Reklama

Reklama

Válečník

  • Česko Musa Válečník (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roku 1375 na území veľkej Čínskej ríše panuje totálny vojnový chaos medzi jednotkami znesvárenej mongolskej dynastie Jüan a čínskej dynastie Ming. Keď zajmú diplomatov zo susedného kórejského kráľovstva Coryo, obvinia ich zo špionáže a vedú do vyhnanstva. Ak chcú deviati kórejskí bojovníci ešte niekedy uvidieť svoj domov, musia vykonať záslužný čin - oslobodiť unesenú čínsku princeznú z dynastie Ming, aby jej cisársky otec im umožnil návrat do vlasti. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

Marius 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemné prekvapenie, na ktoré som narazil náhodou na webe a následne (keďže tam bola Zhang) som si kúpil DVD. Jednoduchý príbeh hŕstky kórejcov o záchrane vlastných krkov prostredníctvom únosu mingskej princeznej Yuanom je natočený spôsobom, za ktorý by sa nemuseli hanbiť ani najväčšie veľkofilmy Hollywoodu. Neustále strety s mongolmi sú naozaj krvavé a realistické, choreograficky výborne zvládnuté a veľmi presvedčivé. Film s posolstvom o sile priateľstva a hrdinstve, ktoré musí skončiť hrdinskou smrťou. Celkovo neznámi herci tu excelujú a v každej z postáv sa jej charakter vyvíja, alebo skôr ukazuje svoju skutočnú tvár. Z generála Choi sa stáva tvrdohlavý sebec, ktorý na úkor svojej neomylnosti nechá pobiť časť jednotky, z Yeosola, tichého otroka sa stane neprekonateľná war machine a úplne najlepší je Jinlip - tichý lukostrelec, ktorý sa stane nepísaným vodcom preživších obrancov v rozpadnutej pevnosti, ktorú sa márne snažia ubrániť. Zhang Ziyi od ktorej som čakal trochu viac si tu vyskúšala kópiu svojej Yen Yu z Tigra a Draka, avšak ku koncu to tiež rozbalila. Pokiaľ by som to mal porovnávať s TaD a Hrdinom tak poradie by bolo asi 1. TaD, 2. Musa 3. Hrdina ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Kdo je vůbec v tomto (super)hrdinském eposu oním válečníkem? Snad bývalý otrok a největší bijec, jakého kdy Korea spatřila? Nebo generál, který sice bojuje obstojně, ale jemuž by strategické schopnosti i Xerxes záviděl? Třetím v nabídce je hrdinný kapitán, mistr lučišník, kterého všichni berou jako největší autoritu. Tohle dilema bych nechal stranou a vrhnul bych se rovnou na film samotný. Já miluju poetiku asijských filmů o bojovém umění, ale tady až na šikmé oči a fajn asijskou hudbu nebylo východní filmové krásy ani za mák. Což pro mě znamená zklamání. Bojové sceny se fakt povedly (když opomenu nadlidský výkon pana kopí, který jsem mu střídavě věřil a střídavě ne), krev v nich stříká, umírají hlavní i vedlejší postavy, ... Ale co ty herecké výkony? Pár z herců tam vážně přehrává o sto sedm (o sto šest nestačí). Tohle se filmu dá ale odpustit, kupa amerických "hitů" to má podobně, takže je nasnadě, zda dát tři nebo čtyři hvězdy. Naštěstí je tady velké klišoidní a kýčovité finále s debilními obrázky na jednoho umírajícího Korejce za druhým, na opakující se jev, kdy bojovník zachraňuje stařenku/dítě/mnicha/dosaďte si sami, a konečně superdojemný závěr jak jinak podbarvený nějakou tou asijskou pop odrhovačkou, která kazí i ten dojem z pěkného soundtracku. Stojí za to vidět, ale nemá cenu to vyhledávat nebo dokonce vidět víckrát. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

1375, boj mezi čínskejma a korejskejma dynastiema. Úkolem pro generála Choi Junga zní jasně: chránit velvyslance a jeho delegaci! Nemaj kliku a tak jsou posláni za doprovodu Mingů přes poušť do vyhnanství. Na poušti je nejen horko, ale taky vojáci imperia Yuan, kteří Mingy povraždí a Korejci tak mohou (radostně) putovat za svojí záchranou. A za této složité politické situace se odehrává příběh bezejmenýho otroka, zachráný princezny, několika bojovníků a vesničanů. Taky nesmíme zapomenout na Mongoly. Čekal jsem víc. Useknutý ruce a nohy k takovým filmům patří. To nemusej inzerovat. Chybí mi tu ona ,,poetika" soubojů. Jen asijský ,,maso" za záchranu princezny mě neuspokojuje. Scény nejsou nijak extrémně krvavé, většinou je hovno vidět. Na druhou stranu se povedlo v dramatickejch scénách dobře vystupňovat napětí, a taky zajímavý rozuzlení. Scénář je zajímavej, herci výborní, kamera spolu se střihem zvláštně sympatická. Jo, troufám si napsat, že je to skvěle natočený. Trošku mi to výpravou a stylem filmařiny připomínalo ,,Gladiátora" (ale jen trošku). Přes spoustu pozitiv mi tady něco do válečnýho filmu chybělo. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Historický film takových rozměrů a kvalit, jakých už dlouho žádný hollywoodské produkce nedosáhl. Je vidět, že obyvatelé Asijského kontinentu si váží svých dějin mnohem více, než je tomu v západním světě. Skvělé vykreslení děje doprovází perfektní hudba a herekcé výkony, které zasluhují nemalou pochvalu. K dokonalosti však i přesto krůček chybí. 8/10 ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Příběh o tom, jak je skupina Korejců pronásledována mongolskými vojáky, kteří je chtějí nejen zlikvidovat, ale mají také zálusk na princeznu z dynastie Ming, kterou z jejich zajetí Korejci vysvobodili, nepřináší bohužel nic moc originálního. Kamera sice snímá krásným způsobem poušť, les, step..., ale třeba v bojových scénách už to tak slavné není. Ty jsou totiž natočeny dost nepřehledně. Titulní válečník se tvářil pořád tajemně, ale když ten svůj pohled s kopím za zády párkrát zopakoval, přišlo mi to už trapné. A Zhang Ziyi tu bylo pouze jako krásná ozdoba, což je škoda. Jenže ona stejně neměla víc co zahrát. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (4)

  • Scéna, ve které je otrok probodnut oštěpem, byla natočena s umělým silikonových tělem. Při jeho výobě musel herec vydržet 8 hodin v silikonu, než dosáhl správné konzistence. (dinamit_1)
  • Herci i kaskadéři prošli čtyři měsíce před natáčením tvrdým bojovým výcvikem, aby výsledné scény vypadaly co nejautentičtěji. A tak aby byla scéna dobývání pevnosti, v níž během natáčení klesly teploty až zamrzlo i moře, pomocí žebříku co nejvěrohodnější, rozhodli se dokonce herci bojovat doopravdy. Akce a pády jsou proto filmovány bez triků. Přinejmenším jednou se to ale nevyplatilo jihokorejskému herci Woo-seong Jeong (Cold Eyes (2013), Scarlet Innocence (2014)), který při natáčení specifické scény upadl a poranil si koleno. (dinamit_1)
  • Scény, kdy šíp probodne vojáka, se točily pomocí speciálního triku, tzv. infografie. Nejprve byla natočena scéna, ve které vybuchují nálože s umělou krví, a následně se v počítači doanimovaly šípy. (dinamit_1)

Reklama

Reklama