Reklama

Reklama

Největší tankové bitvy

(seriál)
  • Kanada Greatest Tank Battles
Kanada, 2010, 20x45 min

Režie:

Mick Grogan

Kamera:

Derek Rogers

Hudba:

Richard Pell

Hrají:

Robin Ward (vypravěč)
(další profese)

Cyklus dokumentárních rekonstrukcí.
Jednotlivé díly: 1.-El Alamein
2.-Kursk, operace Citadela
3.-Prochorovka
4.-Normandie
5.-Arracourt
6.-Ardeny I.
7.-Ardeny II.
8.-Hochwaldský les
9.-Yom Kippur
10.-Perský záliv
11.-Korea
12.-První monstra
13.-Francie 1940
14.-Itálie 1943
15.-Tunis
16.-Ludwig Bauer
17.-Šestidenní válka
18.-Sinaj 1973
19.-Pobaltí 1944
20.-Stalingrad (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (69)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál o najväčších tankových bitvách mi urobil radosť, pretože je istým spôsobom originálny a venuje sa výhradne jednej téme. Silu dokumentu aspoň podľa mňa najviac znásobujú rozhovory s veteránmi, ktorí tieto udalosti prežili a tu ich zopár bude. Trochu zamrzia opakované zábery i celé scény, ktoré tu ostali asi ako dôvod na pichnutie reklamy a celkový dojem to dosť skurvý, ale čo už... Len mi ja záhadou , prečo to televízie, ktoré vysielajú bez reklamy, jednoducho nevystrihnú. Najzaujímavejšie sú strety obávaného nemeckého tanku Tiger a ruského T-34, ktoré Nemcov mohli poraziť jedine početnou prevahou, pretože kvalita i ničivý dostrel bol na nemeckej strane. Dovolím si nesúhlasiť s "amythom", ktorý asi nedával dobrý pozor, pretože americký a kanadský veteráni niekoľkokrát dali jasne najavo, a zaznie to aj z úst komentátora, že tank Tiger bol postrach a z čelného útoku ho nebolo možné zničiť...Viď aj konkrétna popisovaná situácia, kde posádka Shermanu, vystrelila na nemecký Tiger 8 rán zo vzdialenosti možno 2-3 metre, kde im v nečakanom strete i výhľade bránila vysoká zelená stena z kríkov... Dokument má pár chýb, iste by sa dal vylepšiť, ale napriek tomu ma veľmi potešil. 70%. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Nelze nesrovnat s nedávným ruským dokumentem Velká vlastenecká válka. Ten na stejné ploše dokázal přehledně podat maximum informací v poutavém balení, fundovaně popsat průběh vojenských operací a vytvořit tak plastický obraz války. Toto, ač teoreticky může těžit ze sevřenějšího záběru na konkrétní bitvu, bohužel předvádí právě to, jak dokument vypadat nemá. Většinu výplně tvoří právě jen "efektní" animace (často se opakující kvuli formátu počítajícím s reklamními bloky) s průvodním slovem papouškujícím pár nejzákladnějších skutečností. Po jakéms takéms historickém úvodu do vojenské situace se dokument rozpadne na pár nesourodých vzpomínek několika účastníků a u toho už setrvá. Těžko se člověk alespoň se základními znalostmi věci dozví něco zajímavého, a ten kdo o věci nic neví, bude spíš zmaten co a proč že se to stalo. Animaci samotnou bych až tak nezatracoval, ale musel by se toho chytit nějakej rozumnej dramaturg, kterej by tomu dal za a) ucelenou podobu, b) najal pořádnýho historika, kterej tomu napíše pořádnej scénář s logickou návazností příčina-následek. Nutno říct, že to je už několikátej kanadskej dokument, ze kterýho mám téměř totožnej rozpačitej dojem. P. S. K otázce bojový hodnoty shermanů doporučuju tohle video. ()

Reklama

Gulde 

všechny recenze uživatele

Nemám tenhle dokument příliš v oblibě. Není pochyb o tom, že svědectví pamětníků je vždy přínosné, a to tomuhle dokumentu člověk upřít nemůže. Ale co mě irituje, jsou za prvé ty neustálé renderované animace, které veskrze nemají žádnou výpovědní hodnotu, snad jen pro člověka, který není druhou světovou válkou políben, ale to by zřejmě šlo nahradit i běžnými dobovými záběry. Druhou věcí, co mi dost kazí dojem z celého dokumentu, je ta dynamická "akční" hudba která zní v pozadí. To ve mne vyvolává pocit, že autoři z toho chtěli udělat spíše akční podívanou, než důstojný dokument. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Vše podstatné výstižně shrnuli mí oblíbení uživatelé flanker.27 a gudaulin, takže jen dodám, že kanadský historický dokumentární seriál pomalu ale jistě začíná být synonymem pro povrchní, zmatenou a horkou jehlou šitou snůšku těchže několikrát se opakujících informací a celkem povedených animací. Nejvíc mne pobavil hitlerovský veterán ("Pobaltí 1944") nadšeně vzpomínající jak byli němečtí tankisté oproti Rusům mnohem rychlejší, přesnější a vůbec daleko lepší. Mělo to holt jen jednu drobnou vadu na kráse - projeli nejen tuhle bitvu, ale i celou válku :-D. ()

Belbo 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch pěkně vypadajících dokumentů s minimem informací, maximem opakovávaných záběrů a převážně jednostraně preferovanými pamětník. Schválně si spočítejte prostor, který mají veteráni spojenci a dědci od wehrmachtu. Výjimkou je díl věnovaný Ludwigu Bauerovi (zde doporučuji přečíst si jeho paměti v němčině). ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama