Případy dlouholetého zneužívání vlastních dětí jsou sice poměrně vzácné, ale stávají se a vždy přitahují pozornost veřejnosti, jak ostatně dokázal i známý případ z české Kuřimi.
Americký televizní snímek Znovunalezený život (1998) líčí příběh dospívající Karen (Annabeth Gishová), kterou její matka držela v izolaci od útlého dětství, neboť se domnívala, že dcera vykazuje známky pomatenosti a mohla by ubližovat sobě i svému okolí. Po zákroku úřadů se dívka dostává do péče sociální pracovnice Iris Sayerové (Bonnie Bedeliaová), jež se vyrovnává se ztrátou vlastního dítěte a v pomoci těžce traumatizované Karen vidí možnost nalézt ztracenou životní rovnováhu. Vezme ji na svou farmu, kde se snaží vystrašenou dívku pomalu naučit základům mezilidské komunikace a chování. Rostoucí pouto mezi oběma ženami nedokáže narušit ani dívčina prostoduchá matka (Frances Sternhagenová), která se soudní cestou snaží o znovuzískání dcery do vlastní péče.
Americký režisér Steven Schachter pracuje převážně v televizi (je mj. držitelem dvou cen Emmy) a na jevišti. Ve filmu Znovunalezený život se soustředil především na vedení hlavních představitelek.
Pozoruhodnou hereckou kreaci předvádí zejména Annabeth Gishová, ale pozadu nezůstávají ani Bonnie Bedeliaová (známá jako manželka Bruce Willise v prvních dvou Smrtonosných pastech) a také významná divadelní herečka Frances Sternhagenová, která na relativně malém prostoru přesvědčivě ztělesnila umanutou Constanci, jež si vůbec neuvědomuje, co všechno své dceři způsobila. (oficiální text distributora)
LiVentura
Důležité téma k lepšímu zpracování a celovečernímu.!!!(17.10.2009)
WANDRWALL
Tohle téma je mnohem vážnější, než se zdá. Statistika říká, že 30 procent žen nemá na to být obstojnou matkou, neb jde o mentálně nezralé osoby...(6.8.2010)
buldock
Film si mě získal zejména zvoleným tématem a ústředním hereckým duem Bonnie Bedelia - Annabeth Gish , které jinak hodně televizně zpracovaný snímek povzneslo do vyšší ligy. Zajímavý a citlivě pojatý film , který by si zasloužil větší publicitu. Film: 72%(3.8.2010)
poz3n
Jakmile se koukám na TV film, tak už samo o sobě to, že mě děj zaujme, považuju za velký plus. A docela si mě ten příběh získal. Takže za 4, protože to fakt nebylo špatný.(4.8.2010)
st.verka
Citlivý film o tom, co dokáže s dítětem udělat tzv. opičí láska a jak katastrofální může být nečinnost, nebo spíš formální činnost úředníků, kteří nejen mohou, ale i musí citlivě posuzovat a pomáhat.(17.10.2009)
Yardie
Slabších 60%. Námět je celkem zajímavý, ale zpracování je slabší. Na můj vkus a dané téma je to celkem málo dramatické a psychologicky rozebrané. Je to až moc takové "happy". Chtělo to jít více do hloubky. Nicméně, i přesto je to celkem pěkný film, ale chtělo to tomu více věnovat. Howgh!(4.8.2010)
dav110
Silný příběh, to je to co z tohoto snímku dělá nadprůměrnou záležitost. Pokud na něj někdy někde narazíte, udělejte si čas a podívejte se. Myslím, že nebude zklamání. 75%(3.9.2011)
everlong
od televizního filmu jsem nic nečekala, ale tento mě mile překvapil, chvílemi z něho bylo něco víc, než jen kulisa...(17.10.2009)
Tyna31
Docela dojemný film. Musím říct, že takové téma by si zasloužilo větší pozornost.(3.8.2010)
Rodriguez13
Film, který vás dostane. Včera jak ho dávali v TV, sem ho zaregistroval, chytnul mě a nepustil. Váha těchto malých filmů je velká a mnohdy sou strašně dobře natočené, víc takových filmů bych určitě uvítal. Bonnie Bedelia podává ohromný herecký výkon, opravdu ji uvěříte, že má zájem filmové postavě Karen opravdu pomoc. Moc hezké a ze života.(4.8.2010)