Reklama

Reklama

Kids

Trailer

Obsahy(1)

52-tiletý režisér Larry Clark ve filmu Kids velmi přesvědčivě zachytil podle scénáře devatenáctiletého mladíka jeden den ze života newyorských teenagerů, jejichž čas takřka beze zbytku vyplňují drogy a sex. Mladíček Telly je posedlý získáváním nezletilých panenských milenek. Kromě jiných předností to pro něj znamená jistotu, že se nenakazí nějakou pohlavní chorobou. Právě on však nevědomky šíří AIDS...
Film je velmi sugestivní a znepokojivou moralitou, varující před drogami, násilím a promiskuitou. Clark obsadil do filmu výhradně neherce, jež dokázal přimět k mimořádně spontánnímu projevu. Dospělí se ve filmu až na několik výjimek neobjevují; svět osmnáctiletých "dětí" tu existuje jakoby v izolaci, takže dospělí tu nevystupují ani jako "nepřátelé". Clark bohužel nezachycuje sociální zázemí svých postav a jen sporadickými náznaky obohacuje jejich poněkud jednostrunnou charakterizaci. Snímek, v četných erotických scénách balancující na hranici měkké pornografie, je v domácích kinech přístupný (na rozdíl o některých zahraničních států) již od patnácti let. Právě mladé generaci je totiž Clarkovo dílo jako memento určeno. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (267)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Larry Clark nám nabízí výborný pohled na New York poloviny 90tých let. Autentické, reálné prostředí tohoto nikdy nespícího města. Mládež, bezvýhradně chycená skateboardingem a zdánlivě bezstarostným, teenagerským životem, plným všeho špatného, což si myslím, že v NY v těchto letech, byly naprosto běžné radovánky oněch "dětí", kteří rozhodně nemyslí jako děti. Stačí se podívat na ten reálný, všudypřítomný ruch a plné ulice. Jejich tu hodně, přesto každý sám. Chloë Sevigny zde asi jediná předvádí nějaký herecký výkon a sedne jí to skvěle, to se musí nechat. V 90tých letech jsem děj, dá se říci, částečně odmítal a byl unášen silným nádechem SK8 culture, ve státech již v této době těžce zakořeněné. Nemyslím si, že by chtěl Clark nějak více záměrně "šokovat" a jestli ano, tak snad nešťastným osudem (nejen) třech mladých, krásných dívek. Po dějové stránce se film celkem slušně vyvíjí. Bezvýchodnost situace stále narůstá a nakonec dospěje k jasnému konci "jesus christ, what the fuck happend?". Jen pár osudů z mnoha, vždyť jich je tam opravdu hodně. Obrovský plus za originální hudbu k filmu, a také za perfektní sbírku oldschool hip hop songů. Film, který vidět v patnácti bylo opravdu velmi "inspirující". Záleží jen, čím se člověk nechal inspirovat. Dnes si to dávám v originále, což mé hodnocení drží ještě pevněji. ()

ChewieDC 

všechny recenze uživatele

Hodně nadčasová záležitost. V době, kdy byl film uváděn v našich kinech, jsem byl teenager a kdo ho neviděl, byl loser. Byl jsem loser. Po osmi letech jsem to napravil na DVD a musím říct, že bych to v té době stejně nepochopil. Larry Clark je podivín a možná by se dal označit i za pedofila hrajícího si na filmaře. Přesto má jeho snímek výpovědní hodnotu, která je tvrdá, ale i tak skutečná. Kids jsou realita a ačkoliv tomu někdo nechce věřit, skutečně to občas takhle chodí. Neherci se v kameře mění v profesionály, naturalistické záběry dodávají nádech dokumentárního snímání. Příběh se příliš nerozvíjí a jde v přesně očekávaných stopách, ale i tak je hluboký a silný. Rozhodně si zaslouží své místo ve filmové tvorbě. ()

Reklama

Faidra odpad!

všechny recenze uživatele

Ač rok je to mnohý, vidím to jako dnes. Své spolužáky z gymplu, kteří byli ze zprávy, že se jde se školou do kina, otrávení už předem v tušení, že se nám opět poštěstí zhlédnout veledílo. A sebe, jak je utěšuju : "Berte to z tý lepší stránky, vždyť se ulejem, ne?" Když šly závěrečné titulky, většina lidí seděla v konsternovaném tichu, někteří se nahlas smáli a někteří (včetně pedagogů) spali. Jen já jsem seděla a usedavě vzlykala: "A kvůli tomuhle jsem přišla o chemii a němčinu, búúúúúúúú..." ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Keď som tento film pred desiatimi rokmi videl prvýkrát, zdal sa mi neuveriteľne prehnaný, resp. som si po celý čas šokovaný hovoril, že tí Američania sú fakt v riadnych sračkách. Iba o čosi pozdejšie bol už iba mierne nadnesený. Dnes mi príde ako vcelku 'coolová’ záležitosť s malinkým varovaním v podtexte... Radšej nemyslím na to, ako by mi mohol chutiť či nechutiť zajtra (číra nevinnosť?). Každopádne (na rozdiel od ostatných Clarkových výtvorov) OPODSTATNENÁ záležitosť! P.S.: Týmto zdravím všetkých prispievateľov, ktorí považujú Kids za vykonštruovaný a prehnaný blábol. Zlatí moji.... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Občas se po letech k nějakýmu filmu vrátim a musim pozměnit hodnocení i komentář. Kids jsem poprvé viděl někdy v době, kdy jsem byl o něco mladší než hlavní postavy v tomto filmu, a tenkrát mi to přišlo docela cool a vlastně jsem chtěl mít taky nějakou podobnou partu kamarádů, poflakovat se s nima od ničeho k ničemu a třeba od nějaký kámošky chytit pohlavní nemoc. Nic hlubšího jsem v tom tenkrát neviděl. Když se na to koukám dneska, tak musim uznat, že Larry Clark, kterej tehdy točil svůj první film a do hlavních rolí obsadil různý tehdy naprosto neznámý začínající herce, případně úplný neherce, který posbíral někde na ulici, vytvořil opravdu pozoruhodný dílo, který za těch 30 let od natočení vůbec nezestárlo. Naopak ještě navíc získalo jakejsi kultovní status. Každou chvíli na mě někde vyskakuje ta notoricky známá fotka, kde partička jde po travnatym ostrůvku mezi silnicema, a každej hned pozná, že je to z Kids. Škoda, že Clark ve svý další tvorbě odbočil spíš k nějakýmu soft-pornu, kde je to převážně o snaze diváka šokovat, ale ta hlavní myšlenka filmu se ztrácí někde v pozadí všech těch sexuálních scén. Tady se o sexu hlavně kecá a těch vyloženě sexuálních scén je tu na Clarkovy poměry ještě málo a jsou hodně decentní. Taky tady Clark tolik netlačí na pilu a měl jsem z toho pocit, že je to opravdu ze života. Chválim taky to, že tady ty postavy hrajou opravdu mladý herci, kterejm je cca těch 17-18 let. Mezi nima můžete vidět třeba debutující Chloë Sevigny nebo Rosario Dawson. Příznačný je i to, že jeden z hlavních herců spáchal o pár let později sebevraždu, druhej se pro změnu předávkoval. Neřikám, že je film dokonalej, občas se trochu vleče, občas je to chování postav tak trochu postavený na hlavu, ale ty 4 hvězdy si to zaslouží. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (21)

  • Harmony Korine napsal scénář v osmnácti letech. (hot_spot)
  • Uvedení filmu bylo provázeno různými protesty a demonstracemi, obzvláště ve Velké Británii, kde byl film rychle odsouzen parlamentem. (-bad-mad-wolf-)
  • Leo Fitzpatrick (Telly) bol prvou osobou, resp. postavou, obsadenou do filmu. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama