Reklama

Reklama

Mawaru Penguindrum

(seriál)
  • Japonsko 輪るピングドラム (více)
Animovaný / Drama / Fantasy / Psychologický
Japonsko, 2011, 9 h 36 min (Minutáž: 24 min)

Epizody(24)

Obsahy(1)

Bratři Kanba a Šóma se starají o sestru Himari, které lékaři diagnostikovali zákeřnou nevyléčitelnou nemoc. Jednoho dne bratři vezmou Himari do akvária na představení s tučňáky, aby jí zpříjemnili zbývající dny života, avšak ta v akváriu náhle zkolabuje a umírá. Když jí bratři nasadí na hlavu tučňáčí čepici, kterou jí stihli koupit v akváriu jako suvenýr, sestra zázračně procitne, ale tajemná nadpřirozená bytost před nimi prohlásí, že pokud má jejich sestra žít dál, musí sehnat takzvaný penguindrum. Oč přesně se jedná, se bratři nedozví, ale odhodlaně se pustí do bizarního pátrání… (Hromino)

(více)

Recenze (17)

AngelLucy 

všechny recenze uživatele

Mawaru Penguindrum už vlastním jménem naznačuje, že se pouštíme do něčeho originálního, ať už řečeno v dobrém světle, nebo ne. Je však jen a jen na nás, co si z MP nakonec odneseme. Byla to slátanina přeplněná surrealistickými motivy, roztomilými maskoty, naivními pohádkovými prvky, které neustále "zpestřovaly" každodenní problémy hlavních postav v jejich reálném životě? A nebo je to vlastně geniálně napsaný "příběh", či spíš koláž různých lidských osudů a postojů, které nás vedou k hlubokému zamyšlení nad hodnotami lidské společnosti? Musím se přiznat, že bych po dokončení této série bez přídatné interpretace různých odborníků, měla dost smíšené pocity, a snažila se vše vysvětlit nějakou jednoduchou zápletkou z reálného života, kterou se autoři snažili vyjádřit imaginární a velmi pestrou cestou. Bez příslušných "dodatků pod čarou", bych ale viděla jen špičku ledovce, a velké množství z předávaných myšlenek by se mi "ztratilo v překladu". Rozhodně dost složitý seriál, který není pro každého, stojí však za zkoušku. Předem ale varuji, že i otřískaný otaku ho může sledovat i roky (můj případ). Z vlastní zkušenosti ale vím, že dlouhodobé sledování seriálu není vůbec na škodu oproti maratonům, které si člověk za týden ani nepamatuje. Dospívat se seriálem je zážitek sám o sobě, citelněji přiroste k srdci, a zároveň významněji rozšíří náš obzor zase o něco dál. A to byl právě případ Mawaru Penguindrum. ()

Starletka 

všechny recenze uživatele

Režisér Ikuhara má svůj velice specifický styl, jenž nemusí každému sednout, protože jeho díla jsou vždycky k prasknutí narvaná symbolismy, které velmi často ještě doplňují v menší či větší míře incestní a homosexuální podtóny a opakování jedné scény pořád dokola v každém díle, a občas je dost těžké to všechno strávit, ale pokud se vám podaří dostat se přes začátek, většinou zjistíte, že to stojí za to. Já osobně jsem se s ním setkala už v Uteně, ale i tady všechny tyto prvky najdete. A stejně jako v Uteně i tady se mi moc líbí atmosféra a práce s propracovanými postavami, které s každou další epizodou rostou a rozkrývají své vrstvy. Ale úplně nejvíc se mi líbí skvělé openingy a endingy, jak po stránce hudby, tak animace. A taky jsem se bála, že sami tučňáci budou otravní, ale překvapivě baví i mě. 8,5/10 ()

Reklama

-Victor- 

všechny recenze uživatele

Mawaru Penguindrum je seriál, který se musí vidět jako celek. Od poloviny se natolik změní a přitvrdí, že se to s počátkém série nedá srovnávat. Pro ty co milují anime a nebojí se popustit uzdu své fantazie, se jedná o svělou volbu. Osobně jsem velmi mile překvapen. Dobře propracované postavy, výtečná hudba a srdcervoucí konec... ()

Larky 

všechny recenze uživatele

Tři sourozenci, holka a dva kluci, vcelku poklidně žijí společně svoje životy, pak ale zasáhne vyšší osud a holčina vážně onemocní, hochům doktor jednou řekne krutou diagnózu a totiž, že holčinu nemůžou vyléčit a že zemře, pro ty je to pochopitelně šok, snaží se vymyslet, jak by jí ve zbývajícím čase mohli udělat radost a nakonec zavítají do Zoo. Tam samozřejmě neopomenou navštívit pavilon tučňáku, poté jdou zakoupit nějaký ten suvenýr, ať holčina má aspoň nějakou vzpomínku, holčina si vybere zvláštně vypadající klobou a zatímco ho její bratr platí, ztratí se mu, pak už je slyšet jen řev, holčina najednou upadla a je mrtvá, totálně zdrcení bratři poté v nemocnici brečí u mrtvé sestry, ta se najednou zvedne a....Odtud se začne rozvíjet bizarní a přitom krásný příběh z naprosto dotaženou kresbou a hudbou. Hlavní trojka je sympatická jako málokdo letos, komediální momenty fungují, tak jak mají, prostě je to celé skvělé. Jestliže hledáte netradiční zážitek a nebojíte se občasného ztracení v ději Mawaru Penguindrum je tu přesně pro vás...a já můžu jen vřele doporučit - lepší 4* ()

Kontractor 

všechny recenze uživatele

Toto anime je z velké stránky artová záležitost. Bizarní? Určitě...Připomíná mi to mé oblíbené studio Shaft a jejich Arakawa under the bridge nebo anime NHK ni Yokoso. Soudtrack je geniální. Neřekl bych, že se v dějí člověk ztratí, pakliže jste již zvykli na tento styl. Scénář se zdá, že není složitý, ovšem nakonec se pomalu rozplétá a přidává nové poznatky a je originální, což oceňuji. Na druhou stranu to opravdu není pro každého, už jenom pouze parodování mahou shoujo mimozemským kloboukem je po grafické a animační strance perfektně zpracováno, ale bez znalostí realií to někdo muže považovat za kýč. Komediální prvky příjmně doplňují atmosféru a rozdilnost charakterů je skutečně zřetelná. Po skončení seriálu dávám 5. ()

Galerie (605)

Reklama

Reklama