Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladík Louis bydlí v Montrealu. Nemá žádné zájmy, skutečné přátele, ani sny. Jeho jediným koníčkem je sledování pornografie a sebeukájení. Louisova frustrace narůstá. Po přestěhování do nového bytu má navíc nového souseda, který je jeho pravým opakem: pohledný mladík je obklopen přáteli, je zábavný, je šťastný. V zakomplexovaném Louisovi tento muž vyvolává nové podněty, které mu nakonec promění život. Laurentie je dramatem o maximální vyprázdněnosti života v současné společnosti. Vnější i vnitřní drama Louisovy existenciální cesty je vyprávěno vytříbeným asketickým stylem prostřednictvím dlouhých záběrů a s pouhým minimem dialogů. Díky formálním aspektům lze snímek zařadit do proudu spirituální kinematografie. Laurentie nejednoduchým způsobem tématizuje sex, smrt i duchovní rozměr života. Svým vyzněním připomene snímek Bitva na nebi (Batalla en el cielo, 2005) režiséra Carlose Reygadase. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (22)

Domec odpad!

všechny recenze uživatele

Ano a mame tu (omluvte muj slovnik) sracku festivalu. Opet "hlubokej" film o malo dialozich s dlouhejma zaberama a bez hudby je pouze pro zasvecene, coz jsou asi tak 3 lidi ze salu (reziseri a producentka). Film je proste zlo a pokud nejste masochisty tvrdyho kalibru a nechcete se unudit k smrti nebo se nejvic znechutit, tak vam to opravdu nedoporucuji. Do ted si lamu hlavu jak dali dohromady scenu s deodorantem, ze by osobni zkusenost rezisera/scenaristu? Pak vam dale vypichnu jednu z dalsich vybornych scen, kterych ma tenhle film nezpocet. Ano, jedna se o 11 minutovy zaber na tri typky v kuchyni co sedej a cumej. A to se reziseri chlubili jak tuhle scenu dali na prvni pokus; jasne ze to dali ne prvni pokus, kdyz tam jenom cumej, co se na tom asi tak da zkazit?! No proste a jednoduse, film pod nasim pracovnim nazvem "Honič" je opravdu dilo! **IFFKV 46th** ()

RasputincZ 

všechny recenze uživatele

Celý film jsem se snažil přistupovat k dílu dvou mladých Kanadanů pozitivně, neustále jsem hledal v nekonečných onanovacích scénách smysl, význam, ale nejspíš marně. Z Laurentie odešlo bezkonkurenčně nejvíce diváků a nikdo jim to nemůže mít za zlé. Sledovat 11 minutovou scénu, kde hraje klasická hudba a tři postavy popíjí pivo dokáže být pěkně otravné a uměleckou hodnotu jsem v tom vážně nezaregistroval. Jednu hvězdu dávám za závěr, který svým twistem připomíná aspon trochu film. Nejvtipnější na tom ovšem je, že zrovna tenhle snímek, který patří mezi nejhorší a nejdivnější, které jsem letos ve Varech viděl, mi i několik dní po projekci utkvěl v paměti. [MFF KV 2011] ()

Reklama

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Fakt jsem to nepochopila a nemám s tím problém (dohnala ho k demenci nuda, zmatená sexualita a neláska k angličtině, anebo se chabrus na hlavu už narodil?). Kluci mladý režisérský jsou holt na starou zkostnatělou Báru moc přechytralý, nestíhá všechny ty metafory o french vs english rozluštit, je toho všude tolik. Ale předem zmíněná jedenáctiminutová scéna v kuchyni je ge-ni-ál-ní. P.S.: Od kdy nějaká nula Davies182 ví, co komu šmakuje? ()

pstros 

všechny recenze uživatele

Jak tu tak pozoruji množící se posměšné, silně kritické komentáře, říkám si, že je třeba připojit názor z druhé strany mince. Ano, film se mi líbil a řadím ho k tomu nejzajímavějšímu, co jsem měl možnost na 46.ročníku MFF KV vidět. Málokterý film na mě dokázal bez použití umělých post-produkčních triků tolik zapůsobit a dokonale na mě přenést pocity a narůstající frustraci hlavního hrdiny. Stačilo překonat tradiční festivalovou únavu na počátku filmu a oprostit se od rušících elementů kolem mě. Tím mám na mysli “diváky“ odcházející demonstrativně ze sálu, aniž by si neodpustili zbytečné hlasité komentáře, či hláškující diváky na velevtipné téma ”honič”. Nejspíš právě ti sem pak bez skurpulí napíší zdrcující komentáře, aniž by filmu dali šanci začít pozvolna ale o to neúprosněji pohlcovat divákovy smysly a věřte mi – to tehle zajímavý a osobitý film dokáže opravdu skvěle. Nechci Laurentii vynášet do nebes - opravdu se v tomto debutu najde pár nedotažených míst, či z mého pohledu zbytečných scén – jen chci nabídnout pohled z druhé strany, pohled diváka, který si z tohoto filmu odnesl nejen silný pocitový zážitek, který ze mě ještě dlouho nevyprchá, ale který ten film dokoukal! Ještě si dovolím rýpnout, jak velkým je Laurentie kontrastem k plytké neoriginální festivalové žánrovce Win Win, která se přitom hned s “přehledem“ usadila na první příčce divácké oblíbenosti letošního ročníku MFF KV. ()

Zyne 

všechny recenze uživatele

(MFF KV 2011) Ne úplně nezajímavý film, který však trpí celou řadou nešvarů, z nichž zmíním např. pouze povrchní sledování psychických problémů hlavní postavy s absencí jakékoliv snahy o rozpitvání toho, proč vlastně je takový "jebo", či samoúčelnost některých dlouhých záběrů, které sledují věci a scény, na kterých nic zajímavého není a slouží asi jen k natažení stopáže. Ovšem obsahuje i některé velmi silné scény, které mají větší kadenci od kuchyňské "one take" scény, která je prostě skutečně silná, i když se tam toho na první pohled tolik neděje. Některé následující scény jsou pak skutečně výborné (návrat domů po přespání v parku s následným "přivítáním" svého souseda, cesta vlakem, "pohoda" u rodinného stolu...). Avizované narážení na politické problémy neviditelné (kromě klení na anglickou adresu). Výkon mr. Schwartze ovšem zamyšlení a respektu hodný, co ten kluk neměl problém na plátně předvést, se jen tak nevidí a "jeba" mu lze velmi snadno uvěřit. Jen kdyby se trochu více pitvalo to, kdy a proč se vlastně "jebem" stal... ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama