choreograficky zvládnuté súboje či s citom robené počítačové efekty. Celé putovanie je zasadené do nádherného prostredia, kde si Kórejci neodpustili zakomponovať niekoľko básnických obrazov. Dej, keď sa z rozmaznanej princezničky, zvyknutej na maniére z paláca stane žena, ktorá sa nebojí použiť meč, či zmena arogantného generála na ozajstného hrdinu, je síce jednoduchý no predsa zaujímavý. Veľké plus má snímok u mňa aj v tom, že sa neutiahol k romantickému klišé, či nereálnemu rozprávkovému záveru. Odporúčanie či opätovné zhliadnutie je v tomto prípade namieste. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Čínský film má očividně velkou zálibu v dlouhých historických válečných filmech. Válečník je toho typickým příkladem, možná s trochu menším rozpočtem, ale jinak je velice dobrý a brutální. Násilím se nešetří a v mnohých potyčkách zemře vždy část dosavadních hrdinů. Každopádně režisér nesměřoval k patosu a chtěl vše ukázat celkem realisticky. Jedinou, ale zato velkou, nevýhodou filmu je jednoduchý příběh, který je natáhnutý na dvě a půl hodiny...Jinak ale velmi pohledný historický válečný snímek. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Hutný bojový film, jehož nadprůměrná stopáž nemá díky mnoha akčním sekvencím a přiměřenému tempu přesně balancujícímu na hraně svižnosti a detailnosti, ani možnost začít nudit. Tomu je až s podivem, neboť děj je dosti povrchní a lineární, okatě využívá klasických hrdinných klišé a na druhé straně není ani opředen výsostnou poetikou, či hlubším filozofickým posláním (proto je srovnání s Tygrem a Drakem, Hrdinou, či Klanem létajících dýk naprosto nemístné). Kritiky nemůžu ušetřit ani akční scény, které by ocenily více přehlednějších záběrů polocelku namísto chaotického stříhání v detailech. Jedině velice podařený závěr, který konečně předvádí nějaký cit pro estetiku (kontrast sněhu s ohněm) a emocionální náboj, mě tak tak přesvědčil k přiložení chabé čtvrté hvězdy. 7/10 ()

Galerie (19)

Zajímavosti (4)

  • Scéna, ve které je otrok probodnut oštěpem, byla natočena s umělým silikonových tělem. Při jeho výobě musel herec vydržet 8 hodin v silikonu, než dosáhl správné konzistence. (dinamit_1)
  • V době svého vzniku byl snímek považován za jeden z vůbec největších filmových počinů tehdejší jihokorejské kinematografie. Rozpočet uvolněný produkční společností k výrobě přesáhl veškeré tehdejší filmové projekty. A s více jak dvěma miliony prodaných lístků, stal se v roce 2001 snímek celkově osmým nejvýdělečnějším jihokorejským snímkem. Filmoví tvůrci se pokusili co nejvěrohodněji napodobit nejenom zaznamenanou historickou událost, která měla neblahý vliv na tehdejší politickou pospolitost mezi čínskou vládnoucí dynastií Ming a korejskou vládnoucí dynastií Goryeo, ale také tehdejší vojenskou výzbroj, válečné zbraně či chování jednotlivců. Ve filmu je zřetelné, že každá národnost, počínaje Korejci, konče Číňany a Mongoly, mluví vlastním dialektem s co nejvěrohodněji napodobovaným přízvukem. (Conspi)
  • Scény, kdy šíp probodne vojáka, se točily pomocí speciálního triku, tzv. infografie. Nejprve byla natočena scéna, ve které vybuchují nálože s umělou krví, a následně se v počítači doanimovaly šípy. (dinamit_1)

Reklama

Reklama