Reklama

Reklama

Jak přežít pokrok

  • Kanada Surviving Progress
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Pořad o velkoleposti a zároveň dvojsečnosti pokroku lidstva odhaluje velké riziko provozování softwaru 21. století v podobě našeho know-how na prastarém hardwaru, kterým je náš mozek primáta, jenž nebyl 50 000 let upgradeován. Prostřednictvím rozmanitých obrazů a působivého soundracku se vydáme na cestu, během níž se zamyslíme nad naším přechodem od jeskynních lidí k výzkumníkům vesmíru. Ronald Wright, jehož bestseller „A Short History Of Progress“ (Krátká historie vývoje) se stal předlohou tohoto filmu, odhaluje, jak civilizace opakovaně decimovala „vývojové pasti“ – lákavé technologie sloužící bezprostředním potřebám, avšak jen zřídkakdy těm budoucím. Dokument nám překládá jasné důkazy v podobě prolínajících se příběhů z čínského jezdeckého klubu, člověka z Wall Street, který odkrývá ničím neomezovanou a chamtivou finanční elitu bezohlednou vůči životnímu prostředí, a ekopolicistů bránících spálenou Amazonii. V minulosti jsme mohli spotřebovat místní zdroje a přesunout se jinam. Pokud se však dnešní globální civilizace zhroutí následkem přehnané konzumace, je po všem. Žádnou záložní planetu k dispozici nemáme. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (15)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jako optimista z povolání si dovoluji tvrdit, že nás pokrok jednou všechny zabije. On se totiž vždycky najde nějaký dobrák, který myšlenku důležitou pro lidské poznání neopomene zneužít proti lidem a devastaci přírody k tomu přihodí jako bonus zdarma. Tento dokument je zkrátka v souladu s mým dosavadním poznáním světa, ale zvolená forma měla dost daleko k fascinující zábavě, které bych jistě udělil lepší hodnocení. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Dokumentů tohoto druhu je jistě mnoho a možná, že se i opakují, ale jak je známo opakování je matkou moudrosti a to že jsme přelidnění a planetu plundrujeme je holý fakt, který nemůže nikdo popřít. Dokument o tom jak korporace a banda zbohatlíků udává směr ničení naší planety, přispívá k zadlužením zemí třetího světa i nadbytku nepotřebného. 75 % ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

V dokumentu zazní hodně zajímavých věcí. Konečně někdo v dokumentu pojmenoval viníky kácení amazonského pralesa: "Lidé kteří jsou zodpovědí za zničení Amazonie jsou velkostatkáři a mezinárodní korporace. Největší statkáři jsou senátoři, poslanci a důstojníci. To oni ničí amazonský prales. Během sledování dokumentu, kde mnohokrát zazní, že se musíme všichni omezit, mě napadlo proč to zašlo tak daleko a nějaký globální vůdce neřekl už před lety, kolik lidí se tedy na naši planetu vejde, abychom se nemuseli omezovat dýchat? Ročně přibývá 200 milionů lidí. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tento dokument má co říct, ale řekne to tak rychle, že se v celé následující stopáži pouze opakuje. Opakování je matka moudrosti, ale všeho moc škodí. Dokument sice nabízí řešení bezvýchodné situace, do které se kvapem ženeme, ale toto řešení je z kategorie neakceptovatelných. Vůbec jsem třeba nepochopil, jakou roli v tom všem sehrál ten ošklivý Číňánek a proč vůbec byl do dokumentu zahrnut. Dokumentu velmi chybí takový ten pomyslně zdvihnutý ukazováček. Názory prezentuje velmi suše a ponechává na divácích, jak s nimi naloží. Jsem si jistý, že vě většině případů absolutně nijak. Většina z diváků nebude mít vůbec zájem informace akceptovat a ti kteří by čirou náhodou zájem měli, tak ti budou postrádat moc cokoli změnit. Já se k této situaci stavím třeba tak, že vzhledem k tomu, že jsem si plně vědom toho, kam se řítíme, tak se s radostí nechám unášet proudem s tím, že se jistě budeme snažit katastrofu oddalovat tak, jak jen to bude možné. Pokud mi vše výjde podle plánů, tak na svět nepřivedu nikoho, kdo by potenciálně mohl zažít situaci až to všechno praskne. To poté bude celé lidstvo v takové prdeli, jakou si bojím představit. Dokument mě prakticky vůbec v ničem neobohatil a zpracování také nepovažuji za nejatraktivnější. Zhlédnutí jistě nikomu neuškodí, ale upřímně není příliš o co stát. ()

Zahir 

všechny recenze uživatele

začalo to zajímavě, proč se člověk chová tak a né jinak atd.. ale potom převládly jenom obecně známé žuchly, že Země není nafukovací a že velkostatkáři ničí prales, což je škoda, ale i tak film rozhodně stojí za vidění.. je dobré vědět, že ještě existují lidi, kteří nemají v hlavě lejno, žel Bohu masa je těžce zmasírovaná a vypatlaná na to, aby si uvědomila, kam se řítí..každopádně, čím dřív lidstvo vychcípá, tím líp pro všechny živé tvory na této planetě ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama