Reklama

Reklama

Prokletí rodu Kennedyů

  • Francie Il n'y a pas de Kennedy heureux (více)
TV spot
Francie, 2010, 97 min

Režie:

Patrick Jeudy

Hrají:

John F. Kennedy (a.z.), Robert F. Kennedy (a.z.), Jacqueline Kennedy (a.z.), Richard Nixon (a.z.), Lyndon B. Johnson (a.z.), Jimmy Hoffa (a.z.) (více)

Obsahy(1)

Tvůrci dokumentárního filmu zvolili netradiční metodu, když vložili vyprávění příběhu o rodu Kennedyů do úst chův a guvernantek, které byly přítomny překotným událostem v životech jednotlivých členů rodinného klanu.
Budeme tak svědky budování vážené rodiny tvrdou rukou otce Josepha, dále nadějí, vkládaných do nejstaršího syna Josepha Jr., které ukončila jeho smrt uprostřed bojů druhé světové války. Nahlédneme za oponu strmých vzestupů a o to tragičtějších konců Johna Fitzgeralda a Bobbyho, kterým byly životy přeťaty výstřely jejich vrahů.
Vyprávění ale začíná dubnem 1984, to v Hickory Hill zemřel David, Bobbyho syn a zástupce následující generace, jenž byl prvním z dětí Kennedyových, který skonal zvlášť bolestným způsobem a o němž si chůvy řekly: "Takže je také prokletý, jako ostatní." Protože pokud Kennedyové dostali něco do vínku, pak to byla smrt. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (26)

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Docela fascinující dokument i úhel pohledu na rodinu, jejíž image zakrývala kromě tvrdosti i opravdu děsivá tajemství. Asi nejvíc mě dostal příběh Rosemary Kennedy, rozverné dívky, u níž se praotec Kennedy obával promiskuity a poskvrnění rodinné pověsti. Našel praktické řešení problému: lobotomii a dožití v blázinci. Rosemary vymazali z rodinných fotek, prostě už neexistovala - a všichni se zářivě a příkladně usmívali dál... ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Jako úhel pohledu / názor člověka dobré. Velká kupa archivního materiálu. Akorát možná trochu přeťáplá stopáž. Místama mi sice přišla na mysl taková úvaha "Proč ta chůva nebyla prezidentkou USA, když má takovej přehled a všechno ví", ale beru to. Je to prostě názor, zmiňovaný úhel pohledu. Mimochodem přináší i řadu zajímavého. Takže proč ne. ()

Reklama

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Nepáčil sa mi spôsob sprevádzania dokumentom slovami imaginárnej opatrovateľky - jednak sa mi zdal príliš "na efekt", jednak bolo pre mňa miestami problematické rozoznať, čo sú ešte fakty alebo aspoň odvodené informácie, a čo už je len "umelecká licencia", inak povedané lyrické emotívne žvásty... Taktiež mi tam nesadol hlas Taťjany Medveckej. Ale keďže bol dokument plný autentických fotografií a najmä záberov a okrem toho som dostala veľa zaujímavých informácií a podnetov na zamyslenie, tak ho hodnotím vysoko. Vydržala som ho sledovať, a hoci bol dlhý, udržal moju pozornosť. ()

suicide 

všechny recenze uživatele

Tohle asi natočil někdo, kdo má sklony k melodramatu a kdo neslyšel nikdy o tom, jak se má točit dokument. Výsledkem je nulová snaha o objektivitu, zveličování maličkostí a hledání souvislostí, kde nejsou. Samozřejmě od počátku bylo jasné, kam nás chce zavést tento závádějící a manipulativní komentář sestavený ze zápisku chůvy s rozhledem a schopnosti pochopení asi tak 13 letého dítěte. Když od samotného počátku se mluví o prokletí rodu a to v okamžiku, kdy jediné dvě "nepřirozené" smrti byly zaviněny válkou. To trochu zavání tím, že za jakékoli další pochybení nějakého pubertálního Kennedye můžou právě ony vychovatelky, když je vychovávaly v pýše a u každých otevřených dveří paranoicky volaly vražda a prokletí. A pokud Kennedyové umírali? Psychopati a riziko povolání je snadným vysvětlením - obzvláště když dvě generace v této rodině čítají desítky členů - někdo prostě předčasně umřít musí. A to je voda na mlejn těm vychovatelským husám. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Dokument se mi líbil. Hlavně nové informace v něm. Netušila jsem, že ono prokletí rodu Kennedyů přivolal patriarcha Joseph, když jako velvyslanec USA ve Velké Británii odmítal zasahovat do Hitlerova honu na Židy. Ať si Hitler dělá co chce, tvrdil Joseph Kennedy. USA ani svět s ním nesouhlasili, někdo ho pravděpodobně za tato slova proklel a důsledky pro rodinu Kennedyů známe všichni. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama